Search
Close this search box.

SAJAM „SLAVONSKI BANOVAC“ Biser u kruni turističke ponude naše županije – Pobjednici Grahfesta su ekipa Matice slovačke Jakšić!

„Pakrac je grad bogate povijesti sajmovanja, a danas će se na sajmu Slavonski banovac predstaviti 84 izlagača iz cijele kontinentalne Hrvatske. Bogatom ponudom izlagača te pratećim sadržajima, promiču se tradicionalne vrijednosti, spajajući potencijale ruralnog razvoja i turizma kao gospodarske grane koja se u ovom dijelu Hrvatske razvija iz godine u godinu. Na cjelodnevnom Sajmu svatko može pronaći nešto za sebe, a pripremljeni su raznovrsni sadržaji, mnoštvo zabave, glazbe i plesa, ali i izuzetno bogata ugostiteljska, prije svega gastronomska ponuda“, rečeno je danas na otvorenju 14. sajma „Slavonski banovac“ kojeg i ove godine organizira Grad Pakrac, u suorganizaciji s Udruženjem obrtnika Pakraca i Lipika, Poduzetničkim centrom Pakrac, Lokalnom razvojnom agencijom PAK-RA i Turističkom zajednicom Grada Pakraca, a pod pokroviteljstvom Hrvatske turističke zajednice.

 

A. Blažević: „Svi živimo za Sajam“
Goste, izlagače i natjecatelje prigodnim je govorom dobrodošlice pozdravila gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević, rekavši da je Sajam pokrenut iz razloga što je Pakrac jedan od prvih gradova koji je dobio dopuštenje sajmovanja nekoliko puta godišnje, a zamišljeno je da se kroz ovu manifestaciju promovira naša kultura i povijest. Izjavila je da Sajam iz godine u godinu raste, što je svima na ponos i sasvim je sigurno da on neće stati na brojci 14, nego će rasti i još dugo trajati. „Svi živimo za Sajam! Drago mi je da ovdje vidim veliki broj gostiju i možemo reći da smo ispunili cilj koji smo željeli“, istaknula je gradonačelnica.

 

Otvorenju su nazočili i Tomislav Klarić, saborski zastupnik i gradonačelnik Bakra, Davor Huška, bivši pakrački gradonačelnik i ravnatelj Uprave za financije i informacijsko-telekomunikacijske sustave u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU, gosti iz Slovačke, Paulina Škradova, načelnica Općine Jasenova sa suradnicima, Julius Bucht, načelnik općine Revuca sa suradnicima, Rajmund Bradik, bivši načelnik općine Jasenova. Iz Češke su došli Petr Andrle, gradonačelnik Postrekova i Stanislav Antoš, gradonačelnik Domažlica.

 

SLAVONSKI BANOVAC Savršen oproštaj od babljeg ljeta

Dan održavanja Slavonskog banovca ove se godine prigodno poklopio sa zadnjim danom babljeg ljeta. Sunčan i neobično topao dan za ovo doba godine izmamio je brojne posjetitelje na još jedan sadržajno organiziran sajam. Naši sugrađani, posjetitelji iz okolnih mjesta, ali i gosti iz drugih krajeva naše države, pa i inozemstva, od kojih je najbrojnija bila ekspedicija iz Češke koja nas je počastila glazbenim izvedbama popraćenima plesovima koje su izvodili odjeveni u tradicionalne nošnje svoga kraja, mogli su uživati u cjelodnevnom programu u kojemu se zaista moglo naći ponešto za svakoga.

 

.Na 14. županijskom ocjenjivanju meda s područja Požeško-slavonske županije, pobjedu je u konkurenciji 73 uzoraka meda raznih vrsta odnio Albert Jirasek s medom Mediljkovac. Proglašenje pobjednika u sklopu programa Slavonskog banovca uveličali su dožupan Ferdinand Troha i pročelnik Grada Pakraca Marijan Širac.

 

 

Osim natjecanja iz domene gastronomije, na sajmu je upriličen i srednjovjekovni streličarski turnir na kojemu su dominirali članovi Križevačkih streličara. U konkurenciji žena pobjedu je odnijela Ljudmila Zorko, u konkurenciji muškaraca Igor Krušić, a ekipno je dakako prvo mjesto osvojila ekipa Križevačkih streličara ispred drugoplasiranih streličara Slavonskog banovca iz Pakraca i streličara Krvavog mosta iz Zagreba koji su natjecanje završili na trećem mjestu. Nagrade je u ime organizatora uručila Gabriela Sabo Seleši, direktorica TZ Grada Pakraca.

 


Udruženje obrtnika Pakraca i Lipika i ove je godine organiziralo Grahfest na kojemu se natjecalo 88 ekipa te je tako ponovo predstavljao središnje događanje sajma i privukao najveći interes, kako natjecatelja, tako i brojnih degustatora. Provjereni četveročlani žiri u sastavu Nada Zeljković, Drago Marter, Mladen Tessari i Miro Čaržavec kvalitetu grada ocjenjivao je temeljem četiri kategorije: boja, raskuhanost i okus graha te kuhanost mesa.

 

Prvo mjesto pripalo je ekipi Matice slovačke Jakšić, što im je donijelo dvodnevni odmor za 8 osoba u kući za odmor Kratohvil u naselju Lukovdol u Gorskom kotaru uz prateće nagrade. Do drugog mjesta stigli su Šljakeri iz Pakraca te si time priskrbili 5 ulaznica u vodenom parku Krapinskih toplica, 10-litarski kotlić sa stalkom i dasku za rezanje svega i svačega s motivom Grahfesta. Treće mjesto osvojile su Bitange i princeze, zbog čega su od jučer bogatiji za dasku za rezanje i 10-litarski kotlić.

 

Još jedan raspjevani, rasplesani  Slavonski banovac zaključen je koncertom Željka Bebeka. S obzirom na prekrasno vrijeme, velik broj posjetitelja i dobru atmosferu koje nije manjkalo niti u jednom trenutku, možemo samo poželjeti da i idući bude na istom tragu.

 

.Izvor: Pakrački list

Vezano
Vezano
Događaji
Zadnje objave
Fotogalerija
Sportski susret učenika katoličkih srednjih škola RH
Povodom Dana županije uz spomenik hrvatskim braniteljima položeni vijenci
Besplatna kontrola tlaka i šećera u krvi
 Svetkovina Uskrsnuća Gospodnjega u požeškoj Katedrali
Blagoslov hrane u Pleternici