Search
Close this search box.

„SLANVIN” U KAPTOLU Najbolja u pripremi ‘slaninske ruže’ je Udruga OSI a šampionska titula na 17.Županijskom ocjenjivanju vina ide u Vinariju Perak!

U Kaprtolu je jučer održana tradicionalna manifestacija „Slanvin” – 8. Festival slanine i vina u sklopu koje su proglašeni rezultati 17. Županijskog ocjenjivanja vina.
Prekrasan sunčani dan brojne ekipe, ukupno njih 20 iz Požeško-slavonske i Osječko-baranjske županije natjecali su se na 8. Festivalu slanine i vina “Slanvin” u Kaptolu. Sve je organizirala Udruga Požeški čuvari baštine iz Požege u suradnji s Udrugom vinogradara i vinara Vinokap iz Kaptola i tjednikom Kronika požeško-slavonska, uz pokroviteljstvo općine Kaptol i TZ Zlatni Papuk. Ukupno se odazvalo 20 ekipa majstora u pečenju slanine a vrsni majstori i prije svega ljubitelji ove odlične slavonske suhomesnate delicije, slavonske slanine, došli su na ovo interesantno natjecanje, na kojemu su natjecatelji od table slanine trebali pripremit najljepšu i najukusniju „slaninsku ružu“, poseban gastro cvijet koji cijene mnogi. Organizator je za sve natjecatelje osigurao tablu slanine, ražanj i veliku vatru za pečenje. Tražilo se samo dobro i što pravilnije, okomito i vodoravno zarezivanje, te strpljivo i lagano pečenje samo na žaru vatre, da bi se u konačnosti dobila prekrasna „slaninska ruža“ gastro cvijet posebnog ukusa, upravo za sladokusce.
Nagradu za umjetnički dojam, najfotogeničniju “slaninsku ružu” osvojila je “slaninska ruža” pod brojem 17. koju je pripremila brojna Ekipa KUD “Berda” iz Brestovca koji su i prošle godine bili odlični i osvojili 1. mjesto.
Prvo mjesto jedinstvenom ocjenom svih četiri člana žirija, pod vodstvom načelnika općine Mile Pavičića, odnijela je slaninska ruža ekipe pod brojem 15, iza kojega je bila Ekipa OSI Požega, Udruga osoba s invaliditetom. Drugo mjesto osvojila je “slaninska ruža” pod brojem 10, vrlo brojne Ekipe HPD “Sokolovac” sekcija iz Zakorenja. Treće mjesto osvojila je “slaninska ruža” pod brojem 20. Ekipe “Vinokap” ogranak vinara Požega.
Svi su nagrađeni vrijednim nagradama Limarije Sebastijan iz Zagreba, Tvrtke “Plamen” Požega, poklon paketima butelja Vinum Academicum, nagradama Agencije za marketing i izdavaštvo Kruna iz Požege i Požeških ćuvara baštine Požega. Nagrade su uručili načelnik općine Kaptol Mile Pavičić, predsjednik Požeških čuvara baštine Vladimir Protić i grafička urednica tjednika Kronika Lana Protić Malbašić.

 


Drugi dio “Slavina” je bila dodjela šampionskih tituta, zlatnih, srebrnih i brončanih medalja sa nedavno održanog 17. Županijskog ocjenjivanja vina “Vino-kap” u Kaptolu na kojemu je bilo prijavljeno 102 uzorka vina s područja Požeško-slavonske županije i susjednih gradova te vina s otoka Krka. Plakete i priznanja uručili su načelnik općine Mile Pavičić i predsjednik Udruge Vino-kap Ferdinand Novak. Titulu ‘šampiona’ ponijela je graševina 2022. – izborna berba Perak d.o.o.

Tekst: Požeška kronika/ V.Milković
Foto: V.Milković

Vezano
Vezano
Događaji
Zadnje objave
Fotogalerija
Hrvatska – Italija na Trgu bećarca
Blagoslov novih zvona u Župi sv. Ivana Krstitelja
Bodrenje Vatrenih na Trgu bećarca
Misa povodom Dana hrvatskih branitelja Požege
Festival graševine u Kutjevu