Najčitanije

 • Fotogalerije

  SINOĆ Obilježavanjem 45.obljetnice KUD-a „Orljava” započeo Advent u bećarskom šoru: “Želimo našim gostima ponuditi nešto posebno”

  Prošlo je 45 godina od onog 23.listopada 1977.godine kada je održana osnivačka skupština KUD-a Orljava Pleternica a taj vrijedan jubilej obilježen je sinoć u IC Terra Panonica prigpodnim koncertom. Prisustvovao mu je i još jedini preživjeli osnivač društva Ivan Rotar.


  Pozdravljajući prisutne, aktualni predsjednik KUD-a Orljava Renato Brankovan se zahvalio svima koji su doprinijeli da društvo opstane 45 godina a potom je naglasio kako ono danas djeluje kroz nekoliko sekcija. Tako dječja sekcija broji 30-ak mališana koje vodi Željka Grgurević, tu je potom Muška pjevačka skupina osnovana početkom godine ali se već svojom kvalitetom izborila da ove godine predstavlja Požeško-slavonsku županiju na državnoj smotri u kategoriji pučke izvorne glazbe. Voditeljica im je Vesna Valentić-Berač baš kao i reprezentativnoj skupina koja broji oko 35 aktivnih plesača i pjevača, koja je je ove godine predstavljala našu županiju na državnoj smotri u kategoriji koreografiranog folklora s pjesmama i plesovima Korduna. Tamburaška sekcija sastavljena je od mladih i perspektivnih tamburaša i tamburašica koji svi idu ili u glazbenu školu u Požegu ili u područnu glazbenu školu u Pleternicu. Njima je voditelj  Antonijo Berač. Također u KUD-u djeluje i sekcija „Snašine rukotvorine” koje svojim ručnim radovima i šivanjem čuvaju od zaborava i taj dio naše kulturne baštine.


  Čestitku za visoku obljetnicu članovima „Orljave” uputila je i Marija Šarić, gradonačelnica Pleternice koja je tom prigodom zaželjela još puno uspješnih godina kvalitetnih nastupa. – Ovim koncertom, ali i cijelim programom adventa želimo našim sugrađanima i gostima grada ponuditi nešto izvorno, nešto folklorno. Želimo baštinu izvući iz ormara i staviti u funkciju turizma te da mi uživamo u njoj, a onda će zasigurno i gosti Pleternice zajedno s nama osjetiti taj dobri duh i uživati. Naš KUD Orljava se jako dugo pripremao za obljetnicu 45 godina postojanja i odlučili smo zajedno proslaviti u adventskom ozračju, jer i naš advent je “Advent u bećarskom šoru”, a upravo su i KUD Orljava i sva naša ostala kulturno-umjetnička društva baštinici koji nose i naš bećarski šor i naš skorašnji Muzej bećarca i sve što radimo u našem gradu Pleternici. Jer, ne vrijede nama ni zgrade ni objekti, ni lijepo uređeni prostori ako u njima ne borave ljudi, ako oni ne prenose tu baštinu na nove naraštaje – rekla je gradonačelnica Šarić.


  Nekada i sama aktivni član KUD-a Orljava, a današnja županica Požeško-slavonske županije, Antonija Jozić je također iskazala svoje zadovoljstvo radom i želju nastavkom. – Izuzetna mi je čast nazočiti slavlju KUD-a Orljava, društva koje je ispisalo noviju kulturno-umjetničku povijest ovog grada čuvajući običaje, baštinu, napjeve i našu prekrasnu paorsku nošnju, promovirajući ovaj grad i županiju, ne samo u Hrvatskoj nego i diljem Europe. Naša baština je naš identitet, ono čime se trebamo ponositi, ono što trebamo čuvati. Mi jesmo članica Europske unije, ali članica koja ponosno može isticati svoj hrvatski identitet, različnost svojih narodnih nošnji, napjeva, tradicije i kulture. I u tom kontekstu zasigurno je i KUD Orljava Pleternica jedan bitan kamenčić u tom prekrasnom mozaiku – rekla je Jozić.


  Gosti na sinoćnjem slavljeničkom koncertu KUD-a „Orljava” bili su članovi Folklornog ansambla Zagreb-Markovac koji su svojim nastupom oduševili brojne posjetitelje.


  Tekst: V.Milković/pleternica.hr
  Foto: V.Milković

  Mudra izreka

 • “Tko nikad ne putuje, živi život pun predrasuda” (Carlo Goldoni)

 • Najnovije

 • Program Kazališta u veljači