Search
Close this search box.

STIŽU BOLJI DANI „Zvečevo” riješilo većinu dugova i uskoro izlazi iz predstečajne nagodbe

Zvečevo, hrvatski konditor s tradicijom još od 1921., s promjenama u Upravi – bivši predsjednik uprave Krunoslav Alvir sada je član Uprave, a novi predsjednik Uprave je Tomislav Bujanović – na pragu je dodatne stabilizacije poslovanja jer iza sebe ostavlja predstečajnu nagodbu.
“S velikim zadovoljstvom možemo reći da je Društvo uz iznimne napore podmirilo ili refinanciralo sve svoje obveze prema vjerovnicima iz predstečajne nagodbe te je u iščekivanju sudske potvrde.
Društvo je uvjereno da uz pozitivnu provedbu strateških odluka, te uz očekivane rezultate provedenog operativnog restrukturiranja, postavlja jasne i čvrste temelje za ključan zaokret u poslovanju te nastavak daljnjeg tržišnog rasta”, navodi Uprava Zvečeva.

Isplaćene obveze
Kako pojašnjavaju, tvrtka prolazi kroz sveobuhvatni plan restrukturiranja, kako operativni tako i financijski, a sve u svrhu dodatne stabilizacije poslovanja.
Ovim povodom Zvečevo u kontinuitetu nastoji sa svim partnerima relaksirati otplatne planove, kako bi njihova provedba omogućila značajnije oslobađanje novčanih tokova, navode, u cilju nastavka jačanja pozitivnih pretpostavki za daljnje stabilno i održivo poslovanje, popraćeno rastom prihoda i profitabilnosti.
Odlične vijesti za dioničare i zaposlenike, lokalnu zajednicu u kojoj je Zvečevo veliki poslodavac, svakako i partnere čije nove obveze uredno servisiraju, predstavlja informacija da su isplatili obveze iz PSN-a za oko 300 vjerovnika, a dio koje su prijetile stečajem riješili su kroz reprogram.
Sada slijedi službeno proglašenje završetka postupka predstečajne nagodbe Zvečeva, potvrdio je predstečajni povjerenik Milan Nakić. U postupku brisanja je zabilježba otvaranja ovog postupka što znači da će se Zvečevo vratiti u redovno poslovanje bez utega postupka, kaže Nakić koji je Trgovačkom sudu upravo predao završno izvješće o ispunjenju predstečajnih obveza.
Prema Nakiću, ostala je djelomično nenamirena tek obveza jednog vjerovnika s kojim je dužnik ugovorio refinanciranje duga. K tome, nadzor nad dužnikom prestao je krajem 2021., pa ono što slijedi jest i formalno sudsko rješenje o ukidanju funkcije nadzora.
PSN Zvečeva iz 2017. donio je nagodbu s vjerovnicima koji su pristali na otpis svojih tražbina u 70-postotnom iznosu, s rokom za ispunjenje preostalih obveza najkasnije do kraja 2021.
Tijekom prošle godine požeška kompanija u većinskom vlasništvu poduzetnika Zdravka Alvira, nakon što je prodala svoju diviziju jakih alkoholnih pića, kako se približavao rok riješila je pitanje preostalih dugovanja prema izvornim vjerovnicima predstečajne nagodbe kojima je do tada od 24,26 milijuna kuna preostalog duga iz predstečajnog sporazuma podmirila 12,82 milijuna kuna

Prodana potraživanja
To su Agrokor, Konzum, Tisak, Velpro-centar i Žitnjak, a kako je Zvečevo uspjelo uredno servisirati i podmiriti nova potraživanja članica Fortenova grupe koja su nastale nakon PSN-a, u takvim je okolnostima ova grupacija odlučila prodati sva svoja preostala potraživanja prema Zvečevu.
Ustupili su ih samom Alviru, koji je pak prestali iznos svoje tražbine od 11,93 milijuna kuna, ustupio novom vjerovniku, mladoj zagrebačkoj tvrtki Ascella, u vlasništvu osnivača i jedinog člana odvjetničkog društva Dominiković i Osrečak iz Zagreba.
S Ascellom je ugovorena obročna otplata navedenog duga, s počekom otplate do kraja 2023. i rokom otplate od pet godina.
Kako je izgledno da će Zvečevo uskoro moći poslovati bez ograničenja, to znači da se otvara poluga za novo zaduženje, pa i za novo financiranje koje bi, među ostalim, omogućilo povrat navedene tražbine, kako se to i navodi u ugovoru.

Izvor: poslovni.hr

Vezano
Vezano
Događaji
Zadnje objave
Fotogalerija
Hrvatska – Italija na Trgu bećarca
Blagoslov novih zvona u Župi sv. Ivana Krstitelja
Bodrenje Vatrenih na Trgu bećarca
Misa povodom Dana hrvatskih branitelja Požege
Festival graševine u Kutjevu