Search
Close this search box.

RAMSKO SILO U JAKŠIĆU Večer tradicije iseljenih Ramljaka koji žive u Požeško-slavonskoj županiji


Tradicija druženja, pjesme, plesa i običaja iseljenih Ramljaka koji žive na području Požeško-slavonske županije ispunila je Svečanu dvoranu Honda u Jakšiću do posljednjeg mjesta.
Uz brojne Ramkinje i Ramce, obitelji i prijatelje koji su na 14. Ramsko silo pristigli iz raznih krajeva, pridružili su se i županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić, gradonačelnica Grada Pleternice Marija Šarić, zamjenik gradonačelnika Grada Požege Borislav Miličević te načelnik Općine Jakšić Ivica Kovačević. Uoči samog „Ramskog sila“, gvardijan samostana Rama-Šćit fra Andrija Jozić, predvodio je svetu misu u Kapeli Marijinog uznesenja u Eminovcima.
U ime organizatora, Udruge Ramska zajednica Požega, prisutne je pozdravila predsjednica Ivana Ivanika.
– Htjela sam spomenuti kako mi kao Ramska zajednica radimo i koliko ulažemo napora, ali kada sam čula fra Andrijine riječi na svetoj misi koliko je puta crkva gorila i koliko puta se ramski narod dizao, neću govoriti što mi radimo u ovom ugodnom ozračju. Ramski narod je narod nevjerojatno bogat duhom i vjerom i ono što nas posebno odlikuje je zajedništvo. Izuzetno me veseli broj u kojem smo se danas okupili i neka nova lica, neki mladi ljudi, a posebno djevojke koje se ne ustručavaju obuči našu narodnu nošnju. Naš ramski narod ima dvije domovine i kada bi me netko pitao gdje bih radije živjela, ne znam što bih odgovorila. Izuzetno volim Slavoniju i ponosna sam što sam dio Slavonije, a tu je naravno prisutna i velika ljubav prema Rami koja se održava kroz ovaj naš rad  – rekla je Ivanika.
Naglasak na zajedništvo u svom obraćanju stavio je i načelnik Općine Jakšić, Ivica Kovačević.
– Drage Ramkinje i Ramci, dragi njihovi prijatelji, a i moji, hvala vam što ste se u ovako velikom broju odazvali na četrnaesto Ramsko sijelo. Hvala vama u Ramskoj zajednici što ste izdvojili svoje vrijeme i trud i organizirali ovako lijepo večer u Jakšiću za sve nas, stoga se ugodno osjećaje u ovoj lijepoj općini u požeškoj Zlatnoj dolini i neka se dogodine vidimo ponovno i neka traje naše zajedništvo – rekao je Kovačević.

Izvor: pszupanija.hr

 

Vezano
Vezano