Search
Close this search box.

PROGRAMI I MJERE MINISTARSTVA HRVATSKIH BRANITELJA Prioritet je Centar za hrvatske branitelje u Pakracu


U suradnji Ministarstva hrvatskih branitelja i Grada Pakraca organizirana je javna tribina pod nazivom “Programi i projekti Ministarstva hrvatskih branitelja vezani za hrvatske branitelje i stradalnike Domovinskog rata te članove njihovih obitelji”.
Uz hrvatske branitelje i članove obitelji poginulih hrvatskih branitelja, na tribini su sudjelovali i Marin Piletić, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Antonija Jozić, požeško-slavonska županica, Vinko Kasana, gradonačelnik Grada Lipika i predsjednik Županijske skupštine te Anamarija Blažević, gradonačelnica Grada Pakraca.
Uvod u tribinu dao je Miroslav Vacek, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Pakrac-Lipik istaknuvši kako će se tribinom naglasak staviti na različite aspekte podrške i brige o hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata, kao i članovima njihovih obitelji.

Prigodno, gradonačelnica Anamarija Blažević uputila je zahvale suorganizatoru Ministarstvu hrvatskih branitelja i ministru Tomi Medvedu na svemu što su učinili za Pakrac, počevši od spomenika poginulim hrvatskim braniteljima Domovinskog rata na Trgu bana Josipa Jelačića i dizala u zgradi Gradske uprave pa sve do pakračke ispostave Ureda za hrvatske branitelje Požeško-slavonske županije.
– Ono što nam je prioritet u narednom periodu je Centar za hrvatske branitelje koji će biti uspostavljen u zgradi stare psihijatrije. S obzirom na to da su projektna dokumentacija i građevinska dozvola pribavljeni, Grad Pakrac ima ispunjene sve zakonske uvjete za takav Centar – rekla je Blažević.
Požeško-slavonska županica Antonija Jozić istaknula je čast što se nalazi pred ljudima koji su prije 33 godine pokazali hrabrost i odvažnost te stali na branik Domovine.
– Čast biti pred onima koji su prije 33 godine imali hrabrosti i odvažnosti stati na branik Domovine i ostvariti tisućljetni san hrvatskog naroda o slobodnoj, samostalnoj i suverenoj Republici Hrvatskoj. Kao županica Požeško-slavonske županije uistinu se osjećam malom pred vama jer ste vi ti koji ste meni, mojoj djeci, mom unučetu i svima ostalim omogućili da živimo u slobodnoj državi. Često kao narod uopće nismo svjesni da živimo nešto što su tolike generacije prije nas sanjale i to pred nekima pred kojima svoje snove nisu smjeli izreći. Rekla bih da nekada olako shvaćamo našu Hrvatsku i našu slobodu – rekla je Jozić.

Zahvale hrvatskim braniteljima uputio je i ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Marin Piletić.
– Nakon trideset i nešto godina mi još uvijek osjećamo da bi neki od Domovinskog rata htjeli raditi neke druge račune i pokušali umanjiti sve ono što je upisano u temelje Republike Hrvatske, a da nije bilo pobjede i obrane u Domovinskom ratu danas ne bi bilo ni slobodne, suverene i europske Hrvatske, stoga vam se zahvaljujem za vaš nemjerljivi doprinos ostvarenju dugogodišnjih snova naših predaka – istaknuo je Piletić.
Također, zahvalio je ministru Medvedu za sva dostignuća usmjerena poboljšanju kvalitete života hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji. 
– Tomo Medved nije samo ministar i potpredsjednik Vlade, on je čovjek koji živi ono što radi, a s obzirom na to da je i sam bio branitelj zna što njegovim suborcima treba i nastoji kao član Vlade kroz programe, zakone, potpore, omogućiti hrvatskim braniteljima da očuvaju dignitet koji oni itekako trebaju uživati – rekao je Piletić.

Usporedbu starog Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji s novim dao je voditelj Odsjeka za hrvatske branitelje Požeško-slavonske županije, Miroslav Bagarić
Naglasak je stavio na dobne granice za odlazak u mirovinu, jednokratne novčane pomoći te obiteljske mirovine za udovice. Naglasio je i prednosti Veteranskih centara i bolnica, a govorio je i o zdravstvenim programima i preventivnim sistematskim pregledima u cilju zaštite zdravlja i kvalitete življenja hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata te o programima rehabilitacije.
Ivana Feltrin, djelatnica Centra za psihosocijalnu pomoć Ministarstva hrvatskih branitelja u Domu hrvatskih branitelja u Pakracu upoznala je okupljene s programima i projektima koje provodi resorno ministarstvo, kao i o tome kako su izmjene Zakona utjecale na prava vezana za tržište rada, samozapošljavanje, mirovinsko osiguranje i ostalo.
Dodajmo, prije javne tribine gradonačelnica Grada Pakraca Anamarija Blažević dodijelila je ugovore o financiranju braniteljskim udrugama za realizaciju projekata u 2024. godini.
Izvor: pszupanija.hr

Vezano
Vezano
Događaji
Zadnje objave
Fotogalerija
Norijada u Požegi
Kutjevački planinari obišli Karlovačko, Samoborsko i Žumberačko gorje
Krizma u Župi sv.Terezije Avilske Požega
Duhovsko bdjenje mladih u požeškoj Katedrali
Maturanti Gimnazije Požega