Search
Close this search box.

SABORSKI ZASTUPNIK VELJKO KAJTAZI U KUTJEVU U ‘grad graševine’ dovela ga – slikovnica!

Saborski zastupnik za manjine Veljko Kajtazi posjetio je Kutjevo a razlog tome je jedna – razglednica. O čemu se radi objavio je portal kutjevacki.hr čiji tekst objavljujemo u cijelosti.

Kad se prije nekoliko tjedana ravnatelj OŠ Zdenka Turkovića Milorad Bandalo pojavio u uredu portala kutjevacki.hr s molbom za suradnju na pripremi slikovnice koju pravi grupica đaka, već na prvi pregled sadržaja bilo je jasno da se ne radi o običnoj temi koja okuplja prosječnog tinejdžera. Malena knjižica koju imam čast pregledati i pomoći oko grafičke uredbe ustvari dotiče srž društvenog problema: predrasude i ideje o predodređenom prestižu i obrnuto. Sa sadržajem slikovnice upoznat ćemo vas kada bude spremna za tisak, ali do tada je vrijedno spomenuti da su učenici naše osnovne škole uputili molbu i poziv Romskoj zajednici koja je odgovorila te je sadržaj preveden na romski jezik. Ovaj prijevod svečano je uručio saborski zastupnik za manjine (među 13 zastupljenih manjina u saboru nalazi se i Romska) Veljko Kajtazi, koji je došao u Kutjevo skupa s predstavnicima Romske zajednice kako bi se održala radionica na temu romske kulture.


Predavanje je održano u kinodvorani u Kutjevu, a prije toga gospodina Kajtazija primili su djelatnici Gradske uprave. Na kratko bih se želio vratiti na temu knjižice. Iako govori o romskom dječaku kojem se djeca rugaju jer jednoga dana želi postati doktor, ideja za koju čak i njegova majka smatra nerealnom, ostaje pitanje: Vjerujemo li da smo predodređeni za uspjeh samo ako pripadamo određenoj kulturi, vjeri, stranci itd., a osuđeni na limite nametnute predrasudama?

Djevojkama koje su se prihvatile realizacije ovog projekta, a i stručnom školskom timu zato odajmo priznanje za suočavanje s ovim i drugim problemima jer time daju značajan doprinos angažiranosti mladih (i potencijalnim promjenama na bolje). Mladi imaju volje i želje suočiti se s ovim problemom radije nego da sebe asociraju s grupom koja nema druge sudbine nego otići van.

Izvor: kutjevacki.hr

Vezano
Vezano