Search
Close this search box.

RCK PANONIKA POLJOPRIVREDNO-PREHRAMBENE ŠKOLE Tjedan cjeloživotnog učenja

U sklopu Tjedna cjeloživotnog učenja u utorak su u Poljoprivredno-prehrambenoj školi, Požega održane dvije radionice kojima je cilj bio učenike poljoprivrednih zanimanja upoznati s nastavnim aktivnostima u prehrambenim zanimanjima i obrnuto.

Vegetativno razmnožavanje ukrasnih grmova naziv je radionice koju je održala Ana Kelam, nastavnica poljoprivredne skupine predmeta, a na njoj su sudjelovali prehrambeni tehničari 2., 3. i 4. razreda te mehaničari poljoprivredne mehanizacije 1. razreda. Voditeljica radionice učenicima je predstavila različite načine vegetativnog razmnožavanja listopadnog i zimzelenog ukrasnog grmlja i četinjača. Pokazala im je način i postupak izrade stabljičnih reznica – rezanje s matične biljke, rezanje reznice, skidanje listova, izradu reznica s “petom” kod tuja i pačempresa te razmnožavanje lavande. Učenici su se i sami okušali u izradi reznica i grana te ih posadili u supstrat. Reznice koje su napravili na radionici imali su priliku ponijeti kući i njegovati. Novostečenu vještinu vegetativnog razmnožavanja ukrasnog grmlja kasnije će moći samostalno primjenjivati i u svoje slobodno vrijeme.

Radionicu Izrada tradicionalnih ratarničkih pita od jabuka i sira održala je Tonka Šarić, nastavnica prehrambene skupine predmeta, a na njoj su sudjelovale učenice i učenici poljoprivrednih zanimanja (agrotehničari i agroturstički tehničari) od 1. do 3. razreda.
Voditeljica radionice im je kroz praktičan rad objasnila pojedine korake u izradi pite te im otkrila detalje na koje trebaju paziti kako bi pita bila što bolja. Učenici su pokazali svoje vještine u oblikovanju kora za pitu te u stavljanju tijesta i nadjeva u lim za pečenje. Dobili su i recepte za pitu kako bi ju i sami mogli napraviti kod kuće. Na kraju radionice učenici su imali mogućnost i degustirati prethodno napravljene i pečene ratarničke pite od jabuka i sira, rađene po tradicionalnoj recepturi.

Od pedagoginje Kristine Hip, koordinatorice obilježavanja Tjedna cjeloživotnog učenja u RCK Panonika, doznajemo kako su učenice i učenici u obje radionice bili vrlo uspješni, snalažljivi i zainteresirani. Svidjelo im se upoznati se s temama koje nisu dio njihovog formalnog obrazovanja, ali su naučili nešto novo, stekli praktična znanja i vještine koje će moći primjenjivati u svakodnevnom životu, čime je i ostvaren jedan od ciljeva Tjedna cjeloživotnog učenja.
Tjedan cjeloživotnog učenja nacionalna je kampanja koja se organizira s ciljem podizanja svijesti o važnosti cjeloživotnog učenja i povećanja sudjelovanja odraslih u procesima cjeloživotnog učenja. POU Obris koordinator je ovog događanja u Požeško-slavonskoj i Osječko-baranjskoj županiji.

Tekst: Anita Bubak
Foto: Kristina Hip

 


Vezano
Vezano