Search
Close this search box.

ŠTRIKERAJ CAFE „VALLIS AUREA” Obilježen Dan crvenih haljina!

Sutra, 2.veljače, u svijetu će se obilježiti Dan crvenih haljina – Dan svjesnosti o prisustvu moždanog udara kod žena. Naš Štrikerac cafe „Vallis aurea” već ga je obilježio a evo kako:

 

Palijativni tim LiPa obilježava Dan crvenih haljina već šestu godinu zaredom organiziranjem stručnih predavanja, savjetovanja, radionica, likovnih, plesnih, zdrave prehrane, općenito kvalitetnog načina života na svim područjima kao prevencije moždanog udara i srčanog udara kod žena. Inicijativu “Go red for woman” pokrenulo je Američko kardiološko društvo 2004. a do danas proširila cijelim svijetom. Kod nas u Hrvatskoj obilježava se od 2019. kao Dan crvenih haljina jednom godišnje, odnosno prvog petka u veljači. Više o inicijativi nalazi se pod oznakom #nosicrveno

 

 

Crvena haljina simbolizira ženu, ženstvenost, senzibilnost i snagu istodobno, ali crvena boja također boja je koja upozorava na opasnost. Članice štrikeraja Vallis Aurea izradile su simbolične bedževe lutkica u crvenoj haljini želeći iskazati podršku inicijativi ali i svim ženama koje su doživjele moždani ili srčani udar i hrabro se nose s njegovim posljedicama. Pozivamo i naše sugrađanke da u petak 2.2.2024. obuku crveno i podrže ovu inicijativu međunarodnih razmjera, te se svakako informiraju o načinima prevencije i prepoznavanju simptoma koji su kod žena manje prepoznatljivi nego kod muškaraca zbog čega i reakcija za liječenjem kasni te je veća i smrtnost. Moždani udar spada u prva tri najčešća uzroka smrti.

 

S obilježavanjem tjedna Crvenih haljina nastavljamo i sutra Balom crvenih haljina u restoranu Toplica Lipik s početkom u 19,00 sati.

Izvor: I.Kalan

Vezano
Vezano