Search
Close this search box.

SINOĆ U PLETERNIČKOJ KNJIŽNICI Predstavljena knjiga Mladena Kuke „Pakao se zove Jazovka“

Sinoć je u Hrvatskoj knjižnici i čitaonici u Pleternici gostovao Mladen Kuka iz Karlovca, čovjek koji je otkrio jamu Jazovku, jedno od najvećih komunističkih stratišta za vrijeme i nakon Drugog svjetskog rata. Brojnim posjetiteljima predstavio je svoju knjigu „Pakao se zove Jazovka”. Predstavljanje knjige organizirali su Hrvatska knjižnica i čitaonica Pleternica, Družba “Braća Hrvatskog Zmaja“, Zmajskog stola u Požegi i Zmajskog stola u Karlovcu te Hercegovačka zavičajna udruga „Herceg Stjepan“, a u sklopu programa 26.Hercegovačkog sila koje će se večeras održati u Velikoj.

Jama Jazovka se nalazi kod Sošica na Žumberku a u nju su partizani pobacali zarobljene pripadnike ustaške i domobranske vojske, te ranjenike, medicinsko osoblje i časne sestre koje prisilno odveli iz zagrebačkih bolnica Sv. Duh, Sestre milosrdnice i Vrapče, nakon bitke kod Krašića 1943., potom i u svibnju 1945. godine. Mladen Kuka je poznati speleolog, planinar i alpinist, koji je priče o Jazovki prvi put čuo kao mladić no, bila su to vremena bivše Jugoslavije kada su se ljudi bojali govoriti o tragediji za koju nikad nitko nije odgovarao. Stoga je njegovo istraživanje bilo sporo i mukotrpno pa je jamu s ostacima žrtava otkrio  nakon 14 godina, u siječnju 1989.godine. Ekshumacija je pokazala da se u jami dubokoj 30 metara nalazi 814 kostura.
Sinoć predstavljena knjiga Mladena Kuke prikazuje put od otkrivanja jame, odnosno masovne grobnice, do ekshumacije žrtava 2020. godine a posjetitelji u knjižnici mogli su vidjeti videofilm o Jazovki s izvornim snimcima. Uz autora knjige o važnosti da se otvoreno priča o zbivanjima iz prošlosti, govorili su gradonačelnica Marija Šarić i predsjednik udruge „Herceg Stjepan” Vlado Boban.
Predstavljanju knjige „Pakao se zove Jazovka” prisustvovali su, među ostalim, zamjenik županice Ferdinand Troha, gradonačelnik Požege dr.ac.Željko Glavić i ravnatelj OŽB Požega dr.sc. Ivan Vukoja. U glazbenom dijelu programa nastupili su članovi KUD-a Zavičajno društvo „Rama” iz Pleternice.

Tekst i foto: V.Milković

Vezano
Vezano
Događaji
Zadnje objave
Fotogalerija
Norijada u Požegi
Kutjevački planinari obišli Karlovačko, Samoborsko i Žumberačko gorje
Krizma u Župi sv.Terezije Avilske Požega
Duhovsko bdjenje mladih u požeškoj Katedrali
Maturanti Gimnazije Požega