Search
Close this search box.

PROJEKT SVIJET GRAŠEVINE Novinari se kroz posjet Pakracu, Požegi, Kutjevu i Pleternici upoznali s njegovim sadržajem i realizacijom

Projekt „Svijet graševine (Spahijski podrum, Muzej bećarca, brendiranje)“ jedan je od većih koji se provodi na području Požeško-slavonske županije a nositelj mu je Grad Pakrac. Partneri na projektu su Grad Pleternica, Požeško-slavonska županija, Muzej grada Pakraca, Gradska knjižnica Pakrac, Turistička zajednica Požeško-slavonske županije i Javna ustanova Pleternica, dok tehničku pomoć u pripremi i provedbi projekta pruža Regionalni koordinator razvoja Požeško-slavonske županije.

 

U sklopu projekta „Svijet graševine (Spahijski podrum, Muzej bećarca, brendiranje)“ jedan segment unutar skupa aktivnosti je medijsko putovanje nacionalnih novinara u Požeško-slavonsku županiju kako bi se upoznali s realizacijom projekta i područjem Svijeta graševine. Provoditelj ove marketinške aktivnosti je Turistička zajednica Požeško-slavonske županije koja je minulog tjedna organizirala dvodnevni obilazak Požeško-slavonske županije. Novinari su najprije posjetili Državnu ergelu Lipik a potom su se okupili u prostoru nekadašnjeg vlastelinstva grofovske obitelji Janković u Pakracu. Tamo ih je pozdravila gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević a novinarima su o projektu još govorili zamjenik gradonačelnice Pleternice Domagoj Katić, županica Antonija Jozić, ravnateljica županijske razvojne agencije PANOR-a Senka Horvat, zatim direktorica Javne ustanove Pleternica Jasna Hoffmann te djelatnica pakračkog Muzeja Željka Razumović-Odvorac.

 

Projekt „Svijet graševine (Spahijski podrum, Muzej bećarca, brendiranje)“ vrijedan je 8.729.448,53 eura, a EU sufinancira iznos od 7.364.372,69 eura. Provedba projekta obuhvaća razdoblje od 29. rujna 2017. do 29. lipnja 2024. godine. Inače, Svijet graševine objedinjuje tri vinogorja Požeško-slavonske županije – Vinogorje Kutjevo, Vinogorje Požega-Pleternica i Vinogorje Pakrac.

 

U sklopu projekta već je opremljen i otvoren Muzej bećarca koji sadrži Malu kuću graševine te cjelokupni prikaz prožimanja bećarca, pri UNESCO-u zaštićene nematerijalne kulturne baštine,  kroz svakodnevni život. Nadalje, još uvijek su u tijeku radovi drugog objekta u sklopu projekta kako bi nastao hibrid muzeja i knjižnice naziva Spahijski podrum te je cijelo područje dobilo na korištenje brend Svijet graševine uz dokumentaciju za Kuću graševine.
Posebnosti Svijeta graševine su: vinski podrum iz 1232. godine u Kutjevu, vrhunska vina, najbolje svjetske graševine, velike i male vinarije na sva tri vinogorja, a vinogorja se nalaze na 45,3 paraleli na kojoj se nalaze i sve najznačajnije svjetski poznate vinske lokacije. Dosadašnja ulaganja temelj su za umreženi daljnji razvoj i suradnju svih dionika.

 

Nakon što su u Kuriji Janković detaljno informirani o projektu „Svijet graševine (Spahijski podrum, Muzej bećarca, brendiranje), novinari su posjetili pakračku kovnicu banovca i potom se uputili u Požegu gdje su razgledali njezine povijesne znamenitosti, Put je novinare dalje vodio u čuveni podrum Kutjeva d.d., u vinogradima iznad Vetova organizirano je zanimljivo natjecanje u berbi grožđa a nisu, naravno, zaobišli ni Muzej bećarca.

 

Izvor: PROMO

Vezano
Vezano
TijelovoPL
Tijelovo u Svetištu Gospe od Suza

Blagdan Tijelova proslavljen je danas i u Svetištu Gospe od Suza u Pleternici. Misno slavlje je predvodio rektor Svetišta preč.Antun…

0DanDržavnosti
Dan državnosti u Požegi

Povodom Dana državnosti uz spomenik na Trgu 123.brigade danas su položeni vijenci i zapaljeni lampioni. Učinili su to predstavnici udruga…