Search
Close this search box.

SUTRA U KAPTOLU 8.Festival slanine i vina „Slanvin” – prijave još samo danas!

Još samo danas možete skupiti ekipu od 2 do 10 osoba i prijaviti se na 8. Festival “Slanine i vina Slanvin 2024.” koji će se održati sutra, 18. svibnja u poslijepodnevnim satima u zajedničkoj organizaciji Udruge Požeški čuvari baštine, Udruge vinogradara, vinara i voćara Vino-kap Kaptol i tjednika Kronika požeško-slavonska uz pokroviteljstvo Općine Kaptol. Uživajte sa svojom ekipom u pripremanju posebne delicije “slaninske ruže”, slanina osigurana i sljubljivanju sa najboljim vinima u županiji, vina osigurana. Za natjecanje nema kotizacije, samo pravovremena prijava.
Na 8. Festivalu slanine i vina natječemo se tko će napraviti najljepšu „slaninsku ružu“ i ispeći je na otvorenoj vatri. To je poznati specijalitet koji se uvijek pravio na otvorenom, dali uz čuvanje stoke, u lovu, u šumi dok su se pravila drva. Ova manifestacija postala je tradicija koju nastavljamo – istakao je ispred organizatora, Vladimir Protić, predsjednik Požeških čuvara baštine i glavni urednik tjednika Kronika Požeško-slavonska, najavljujući 8. po redu Festival slanine i vina „Slanvin“ u Kaptolu.


Puno kreativnosti moraju pokazati natjecateljske ekipe, od preciznog zarezivanja slanine, što preciznije rezanje i vodoravno i okomito, sa što ujednačenijim kockama. Osim dobrog i ravnomjernog zarezivanja da se tabla slanine prilikom pečenja polagano zatvara u krug i ističe samo komadiće slanine otvorene poput ježa, još važnije je to ispeći na vatri, da ne izgori, da se ne prepeče, nego da postane prava „slaninska ruža“. Dojmljivo je svakako gledati te bukete slanine kako se polagano peku i stvaraju novi oblik, a da o mirisu koji se širi okolinom i ne govorimo. Kako se na istoj lokaciji održava i susret vinara iz cijele Požeško-slavonske županije i Slavonije i Baranje te se dodjeljuju diplome za najkvalitetnija vina 17. Županijskog ocjenjivanja kvalitete vina Vino-kap i Međužupanijskog ocjenjivanja kvalitete vina u organizaciji Udruge vinara Vino-kap Kaptol, na najbolji način se prikazuje pravo sljubljivanje pečene slanine i vina. Da upravo nakon ovako ukusne slanine, degustacija vina ide kao podmazana, isticali su brojni sudionici ekipa, do sada više od 150 ekipa, ali i brojni posjetitelji, a tako se očekuje i ove godine, dodaju iz tjednika Kronika. 
8. Festival slanine i vina “Slanvin” održava se u subotu 18. svibnja, od 16 sati u Sportskom parku općine Kaptol. Naravno uz sve to ide i glazba za dobru zabavu, ples i po koje slavonsko kolo na otvorenom. Nakon završenog natjecanja po ocjeni stručnog žirija za najbolje „slaninske ruže“ dodjeljuju su plakete i vrijedne nagrade sponzora, kao i za najljepši umjetnički dojam „slaninske ruže“.
Pozivamo ekipe koje se žele natjecati u pečenju „slaninske ruže“ a i sve posjetitelje da dođu i jedno lijepo subotnje poslijepodne provedu uz pečenu slaninu i vino. Uz manifestaciju bit će organiziran i Etno sajam domaćih proizvoda i rukotvorina. Prijave ekipa na e-mail: pozeska.kronika@gmail.com ili SMS i viber na broj 098/464-174.
Očekujemo vas i pozivamo na još jedan izazov za sve vas da se okušate u pripravljanju prave delicije “slaninske ruže” i družite cijelo poslijepodne i večer u Kaptolu.

Izvor: Požeška kronika

Vezano
Vezano
Događaji
Zadnje objave
Fotogalerija
Hrvatska – Italija na Trgu bećarca
Blagoslov novih zvona u Župi sv. Ivana Krstitelja
Bodrenje Vatrenih na Trgu bećarca
Misa povodom Dana hrvatskih branitelja Požege
Festival graševine u Kutjevu