Search
Close this search box.

ŠPORTSKO RIBOLOVNO DRUŠTVO „LONDŽA“ IZ ZARILCA Plaketa za 30 godina rada i postojanja

Tijekom 2021. godine Športsko ribolovno društvo „Londža“ iz Zarilca redovito je održavalo radne akcije na održavanju ribičke kuće i uređenju okoliša oko akumulacije, koju su poribljavali u skladu s financijskim mogućnostima. U kolovozu su održali prvu „Cverglijadu“, na kojoj je sudjelovalo oko 40 natjecatelja, u rujnu su sudjelovali na Fišijadi , a u prosincu na adventu u Pleternici, gdje su pripremali riblji paprikaš-istaknuto je to na godišnjoj izvještajnoj skupštini Društva održanoj jučer u prostoru ribičkog doma pored ribnjaka. Podnoseći izvještaj o radu za prošlu godinu, predsjednik Ivan Aračić je istaknuo kako su imali velik pad vodostaja u akumulaciji, oko 17 cm, što je posljedica suše.

-Uginuća ribe nije bilo, a ponosan sam na to što smo pokazali otpornost  i uspjeli očuvati rad Društva , a što je još bitnije i najvažnije, zdravlje i sigurnost naših članova  i gostiju. Pred nama će biti puno izazova , a ova 2022. godina zasigurno neće biti laka, Zahvaljujem na predanosti i spremnosti da se prilagodite novim situacijama. Nastavite tim putem kako bismo u vremenu pred nama zajedničkim trudom svi postali još bolji-zaključio je predsjednik I. Aračić.

Lani poribljavanje sa 1460 kg ribe

Društvo je lani imalo registrirano 87 članova, od čega 62 seniora, 3 invalida Domovinskog rata, 6 juniora i 16 kadeta. Odrađeno je devet radnih akcija na uređenju domskog okoliša te još  pet  manjih koje su se odnosile na poribljavanje ribnjaka i čišćenje najlona u ribnjaku. Poribljavanje je prošle godine obavljeno s ukupno 1460 kg ribe, od čega sa 1253 kg šarana i s 207 kg amura. Sa sezonom pecanja krenulo se tek 23. travnja. U izvještaju blagajnika naglašeno je kako je Društvo na kraju prošle godine na računu imalo iznos od 5721 kuna.

Uspješna suradnja s Gradom Pleternicom

Planirane aktivnosti za ovu godinu obuhvaćaju organiziranje športsko-rekreativnog ribolova na ribnjaku odnosno akumulaciji Panonka, uz suradnju s ostalim ribolovnim društvima na području Požeško-slavonske županije i poduzećem Hrvatske vode, s požeškom vodnogospodarskom ispostavom za mali sliv Orljava-Londža. Planirana suradnja s Gradom Pleternicom  i drugim neprofitnim udrugama uspješno je provedena tijekom  organizacije nedavo održane Roštiljade 2022. Društvo će sudjelovati na tradicionalnoj  pleterničkoj Fišijadi u lipnju, a organizirat će ovogodišnju „Cverglijadu“, otvoreno sportsko natjecanje u lovu ribe. U planu  Društva su završetak radova na proširenju nadstrešnice pecala na ribnjaku i nabavka masivnog stola s klupama. Osim toga, planirane aktivnosti odnose se i na zaštitu i obnavljanje ribljeg fonda u ribnjaku, te organiziranje radnih akcija na održavanju i uređenju akumulacije Panonka i njenog okoliša.

Promjena cijene dnevne dozvole već od sljedećeg pecanja

Na skupštini je istaknut problem sve većih poskupljenja, osobito ribe, pa je Upravni odbor društva predložio da se cijena dnevne karte za članove Društva  poveća s 25 na 30 kuna, za članove Županijskog ribolovnog saveza sa 40 na 50 kuna, a radne akcije povećavaju se sa 100 na 150 kuna. Cijene dozvola primjenjuju se već od sljedećeg pecanja, a za radne akcije cijena vrijedi od sljedeće godine. Ovi prijedlozi jednoglasno su prihvaćeni. Jednoglasno su usvojeni izvještaji predsjednika, tajnika, blagajnika i nadzornog odbora za 2021. , Plan rada za 2022., te Financijski plan za 2022. i 2023. godinu.

Sudjelovanje u lipnju na pleterničkoj Fišijadi

Prigodnim pozdravnim riječima skupštini se obratio dopredsjednik Športsko-ribolovnog saveza Požeško-slavonske županije Mile Bešlić, koji je predsjedniku ŠRD Londža uručio plaketu za 30 godina rada i postojanja Društva. Pozdravne riječi uputili su i predsjednica Mjesnog odbora Zarilac Jasna Dostal, predsjednik ŠRD „Slavonac“ iz Jakšića Mario Pus i pleternička gradonačelnica Marija Šarić. Gradonačelnica je zahvalila na pozivu ribiča, istaknula lijepo uređen okoliš njihovog ribnjaka te im čestitala na 30. obljetnici postojanja i rada.

-Uvijek ste skromni i samozatajni, ne tražite puno, ali zato puno radite. Zahvaljujem vam na dugogodišnjem sudjelovanju na Fišijadi u Pleternici, na kojoj ste uvijek u vrhu po broju bodova, a ove će godine biti 18. lipnja. Posebno me veseli što se nazire natječaj za bespovratna sredstva za Kamp odmorište Zarilac, a cijeli ovaj kompleks dići će se na jednu veću razinu-istaknula je gradonačelnica. Poslije službenog dijela, za sve sudionike skupštine organiziran je zajednički ručak.

Tekst i foto: I. Tomić

 

Vezano
Vezano