Search
Close this search box.

SUSRET TRAJNE FORMACIJE MLADIH SVEĆENIKA I ĐAKONA Biskup Škvorčević ih potaknuo da osjetljivim srcem budu duhovno blizu izbjeglicama iz Ukrajine i materijalno s njima solidarni

U Dvorani bl. Alojzija Stepinca Biskupskog doma u Požegi jučer je održan mjesečni susret trajne formacije mladih svećenika i đakona, dijecezanskih i redovničkih. Na programu je sudjelovao i požeški biskup Antun Škvorčević.


Nakon molitve Trećeg časa, biskup je u pozdravu podsjetio svećenike i đakone kako se nakon njihova prethodnog susreta u mjesecu veljači dogodio rat u Ukrajini. Mnogi se pitaju otkud to da netko u današnjem svijetu, napose u Europi može pomisliti kako je rat i nasilje put za postizanje nekog cilja. No, pitanje je što je naš svećenički odgovor na taj veliki izazov, kazao je biskup. Istaknuo je kako je ljudsko srce osobno ljudsko središte u kojem se može dogoditi mrak koji pomuti pamet te pokrene opredjeljenja koja su protivna ljudskoj slobodi i dostojanstvu. Što možemo i trebamo raditi s obzirom na to, upitao je biskup. Naglasio je kako je u svojoj ovogodišnjoj korizmenoj poruci podsjetio na dramu napastovanja Zloga koja se zbiva u našoj savjesti i kazao da nam valja većom zauzetošću odgovoriti Isusov poziv „Obratite se!“ kao put oslobođenja od zarobljenosti zlom. Dodao je da to nije neka usputna Gospodinova riječ, nego se odnosi na našu osobnu sudbinu i sudbinu čitavoga svijeta. Kad se pojedinac ili skupina izgubi u svojoj savjesti, dolazi do razornih opredjeljenja kojima čovjek uništava samoga sebe i stvarnost oko sebe. Istaknuo je kako je od osobite važnosti da si svatko od svećenika i đakona postavi pitanje što za njega znači Isusov poziv na obraćenje, ne pribjegavajući tome da govori o drugima kakvi su, nego da nastoji pročistiti opredjeljenja vlastite savjesti koja pridonose miru.

Citirajući sv. Augustina koji je rekao kako ne postoje dobra ili loša vremena, nego dobri ili loši ljudi koji tvore vremena, biskup Antun je pozvao svećenike i đakone na molitvu za duhovnu iskrenost i veće povjerenje u Boga i ljude oko sebe, ustvrdivši kako je to najbolji njihov odgovor na zbivanja u Ukrajini, Europi i svijetu. Potaknuo ih je da osjetljivim srcem budu duhovno blizu izbjeglicama iz Ukrajine i materijalno s njima solidarni. Zahvalio im je što su prošle Čiste srijede pozvali vjernike da i oni molitvom i novčanim darom pomognu stradalnicima iz Ukrajine. Uvodeći zatim u temu današnjeg formacijskog susreta, biskup je istaknuo kako upravljanje crkvenim vremenitim dobrima nije samo pitanje ekonomske nego i duhovne naravi, jer se poštivanjem propisa na tom području svjedoči evanđeosko opredjeljenje u pristupu materijalnoj stvarnosti.


Potom je član Ureda za gradnju Ivica Žuljević progovorio o upravljanju vremenitim dobrima kao nastavak na temu prošlog susreta o financijskom sustavu Katoličke Crkve u Hrvatskoj. Predstavio je Odredbe o gradnji te Dekret o izvanrednom upravljanju crkvenim vremenitim dobrima. Upoznao je mlade svećenike i đakone s postupkom u poduzimanju crkvenih gradnji da one budu pravno valjane, potkrepljujući izlaganje brojnim primjerima iz iskustva što ga je stekao kao član Ureda za gradnju Požeške biskupije.


U drugom dijelu programa, generalni vikar i biskupijski povjerenik za sinodsko savjetovanje Želimir Žuljević objasnio je postupak za provođenje župnog sinodskog savjetovanja, koje će se ove korizme održati u svim župama Požeške biskupije. Predstavio je materijale koji su dostavljeni svakoj župi kao pomoć u organiziranju navedenog savjetovanja. Upoznao je mlade svećenike i đakone s dvanaest obrazaca od kojih je jedan dio općeg tipa, a drugi dio poseban za određene skupine kao što su mladi, stariji, bračni parovi, bolesni i nemoćni. Prikupljeni podaci bit će obrađeni na razini dekanata i dostavljeni Biskupijskom povjerenstvu za sinodsko savjetovanje.
Zatim je povjerenik za mlade Krunoslav Siroglavić predstavio ovogodišnji 23. križni put mladih Požeške biskupije koji će se održati 26. ožujka pod geslom: „Ja sam Put i Istina i Život“, a koji će početi u Pleternici, i završiti u požeškoj Katedrali svetom misom koju će predvoditi biskup Antun. Objasnio je kako će ovogodišnji križni put, zbog okolnosti u kojima se nalazimo, izvanredno biti jednodnevan. Potaknuo je nazočne svećenike i đakone da pozovu mlade u župama u kojima djeluju da na njem sudjeluju.
Susret trajne formacije zaključen je duhovnim programom u požeškoj Katedrali koji je predvodio Ivica Bošnjak, biskupski delegat za đakone i trajnu formaciju mladih svećenika te zajedničkim objedom u Domu pape Ivana Pavla II.

Izvor: Požeška biskupija

Vezano
Vezano