Search
Close this search box.

SA SJEDNICE POŽEŠKOG GRADSKOG VIJEĆA “Komunalcu” data suglasnost za nabavu novog vozila za miješani komunalni otpad

Na 9. sjednici požeškog Gradskog vijeća vijećnici su jučer jednoglasno ili većinom glasova usvojili pet točaka dnevnog reda koje su obuhvatile Prijedloge programa o izmjenama i dopunama programa javnih potreba u turizmu i ostalih udruga i društava građana u Gradu Požegi za ovu godinu, Odluke o koeficijentima za obračun plaće gradskih službenika i namještenika, Zaključka za razrješenje i imenovanje mrtvozornika za prigradska naselja, te Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o komunalnim djelatnostima na gradskom području.

O koeficijentima za obračun plaće gradskih službenika i namještenika

Izmjenom i dopunom Programa javnih potreba u turizmu i ostalih udruga i društava građana mijenja se popis manifestacija u organizaciji gradske Turističke zajednice. Većinom vijećničkih glasova usvojena je Odluka o davanju suglasnosti za zaduživanje trgovačkom društvu Komunalac Požega d.o.o. za nabavu novog vozila za miješani komunalni otpad, s jednom pristiglom ponudom. O nabavi vozila kapaciteta 10, 3 tona i njegovim tehničkim karakteristikama (brzini pražnjenja, biotpadu  i dr.) detaljnije je govorio direktor „Komunalca“ Domagoj Lovrić. Napomenuo je kako će se budući smeđi spremnici, koji će biti podijeljeni korisnicima, prazniti kao karton i plastika. Govoreći o koeficijentima za obračun plaće gradskih službenika i namještenika, gradonačelnik dr. sc. Željko Glavić je istaknuo kako to nije povećanje plaća nego usklađivanje s uredbom Ministarstva uprave. -Na nekim je mjestima došlo do nepoštivanja uredbe u njezinim temeljnim dijelovima, a ovaj put vas molim da to ne radite jer  nije korektno, a imamo nekoliko slučajeva gdje se to dogodilo-kazao je gradonačelnik.

Usvojen prijedlog za imenovanje mrtvozornika za prigradska naselja 

Vijećnici su jednoglasno usvojili prijedlog zaključka za imenovanje mrtvozornika dr. med. Antuna Tonka Jakobovića za prigradska naselja, a imenovat će ga Županijska skupština na svojoj sljedećoj sjednici. Jednoglasno je usvojena Odluka o izmjenama Odluke o komunalnim djelatnostima na gradskom području. Ovom izmjenom može se povjeriti pravnim ili fizičkim osobama, registriranim za obavljanje navedenih djelatnosti, a na temelju pisanog ugovora o povjeravanju, obavljanje komunalnih djelatnosti. Naime, zbog bolje organizacije i pomanjkanja opreme, održavanje nerazvrstanih cesta (sanacija asfaltnih površina, vertikalna signalizacija), osim bivših cesta Županijske uprave za ceste, na temelju ove Odluke povjerava se pravnim ili fizičkim osobama.

Vijećnička pitanja o problemu grijanja, odmaralištu u Baški, šetališnoj zoni…

Pitanja SDP-ovih vijećnika Mitra Obradovića, Magdalene Turkalj Čorak, Dinka Zime i drugih vijećnika odnosila su se na problem visokih cijena grijanja u Babinom viru, status odmarališta u Baški, rad Komunalca, održavanje komunalnog reda na javnim površinama i problem prometovanja u šetališnoj zoni, zaštitu divljači na gradskom području i dr. Odgovarajući na pitanja, gradonačelnik je u svezi s kompleksnim problemom grijanja napomenuo kako je potrebno provesti temeljitu analizu. Kada je riječ o odmaralištu u Baški, podsjetio je na provedenu anketu među građanima.

-Tek deset posto građana izjasnilo se za prodaju, druga opcija bila je davanje u najam, a treća da se objavi javni poziv i ponudi nekoj od udruga koja bi preuzela odmaralište, bez davanja u podnajam, što je za građane najprihvatljivije i najbliži model. Grad će krajem mjeseca uputiti javni poziv, a ako ne bude zainteresiranih, odmaralište će se dati u najam, uz namjensko korištenje najamnine i subvencioniranje troškova odmora za djecu i umirovljenike, već prema odluci Gradskog vijeća-zaključio je gradonačelnik. Napomenuo je da problem prometovanja u šetališnoj zoni zahtijeva radikalno rješenje, a stanarima i korisnicima poslovnih prostora treba omogućiti da obavljaju potrebne radnje u vrijeme i na način kako je to propisano. Pročelnica Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i gospodarenje Andreja Menđel govorila je o postavljanju stupića sa svih strana, uz olakšanje prolaza osobama s invaliditetom, a pristup će imati samo osobe s osiguranim parkirnim mjestom unutar svojih objekata u pješačkoj zoni.

Tekst i foto: I. Tomić

 

Vezano
Vezano
Gradska kuca ZASTAVE
POŽEGA Uskršnja čestitka gradonačelnika

Vjernicima pravoslavne vjeroispovijesti,iščekivanje najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa uvijek nas iznova vraća temeljnim ljudskim vrijednostima, uči nas o snazi žrtve i…