Search
Close this search box.

PROGLAŠENA ELEMENTARNA NEPOGODA Na pleterničkom području je preko 50 teško i više od 500 manje oštećenih objekata

Županica Antonija Jozić danas je donijela Odluku o proglašenju prirodne nepogode zbog olujnog i orkanskog vjetra koji je 19.srpnja zahvatio područje gradova Požega, Pleternica, Pakrac i Lipik te općine Brestovac a zbog čega je nastala velika materijalna šteta na građevinama, poljoprivrednim kulturama i infrastrukturi. Ovom odlukom obvezana su sva gradske i općinsko povjerenstvo za procjenu štetu da konačnu procjenu štete prijave Županijskom povjerenstvu u roku od 50 dana od objave današnje Odluke.
Vezano uz proglašenje prirodne nepogode na internetskoj stranici Grada Pleternice objavljena je slijedeća informacija:

Kako je i najavljeno protekli tjedan proglašena je elementarna nepogoda za stambene i gospodarske objekte kao i za poljoprivredne površine nastradale u olujnom vjetru.
– Svi stanovnici koji su imali štetu mogu istu i prijaviti u idućih 8 dana u Gradskoj kući svaki dan od 7 do 15 sati, a utorak i srijedu će ured za prijavu štete biti otvoren do 19 sati – rekla je Marija Šarić, gradonačelnica Pleternice.
Gruba procjena štete je napravljena te je kao takva dostavljena zajedno sa svim ostalim gradovima županije Vladi Republike Hrvatske. Radi se o preko 50 stambenim objekata čija su krovišta i potkrovlja oštećena u potpunosti te o preko 500 objekata koji imaju manja ili značajna oštećenja. Štete na poljoprivrednim površinama se još evidentiraju no, kako navodi Šarić u razgovoru s poljoprivrednicima potpuna šteta je i tamo nastala u predjelu između naselja Bučje – Brodski Drenovac – Poloje – Ratkovica kao i na ostalim lokacijama na području Pleternice.
– Moram istaknuti kako smo već drugi dan dobili nedvojbenu informaciju oko pomoći u sanaciji od strane Vlade RH, no postupak mora ići svojim tijekom iako vjerujem kako će biti maksimalno ubrzan – dodala je.
Naime, nakon prijave štete povjerenstvo će izaći na teren te procijeniti o kojem iznosu se radi, nakon toga sva se dokumentacija dostavlja Požeško-slavonskoj županiji koja će istu proslijediti prema nadležnim tijelima. Svu potrebnu dokumentaciju možete pronaći prilogu teksta.
– Tek nakon što sumiramo svu štetu možemo razgovarati o samoj visini odštete koja će biti upućena prema stanovnicima – zaključila je Šarić.


Izvor: V.Milković/ Grad Pleternica

Vezano
Vezano