• Kategorija

  Sport

  PROSLAVLJENI GOST U ovogodišnjem lipičkom Brevetu sudjelovao i Ivica Kostelić! Provezao se i Požegom, Pleternicom, Čaglinom…

  22.06.2022.

  U organizaciji Randonneurs Hrvatska te uz pokroviteljstvo Grada Lipika i Turističke zajednice grada Lipika održan je osmi po redu lipički Breveto na kojem se okupilo 59 sudionika. Posebnost ovogodišnjeg Breveta jest to da ga je po prvi put odlučio odvesti i naš proslavljeni skijaš Ivica Kostelić, a uz njega je bio i poznati slovenski skijaš Klemen Kosi te Novogradiščanin Leonardo Vučak, član hrvatske muške rukometne reprezentacije gluhih koja je nedavno osvojila zlatnu medalju na 24. olimpijskim igrama gluhih u brazilskom Caixas do Sulu.
  Na samom startu uspjeh u vožnji biciklistima je poželio lipički gradonačelnik Vinko Kasana, ali i drugi sugrađani koji su se zatekli u centru Lipika, na Trgu kralja Tomislava ispred ugostiteljskog objekta „Mali Caffe“.


  Od Tomislava Nuića, organizatora ovog sportskog događaja smo saznali kako su biciklisti došli iz čitave Hrvatske, a s obzirom na to da bilo sudionika iz susjedne Slovenije te Bosne i Hercegovine, vožnja je imala i međunarodni karakter. Inače, Randonneurs Hrvatska je prepoznala trud i angažman Tomislava Nuića te mu je u rujnu prošle godine uručeno priznanje za poseban doprinos razvoju i promociji ovog sporta.
  Ovogodišnja staza bila je duga 217,8 km s oko 1863 visinaca i većim dijelom je prolazila Parkom prirode Papuk, a vozila se uglavnom slabo prometnim i iznimno kvalitetnim prometnicama.
  Nakon Lipika, biciklisti su prošli kroz Pakrac te nastavili u smjeru Požege, Pleternice, Čaglina, Kutjeva, Orahovice i Voćina. Cilj je bio izvesti zadanu rutu u vremenu do 13:30 sati, a natjecatelje se tijekom dana čekalo na polaznoj točki u Lipiku sve do 21:30.
  Grad Lipik je svim biciklistima nakon vožnje osigurao besplatno kupanje na kompleksu otvorenih lipičkih bazena.

  Izvor: Lipički compas

   

  A evo što je o svemu na svom facebook profilu napisao Ivica Kostelić:
  Brevet Lipik: 217 kilometara odličnih cesta i predivne prirode
  2 planinska prelaza
  2000 vertikalnih metara
  60-ak ekstremista-flagelanta na biciklima
  2 alpska skijaša
  U zadnje vrijeme sve rjeđe pronalazim motivaciju za kontinuirani trening i morao sam pred sebe postaviti neki izazov koji bi me prisilio da treniram puno i stalno kroz određeni vremenski period. Prije oko mjesec dana bacio sam oko na internet i pronašao izazov: brevet 220 km sa startom u Lipiku. Odlično, pomislih: blizu je doma, distanca je primamljiva. Premda je cestovni bicikl uvijek bio prisutan u mojim kondicijskim pripremama tijekom karijere, nisam nikada u životu biciklirao više od 130 km u komadu. Ostalo mi je malo manje od četiri tjedna za pripremu, ali ako se ozbiljno prihvatim posla, nije neizvedivo.


  Brevet nije utrka. U teoriji. U realnosti nije baš tako. Htio sam se dobro pripremiti. Tijekom pripreme su mi pomogli moji prijatelji i biciklisti Vedran Pribilović i Luka Bakrač, a na vožnjama tijekom priprema pridružilo nam se još nekoliko odličnih biciklista. Bez dobre ekipe nema ni dobre utrke pa sam pozvao prijatelje. Stigao je Klemen Kosi, slovenski skijaški reprezentativac i moj stari konkurent. Nitko od nas dvoje nije nikada vozio brevet, uopće nemamo iskustva s takvim velikim distancama, a s našom skijaškom fizionomijom izgledamo kao orangutani na monociklu.
  Zapravo nisam znao što očekivati. Zanimalo me da konačno vidim tu ekipnu dinamiku među biciklistima zbog koje su biciklističke utrke toliko zanimljive. Nakon što sam se cijelog života vozio uglavnom sam, bilo je uzbudljivo svjedočiti timskom radu. S te strane smo odvozili onako kako smo htjeli, disciplinirano smo se držali plana, a imali smo sreće da smo pronašli odličnu grupu u kojoj smo vozili i održavali prilično zavidan prosjek brzine. Zato se zahvaljujem Ozrenu, Zoranu i Oliveru na međusobnoj podršci kroz veći dio utrke.
  Zanimalo me je i kako će tijelo reagirati nakon 150 i 200 km. Bio sam ugodno iznenađen prosjekom brzine preko 40 km/h između 190 i 210 kilometra, što je bilo iznad očekivanja. To prvenstveno možemo zahvaliti našem nepogrešivom tempomatu dr. Luki Bakraču.
  U cilju smo bili četvrti sa zaostatkom od 12 minuta iza najbržeg vremena. Ruta je bila duga 217 km s 2000 metara uspona. Mi smo je presli za 7 i pol sati s prosjekom brzine 29,9 km/h! Challenge accomplished! Ispred nas su bili samo vrlo iskusni brevetaši i finišer RAAM-a Ares Buršić at RAAM
  Na kraju bih želio reći riječ dvije o konkurenciji i utrci…pardon, brevetuTu su vozači različitih ambicija, godišta, sposobnosti. Nikako ih se ne smije podcijeniti jer to su većinom biciklisti s puno breveta u nogama i, za njih koji voze ogromne distance od 1600 kilometara, ovih Lipičkih 200 km je bio malen zalogaj. Nikad neću zaboraviti priču koju mi je u cilju ispričao Dražen Pajtak o tome kako ga je na nekom brevetu toliko bolila stražnjica da se je nakon prijeđenih 570 kilometara morao podignuti i sprintati još 30 kilometara do cilja.
  Prema svjedočenjima sudionika, ispalo je da sam sasvim slučajno izabrao jedan od najljepših breveta u Hrvatskoj. Krajolici i priroda su zaista prekrasni, ceste odlične i ako planirate dužu vožnju biciklom, nemojte propustiti ovaj lijepi krug, posebno uspon Voćin-Zvečevo u dubokoj hladovini skrovitih šuma Papuka.
  POREDAK:
  1. Ares Buršić
  Dražen Pajtak
  3. Ante Drnasim +05.59
  4. Klemen Kosi
  Ivica Kostelić +11.38

  Foto: Lipički compas/ I.Kostelić

 • Pretraga

  Mudra izreka

 • “Ljubav je poput rata; lako ju je započeti, ali teško zaustaviti” (Johann Wolfgang von Goethe)

 • Pjesma dana

 • Najčitanije