Search
Close this search box.

PROSLAVLJEN 1.ROĐENDAN MUZEJA BEĆARCA „Muzej je ostvario onu zadanu misiju i viziju: da bude ključ dolaska u Pleternicu i motiv koji će privući mnoge goste”

Sinoć je proslavljen 1.rođendan jedinstvenog u svijetu – Muzeja bećarca. U prostoru Muzeja okupili su se brojni gosti i uzvanici kao i štovatelji tradicije koji su iskoristili priliku da besplatno razgledaju i poslušaju što se to u njemu ‘skriva’.
Na ulazu, po starom dobrom slavonskom običaju, svi su počašćeni rakijicom, bilo je tu i ponešto za prigristii a, naravno, nisu izostali ni tamburaši – „Zlatna dolina” svirkom je razgalila srca prisutnih pa su pjevali zajedno s njima. Nešto kasnije, pridružili su im se i članovi KUD-a „Tomislav” iz Donjih Andrijevaca, nakon čega je krenulo natpjevavanje u bećarcima.
A,kakav bi to rođendan bio bez slavljeničke torte? Kako je red – s likom bećara i svjećicom. Zajednički su ju ugasile županica Antonija Jozić, gradonačelnica Marija Šarić i direktorica Javne ustanove Pleternica Jasna Hoffmann.
– Prvi koraci su najteži, ali sve je moguće i puno lakše kada znamo da iza sebe imamo ljude koji nas podržavaju i koji koračaju zajedno s nama – rekla je J.Hoffmann zahvaljujući se svima koji su u prvoj muzejskoj godini bili uz njih, kao i onima koji su dođšli na rođendansko slavlje.
Prva godina, kazala je gradonačelnica, bila je puna izazova ali, svi su uspješno savladani. – Važno je da je muzej ostvario onu zadanu misiju i viziju: da bude ključ dolaska u Pleternicu i motiv koji će privući mnoge goste, koji će ovdje boraviti, trošiti i uživati u našem gradu kod naših subjekata – istakla je gradonačelnica.
Županica Antonija Jozić je kazala kako u trenucima, kada se bećarac upisao na listu UNESCO-a , kao nematerijalna baština čovječanstva, nitko nije vjerovao da će se on uspjeti na ovakav način ‘materijalizirat’ – Uistinu sam ponosna da su to Pleternica i Slavonija uspjeli, a ponosna sam i što je ovaj projekt jedan od projekata programa Slavonije, Baranje i Srijema, uz veliku podršku Vlade Republike Hrvatske. Ovoga projekta ne bi bilo bez svih ljudi dobre volje, bez baštinika bećarca i onih koji ga žive – rekla je županica, čestitajući svima na uspjesima postignutim u prvoj godini Muzeja bećarca.

Tekst i foto: V.Milković

 

Vezano
Vezano