Search
Close this search box.

PRVA REGIONALNA KONFERENCIJA – POŽEGA 2023. Potencijali razvoja gospodarstva Požeško-slavonske županije – “Mislimo gospodarski, razvijamo regionalno”

Prva regionalna konferencija u Požegi okupila je predstavnike gospodarstvenika, mjerodavnih Ministarstva i lokalne uprave kako bi se potaknula konstruktivna rasprava o trenutnim potencijalima i izazovima gospodarstva Požeško-slavonske županije.

Konferenciji su prisustvovali predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović, predsjednik HGK Županijske komore Požega Goran Šutalo, državni tajnik Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Alen Gospočić, državni tajnik Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja Hrvoje Bujanović, požeško-slavonska županica Antonija Jozić te predstavnici gospodarskog i javnog sektora Požeško-slavonske županije.
 U okruženju festivala Zlatne žice Slavonije i u suradnji sa Sektorom za industriju i održivi razvoj HGK te pod pokroviteljstvom Požeško-slavonske županije, organizirali smo ovu konferenciju kako bismo pokazali gdje se nalazi naša županija na karti Republike Hrvatske. Mi spadamo u manje županije, ali imamo svoje posebnosti, a isto tako dužni smo detektirati i nedostatke kako bismo na njima radili – rekao je Šutalo.
Konferencija – Požega 2023  “Mislimo gospodarski, razvijamo regionalno” naglasak je stavila na potencijale Požeško-slavonske županije koji prema sadašnjem stanju leže u poljoprivredi i prerađivačkoj industriji.
 – Svi znamo kako Požeško-slavonska županija počiva na poljoprivrednoj i prerađivačkoj industriji koje u trenutku izvoze na tridesetak svjetskih i europskih tržišta. Za daljnji razvoj je važno prvotno raditi na poboljšanju prometne povezanosti čime će se gospodarstvenicima osigurati lakši rad i veća konkurentnost – rekao je predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović.
O samoj važnosti poboljšanja i ulaganja u mrežu cestovnih i željezničkih prometnica više je govorio državni tajnik Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Alen Gospočić.
– Vrlo nam je bitan razvoj željezničke pruge u ovom kraju i već od iduće godine krećemo s obnovom pruga ne samo u vašoj županiji već i u ostalima. Bez kvalitetne prometne infrastrukture, nema razvoja poduzetništva i nema ostanka stanovništva te će Ministarstvo nastaviti raditi na razvoju kako bismo gospodarstvenicima pružili osnovne preduvjete nužne za rast – rekao je Gospočić.
Kao glas stupova gospodarstva, konferenciji su sudjelovali brojni gospodarstvenici s područja Požeško-slavonske županije, kojima je županica uputila riječi zahvale za njihov požrtvovan rad.
– Izgradnja mreže brze ceste je krucijalan strateški projekt Požeško-slavonske županije i idemo u smjeru toga da se što prije krene s izgradnjom. Za neke od projekata već imamo izdane građevinske dozvole, za neke i lokacijske i vjerujemo da ćemo vrlo brzo krenuti u realizaciju toga. Bolja povezanost značit će i bolje uvjete za naše gospodarstvenike koji rade izvrstan posao i prepoznati su ne samo u županiji i Republici Hrvatskoj već i u inozemstvu  – rekla je županica.
Uz samu analizu stanja gospodarstva Požeško-slavonske županije, održane su i dvije panel rasprave predstavnika gospodarskog i javnog sektora. U prvoj raspravi na temu potencijala razvoja županije sudjelovali su požeško-slavonska županica Jozić, Damir Vondraček iz Kutjeva d.d. i Igor Dujić iz Spin Valisa d.d. kao predstavnici gospodarstvenika te Ivica Jujnović predstavnik Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.
U drugom panelu konferencije govorilo se o izazovima zelene i digitalne transformacije i  investiranju u dekarbonizaciju, o čemu su svoje viđenje dali panelisti Marija Šćulac Domac, direktorica Sektora za industriju i održivi razvoj HGK, Goran Krizmanić, Regional CEO Toyota Africa, Pariz i Dorian Knapić, Lipik Glas d.o.o.

Izvor: pszupanija.hr

Vezano
Vezano
TijelovoPL
Tijelovo u Svetištu Gospe od Suza

Blagdan Tijelova proslavljen je danas i u Svetištu Gospe od Suza u Pleternici. Misno slavlje je predvodio rektor Svetišta preč.Antun…

0DanDržavnosti
Dan državnosti u Požegi

Povodom Dana državnosti uz spomenik na Trgu 123.brigade danas su položeni vijenci i zapaljeni lampioni. Učinili su to predstavnici udruga…