Search
Close this search box.

SINOĆ U GRADSKOJ KNJIŽNICI POŽEGA Održan muzejski Klub čitatelja vlastite prošlosti posvećen Miroslavu Ivkoviću

Klub čitatelja vlastite prošlosti, projekt digitalizacije obiteljskih fotografija autorice Maje Žebčević Matić kojim Gradski muzej Požega između ostalog uspješno dokazuje da prošlost grada i okolice ne čine samo povijesne osobe nego svi njegovi stanovnici, sinoć je u prostoru Gradske knjižnice predstavio Miroslava Ivkovića.

-Zahvaljujući unuci Miroslava Ivkovića, Žani Popek, i prijateljima muzeja, spašen je mali, ali značajni dio ostavštine ovog zanimljivog i svestranog čovjeka – njegove fotografije. One su neprocjenjivi dokaz svakodnevice i običaja Požežana između dva svjetska rata, ali i dijelova arhitekture koja danas više ne postoji na području cijele Požeštine – istaknula je autorica projekta.


Miroslav Ivković, dodala je, bio je po svemu bio neobičan čovjek kojega nikako ne smijemo zabroraviti. Ovaj natporučnik Austrougarske vojske do svoje je smrti 1974. godine bez obzira na ratove i režime više od 60 godina u svom saletlu na kraju ogromne virnice sa 17 vrsta grožđa, u ulici dr Franje Tuđmana okupljao je poznate Požežane obilježavajući Grgurevo pucanjem iz svog mužara. Osim što je bio lokalpatriot, poznat je kao vrstan mačevalac, gimnastičar, nagrađivani streličar, filatelist, planinar, predani fotoamater koji je jedini izrađivao fotografije u stereo 3D obliku, iznimno uspješan vrtlar, meta brojnih novinara poput Željka Krambergera, Zuke Džumhura i Gerharda Ledića.


Zanimljivu priču o Ivkoviću posjetitelji u knjižnici ali i oni koji su se uključili preko youtube mogli slušati uz nikad viđene fotografije koje su dočarale požešku prošlost. Inače, projekt Klub čitatelja vlastite prošlosti do sada je digitalizirao (skenirao i prikupio podatke) za više od 18.000 fotografija iz 62 obitelji Požege i područja Požeštine spašavajući iznimno vrijedne dokaze načina života, običaja, svakodnevice, arhitekture, izgleda ulica i krajolika, zaboravljenih obrta, kulturnih i sportskih, gospodarskih i ostalih djelatnosti prošlog stoljeća. Autorica projekta Maja Žebčević Matić na kraju je pozvala građane Požege i Požeštine koji posjeduju stare fotografije i žele da kroz njih obogatimo svoju prošlost, ali i budućnost neka se jave u Muzej.
Na sinoćnjem Klubu čitatelja ispred gradske uprave nazočila je Maja Petrović, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti.

Izvor: Gradski muzej Požega

Vezano
Vezano
Događaji
Zadnje objave
Fotogalerija
Povodom Dana županije uz spomenik hrvatskim braniteljima položeni vijenci
Besplatna kontrola tlaka i šećera u krvi
 Svetkovina Uskrsnuća Gospodnjega u požeškoj Katedrali
Blagoslov hrane u Pleternici
Uskrsni sajam i podjela posnog obroka u Požegi