Search
Close this search box.

S PREDSJEDNIKOM ŽUPANIJSKOG ŠAHOVSKOG SAVEZA Nenad Vlašić: Pandemija koronavirusa upropastila je šah, osobito u našoj sredini

U povodu održanog  ekipnog brzopoteznog prvenstva u šahu Požeško-slavonske županije na Sovskom  jezeru, nakratko smo razgovarali s novoizabranim županijskim predsjednikom Nenadom Vlašićem, direktorom Šahovskog kluba Požega. Na prvenstvu je sudjelovalo pet ekipa, a pozdravljajući sudionike natjecanja, predsjednik je istaknuo problem manjka mladih igrača u klubovima.

Negativan utjecaj pandemije koronavirusa

-To se može riješiti tek u sljedećih nekoliko godina. Po mojemu mišljenju pandemija koronavirusa  je doslovce upropastila šah, osobito u našoj sredini, a nemamo nijednu kvalitetnu školu šaha. U zadnje vrijeme izgubili smo nekoliko uglednih šahista, kao što su Mile Maras, Hrvoje Dusper, Stjepan Grgurić i drugi, što je veliki gubitak za ovako malu sredinu. Osobito mi je drago što je požeški Šahovski klub igrao u pomlađenom sastavu, s Davidom Marčinkovićem i Bornom Vlašićem-kazao je N. Vlašić te dodao kako je ovo prvo ovogodišnje  natjecanje u organizaciji Šahovskog saveza Požeško-slavonske županije. Napomenuo je kako će u drugoj polovici godine biti organizirano pojedinačno prvenstvo.

Raditi na pomlađivanju igrača na županijskom području

-U ove dvije godine korone bilo je otežano raditi s djecom, što se odrazilo na kvalitetu mladih šahista, no pokrenut ćemo veći broj kadetskih natjecanja. Time ćemo “prisiliti ” klubove da pokušaju aktivirati svoju mladež, a to je svrha Županijskog šahovskog saveza u razvoju šaha i šahovskog života, osobito na pomlađivanju igrača, na ovom području. Broj šahista u klubovima se toliko osuo pa smatram da bi Županijski savez trebao funkcionirati kao jedan klub te na županijskoj razini organizirati više turnira. Na taj način skupit ćemo relevantan broj aktivnih šahista. Prosječna starost igrača u našim hrvatskim klubovima je iznad 50 godina, a nažalost većinu čine igrači sa 60 godina. Razlog tome je što klubovi nisu imali šahovski život kakav su trebali imati, a bili su bez šahovske škole. Iznimka u tome bio je Šahovski klub Požega, no u zadnje dvije godine škola šaha je i u tome klubu presahnula. Ove godine smo krenuli s novom generacijom šahista, a drago mi je da nam se priključio Šahovski klub Brestovac koji je jedini naš županijski klub s ekipom na prvenstvu Slavonije. Na tome im čestitam i zahvaljujem-zaključio je predsjednik Županijskog šahovskog saveza.

Tekst i foto: I. Tomić

Vezano
Vezano