Search
Close this search box.

ŠPANOVICA Obilježena 32.godišnjica pogibije četvorice pripadnika 63.samostalne gardijske bojne ZNG-a Požega

U organizaciji Udruge ratnih veterana 63.samostalne gardijske bojne Zbora narodne garde Požega danas su se u Španovici okupili bivši pripadnici te postrojbe kako bi odali počast četvorici svojih suboraca. Oni su poginuli u akciji „Orada”, posljednjoj u sklopu operacije „Papuk” 1991.godine, koja je vođena na pakračkom području: Nikola Blagojević poginuo je u Kričkama, Ivica Šimunović u Donjoj Šumetlici a Stipo Kovačević u Gornjoj Šumetlici, svi na današnji dan 3.siječnja 1992.godine, dok je Vinko Pečur poginuo nešto kasnije u Cicvarama. Svoj četvorici podignuto je spomen obilježje u Španovici na koje su danas položeni vijenci i cvijeće te zapaljene svijeće.

Osim hrvatskih branitelja, skupu su prisustvovali i članovi obitelji poginulih, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, Ministarstva branitelja, Hrvatske vojske, policije, gradova Požega i Pakrac te Požeško-slavonske županije. U ime organizatora prisutne je pozdravio predsjednik Udruge Dragan Valenta. 

-Činom dolaska ste pokazali poštovanje prema nasšim poginulim braniteljima – istaknuo je D.Valenta.

Zahvalu na dolasku svima je izrekao i voditelj Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Požega Tomica Galović.

-Izuzetno mi je drago što održavamo ovu tradiciju i ne dozvoljavamo da se zaborave naši heroji. Ovdje se stvarala Hrvatska, ovdje se stalo za vrat četničkoj nemani – naglasio je T.Galović.

Prisutnima se obratio i gradonačelnik Požege dr.sc.Željko Glavić.

– Pozdravljam vas s velikim ponosom i dubokim poštovanjem prema žrtvi, liku i djelu ove četvorice hrvatskih branitelja koji su u ovim akcijama dali život ali, isto tko s poštovanjem prema svim hrvatskim braniteljima, prema svemu što su učinili za obranu Republike Hrvatskeh. Ovaj događaj i naše prisustvo ovdje znak su da nećemo dopustiti da se niti žrtva niti djelo hrvatskih branitelja zaboravi – kazao je gradonačelnik Glavić.

Riječi pozdrava uputio je i zamjenik županice Ferdinand Troha. – Danas smo se ponovo okupili u Španovici prisječajući se stradanja naših prijatelja, naših suboraca koji dadoše sve za ovo što danas imamo. Mi se danas prisjećamo veličine žrtve koja je podnesena ali, se isto tako prisjećamo i slavnih vremena kad se branila domovina, kada se ovdje u našoj županiji jasno reklo agresoru da od velike Srbije neće biti ništa

Molitvu za poginule hrvatske branitelje predvodio je vojni kapelan Željko Volarić.
Okupljeni u Španovici uputili su pozdrave i svom ratnom zapovjedniku generalu Miljenku Crnjcu i njegovoj obitelji.

Podsjetimo se i tko su bili poginuli hrvatski branitelji:

*NIKOLA BLAGOJEVIĆ (časnički namjesnik) rođen je 8.prosinca 1970.godine, sin je Bare i Đure, bio je student

* STIPO KOVAČEVIĆ (časnički namjesnik) rođen je 13.kolovoza 1965.godine u Sovskom Dolu, sin je Marije i Ivana, bio je ugostitelj, oženjen i otac Mateja i Kristine

*VINKO PEČUR (satnik) rođen je 13.listopada 1969.godine u Požegi, sin je Ankice i Antuna, bio je građevinski tehničar, poginuo je 12.veljače.

*IVICA ŠIMUNOVIĆ (časnički namjesnik) rođen je 8.svibnja 1966.godine u Mostaru, sin je Ruže i Josipa, po zanimanju električar.

Sva četvorica bili su dragovoljci Domovinskog rata i pripadnici 123. brigade. Posmrtno su odlikovani Spomenicom Domovinskog rata i Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana.

Tekst i foto: V.Milković

 

Vezano
Vezano