Search
Close this search box.

U GALERIJI „CIRAKI” Otvorena izložba “Akvalna Požega Matka Peića”

U prigodi obilježavanja Dana grada Požege, Gradski muzej Požega organizirao je izložbu „Akvalna Požega Matka Peića” koja je otvorena sinoć u galeriji „Ciraki“.


Gradski muzej Požega, uz financijsku potporu Grada Požege, otkupio je krajem 2021. godine ostavštinu akademika Matka Peića. Riječ je o iznimno vrijednoj kulturnoj baštini koju je Ministarstvo kulture još 2007. godine proglasilo kulturnim dobrom. Kako cjeloviti opus Matka Peića do sada nije prezentiran javnosti, jer je svoja likovna djela čuvao od javnosti kako bi promovirao druge umjetnike, nakon otkupa njegove ostavštine moglo se pristupiti sistematskoj obradi građe, a zatim i različitom vidu njezinog prezentiranja javnosti.


– Ovo je jedna od prvih izložbi koja je posvećena akademiku Peiću, a kojom želimo predstaviti njegovu ostavštinu. Ona je izuzetno značajna za nas jer smo njome obogatili naš fundus, ali ovoj je prvi put da je Gradski muzej Požega dobio cjelokupnu baštinu jedne osobe što je čini još vrjednijom. Gradski muzej Požega tako je jedina ustanova koja čuva svu građu vezanu uz Matka Peića. Želim se zahvaliti Gradu Požegi što je prepoznao vrijednost ove zbirke te nam osigurao sredstva za otkup. Na ovoj izložbi predstavljamo tek mali dio ostavštine. – rekla je ravnateljica Gradskog muzeja Požega Mirela Pavličić Hein.


Na izložbi je tako predstavljeno šezdesetak likovnih djela, uglavnom akvarela akademskog slikara Matka Peića, koji je studirao slikarstvo od 1941. do 1946. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi Vladimira Becića i Ljube Babića. Izložba je tematski vezana uz Požegu, gledanu s različitih strana i u različito vrijeme, i to od početka studija slikarstva Matka Peića, pa tijekom narednih dvadesetak godina, naglasila je autorica izložbe muzejska savjetnica Lidija Ivančević Španiček.


– Za ovu izložbu izdvojen je poseban segment, koji se odnosi na slike s temom Požege. Svježa i neposredna zapažanja slikara s jasnim izrazom pretočena su tehnikom akvarela u specifičnu arhitekturu Požege, a to su voda i zelenilo, koja ovu netipičnu gradsku sredinu karakterizira po mišljenju Matka Peića kao „akvalni grada”. Motivi na slikama koje Matko Peić naziva požeškom arhitekturom, ne prikazuju arhitekturu građenu od drveta ili kamena, nego arhitekturu zelenila i vode koji izviru, teku, spuštaju se i isprepliću putevima, šumom, poljem, parkovima, vrtovima, uz požeške kuće i dvorišta i Požegu čine posebnim gradom ugodnim za život. – rekla je Španiček.
Izložbu je prigodnim riječima otvorio zamjenik gradonačelnika dr.sc. Borislav Miličević, a bit će otvorena do 9. travnja 2022. godine.


Zbirka akademika Matka Peića je vrijedna kulturna baština od iznimnog interesa za Gradski muzej i Grad Požegu koja će naći svoje mjesto u planiranom memorijalnom prostoru ovog najpoznatijeg požeškog znanstvenika 20. stoljeća na području povijesti umjetnosti, književnosti i likovne pedagogije.

Izvor: pozega.hr/ Gradski muzej Požega/ V.Milković

Vezano
Vezano