• Kategorija

  Sport

  ŠAHOVSKI TURNIR U PLETERNICI Pobjednik Dinko Huis iz Belišća, među nagrađenima i dva šahista ŠK Vina Markota

  20.06.2022.

  Šahovski klub Vina Markota organizirao je jučer u Pleternici tradicionalni brzopotezni šahovski turnir koji je odigran  u okviru ovogodišnjih Lipanjskih dana amaterskog stvaralaštva (LIDAS 2022). Natjecanje je održano u sportskoj dvorani Osnovne škole fra Kaje Adžića, a igralo se po švicarskom sustavu 9 kola. Tempo igre po igraču bio je 7 minuta, s dodatnih 3 sekunde po potezu, po pravilima Međunarodne šahovske federacije (FIDE) za brzopotezni šah. U ime tvrtke Vina Markota i Grada Pleternice šahiste je pozdravio Marinko Markota.

  -Uz već bogat program LIDAS-a, vi ste dodatno obogaćenje te manifestacije. Šahovski klub Vina Markota djeluje 40 godina, ovaj turnir dvije godine nije bio organiziran zbog korone, a današnji prati naš jubilej. Želim da danas odigrate borbeno i uspješno, postignete dobre rezultate i ispunite ambicije zbog kojih ste došli na turnir. Gradu Pleternici kao glavnom podupiratelju zahvaljujem na suorganizaciji -poručio je M. Markota. Šahiste je prigodnim riječima pozdravio i direktor turnira Željko Pavlović, zahvalivši Gradu i osnovnoj školi na pomoći u organizaciji, a minutom šutnje odana je počast preminulom šahistu Mili Marasu, članu ŠK Vina Markota.

  Ovogodišnji turnir okupio je gotovo 60 šahista iz Požeško-slavonske, Brodsko-posavske, Osječko-baranjske, Bjelovarsko-bilogorske, Virovitičko-podravske, Zagrebačke i Karlovačke županije. Nakon zanimljivih i borbenih nadmetanja, prvo mjesto osvojio je MK Dinko Huis iz Belišća sa 7,5 bodova. Drugi je s istim brojem bodova MK Hrvoje Vlahov (7,5) iz ŠK Vina Markota, treće mjesto zauzeo je velemajstor Bogdan Lalić iz Zagreba (7). Od četvrtog do šestog mjesta sa 6,5 bodova plasirali su se FM majstor Bojan Medak iz Osijeka, FM Ognjen MK Milan Čubelić, IM Milan Mrđa, Matko Lijić i Ivan Novosad (ŠK Vina Markota). Od dvanaestog do sedamnaestog mjesta s 5,5 bodova plasirali su se Božo Drmić, FM Josip Soldo, Zdenko Friedrich, Miroslav Fridl, Mato Vidaković i Mile Bićanić. Igrači koji su osvojili prvih petnaest mjesta dobili su novčane nagrade, a trojica prvoplasirana prigodne nagrade tvrtke Vina Markota. Novčane nagrade uručene su i najuspješnijem kadetu Ljudevitu Juranoviću (ŠK Đuro Đaković) , najuspješnijoj šahistici Ivanki Raguž  te Ivanu Novosadu, najuspješnijem igraču ŠK Vina Markota. Sudački posao uspješno je odradio međunarodni šahovski sudac Branko Vidačković, a poslije turnira je za sve sudionike natjecanja organiziran prigodni domjenak.

  Tekst i foto: I. Tomić

 • Pretraga

  Mudra izreka

 • “Ljubav je poput rata; lako ju je započeti, ali teško zaustaviti” (Johann Wolfgang von Goethe)

 • Pjesma dana

 • Najčitanije