Search
Close this search box.

RADNA NEDJELJA KOD OBITELJI LAZARIĆ U PLETERNICI „Vjetar je odnesao cijeli krov, ne samo crijep, i na kući i na pomoćnim zgradama”

Iako je nedjelja, danas je oko kuće Ivana Lazarića u pleterničkoj Starčevićevoj ulici bilo itekako radno: pripremala se nova građa, zidalo, pokrivale pomoćne zgrade u dvorištu…, ukratko, sanirale su se štete nevremena koje je u Pleternici najviše pogodilo baš Lazarićeve.
– Moramo evo, raditi i nedjeljom kako bi što prije pokrili kuću jer kiša stalno pada pa da ne napravi još veću štetu. Danas kažu da neće padati i žurimo se obaviti što više posla. Vjetar je odnesao cijeli krov, ne samo crijep, i na kući i na pomoćnim zgradama – kazao nam je Ivan koji u kući živi s majkom Ankicom. Za vrijeme nevremena nisu bili kod kuće, Ivan je bio na terenu a majka kod kuće drugog sina u Frkljevcima.
– Kad sam se vratila i vidjela…krova nema, sve razbacano po dvorištu i dolje sto metara ispod kuće…- još u nevjerici prepričavala je gospođa Ankica.
Za veliku štetu, kažu Lazarićevi, kriv je lim koji je vjetar donio iz susjedstva. Lupio je u pročelje kuće, oštetio dio i ‘pustio’ vjetar ispod krova koji ga je jednostavno ‘podigao’. Konačna šteta će se znati tek kad se obavi sav posao.
– U kući je malo procurilo i oštetilo jednu prostoriju i tu iznad vrata. Sad svaki dan kad završimo posao, krov pokrivamo najlonom da kiša dalje ne kvasi i pravi novu štetu. Zgrade u dvorištu ćemo ‘pokrpati’ ali krov na kući moramo napraviti novi. Prema prvim procjenama šteta je najmanje 10 000 eura – kazao je Ivan.
Odmah nakon nevremena, dodao je, počelo se s obnovom. U firmi Lignor, gdje je zaposlen, dobio je slobodne dana a pomoć od nikog nije tražio, ni od vatrogasaca.
– Došli su mi pomoći rodbina i prijatelji. Evo danas su tu braća Mario i Davor, pa prijatelji…ima nas dvadesetak. Tako je bilo i jučer. Jedino su jučer došli radnici HEP-a da priključe ‘privremenu’ struju dok ne napravimo krov. Onda će doći napraviti sve novo. Valjda će za koji dan sve biti gotovo, samo da više ne pada kiša – kazao je na kraju Ivan. Inače, novca je za sanaciju štete imao nešto svoga, nešto je posudio i sad se nada pomoći države kako bi to lakše vratio.

Tekst: V.Milković

Foto: V.Milković/ Lazarići

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: V.Milković, obitelj Lazarićo

Vezano
Vezano