Search
Close this search box.

SLOBODAN MIHALJ, DIREKTOR TVRTKE HEMCO d.o.o. ĐAKOVO U bivšem pogonu „Orljave” uskoro kreće proizvodnja košulja i majica!

Dok stečajni postupak, pokrenut u srpnju prošle godine, u nekad uspješnoj požeškoj „Orljavi” još traje, u bivšem pogonu te tvrtke u Ulici Pilanski put, uskoro ponovo kreće proizvodnja. I to košulja no, ovaj put će proizvođač biti tvrtka Hemco d.o.o. iz Đakova koja je zakupila prostor i strojeve. Tko je Hemco, tko će i što sve raditi u Požegi, kakvi su planovi….o tome nam je ovih dana govorio direktor Hemca Slobodan Mihalj.

* Predstavite nam svoju firmu jer, vjerujem, većina naših čitatelja o njoj zna malo ili ništa.

– Hemco d.o.o. je tvrtka s tradicijom proizvodnje odjeće i posebne odjeće za zaštitu na radu od 1992. godine. Sjedište tvrtke je u Đakovu gdje se nalazi uprava, proizvodnja, razvoj i prodaja . Upošljavamo 190 radnika i od svoga osnutka do danas Hemco posluje sa stalnim dobitkom, koji se velikom većinom ulaže u konstantan rast i razvoj. Ugled među kupcima i u cijeloj branši smo stekli kontinuiranim razvojem i unapređenjem proizvoda u skladu sa standardima i zahtjevima specijalne odjeće za vojsku, policiju, vatrogasce, radnike u elektro i naftnoj industriji te asortimana za medicinsku i HoReCa granu djelatnosti i općenito proizvodima za sve grane industrije i šire. Stalnim inovacijama i ulaganjem u razvoj proizvoda, posebno kroz unaprjeđenja tehnologija i znanje svojih zaposlenika, iz godine u godinu pojačavamo svoju poziciju na tržištu radne i specijalne odjeće i opreme tako da u ovome trenutku odjeću koju smo mi razvili i proizveli nosi 240 000 radnika širom EU. Trenutno Hemco isporučuje svoje proizvode u 10 zemalja srednje i zapadne Europe. Naravno, kontinuirano radimo na proširenju tržišta.
Hemco svoj odnos na tržištu nastoji graditi prvenstveno kvalitetom svojih proizvoda, ali i partnerskim odnosom sa svojim kupcima, gdje nam je zadovoljstvo kupca na prvom mjestu. Također gradimo partnerske odnose i sa našim dobavljačima, što se pokazalo veoma dobrom odlukom u ovim teškim vremenima poremećaja dobavnih lanaca. Poseban odnos tvrtka gradi sa svojim djelatnicima što pokazujemo kroz razne bonuse koje smo uveli i jako nam je važno njihovo zadovoljstvo. Također sudjelujemo u radu uže i šire zajednice gdje podržavamo sve akcije vatrogasaca, dječjih manifestacija, kulturno umjetničkih društava, sportskih klubova, crkvene zajednice i svih drugih koji nam se jave sa kvalitetnim programom.

* Kakav je točno vaš ‘aranžman’ kad je „Orljava” u pitanju?

– Obzirom da mi u našem standardnom prodajnom asortimanu imamo i košulje, pojavila je se potreba za povećanjem proizvodnje istih. Kako nam je bilo poznato da u Požegi postoje kvalificirane i kvalitetne radnice koje znaju proizvoditi košulje vrhunske kvalitete odluka je je pala da proizvodnju pokrenemo u Požegi. Kvaliteta radnica u Požegi bila nam je i osobno poznata iz vremena dok je Orljava radila jer su često šili košulje za naše potrebe, kao kooperant. Zbog toga smo se obratili stečajnom upravitelju Orljave u stečaju, g. Tomcu, poslali smo mu ponudu da iskazujemo interes za unajmljivanje poslovnog prostora, a što je g. Tomac, uz suglasnost vijeća i prihvatio.

* Kakvo ste stanje zatekli, što morate uredit da bi proizvodnja krenula? Koliko ćete novca uložiti za pokretanje proizvodnje?

– Trenutno smo u fazi čišćenja, uređenja i prilagođavanja poslovnog prostora našim potrebama. Ono gdje nas čeka najveći problem je sanacija staroga krova, koji je dodatno stradao u nevremenu koje je poharalo Požegu. Takvo loše stanje krova uzrokuje velike probleme na način da čim padne kiša oborinske vode se slijevaju niz sve zidove i poplavljuju pogon. Nakon što je nekoliko stručnjaka građevinske struke na naš poziv obišlo halu i pregledalo krov još uvijek ne možemo donijeti kvalitetnu odluku što ćemo poduzeti za otklanjanje tog problema. Proračun troškova za pokretanje proizvodnog pogona je u visini od cca 1.000.000,00 kn, s tim da još ne znamo što nas čeka s krovom.

* Što ćete točno proizvoditi, imate li osigurane kupce za ovaj dio ‘požeške’ proizvodnje…?

– Za početak ćemo formirati i pokrenuti jednu proizvodnu liniju za košulje, a odmah nakon ista krene s proizvodnjom formirat ćemo i pokrenuti jednu za proizvodnju majica. Za rad na te dvije linije zaposlit ćemo sedamdesetak radnica. Kupce za taj dio asortimana imamo osigurane, a kako će se posao razvijati namjera nam je i povećavati proizvodne kapacitete. Naravno, sa svakim povećanjem proizvodnih kapaciteta povećat će se i broj potrebnih radnika. No to sve zaista ovisi o puno faktora, pogotovo o trenutnim globalnim kretanjima koja nisu baš sjajna.

* Prilikom sklapanja ugovora o zakupu obvezali ste se zaposliti najmanje 40 radnica, oglas na Zavodu za zapošljavanje je bio već objavljen – da li ste ih odabrali i kad će krenuti s proizvodnjom?

– U Hemcu nas je sve zaista iznenadilo da nam se na natječaj koji smo objavili, javio jako velik broj radnica i zaista nam je žao što ih sve ne možemo odmah primiti. Moramo istaći da se na natječaj nisu javljale radnice kako bi izvršile obavezu javljanja koju im je propisao HZZ nego su se sve prijavile sa željom i voljom da se što prije zaposle i počnu raditi. U velikoj većini riječ je o bivšim radnicama Orljave ili Sloge. Obavili smo postupak selekcije i razgovore s onima koje su imale točno određena radna iskustva kako bi mogli popuniti sve faze za proizvodnju na liniji košulja. Plan je da sa svima odabranima potpišemo ugovor o radu na godinu dana (koliko nam traje prvi ugovor o zakupu prostora) i da sa proizvodnjom krenemo 23.05.2022. Liniju majica planiramo pokrenuti odmah čim se malo ustroji linija košulja.

* Kakvi su planovi, bude li išlo sve onako kako ste si ‘zacrtali’?

– Pa, kako sam već rekao, nama je plan da se polako u granicama mogućnosti širimo i razvijamo, ali to će uvelike ovisiti o globalnoj situaciji.

Razgovarala: V.Milković

Vezano
Vezano