Search
Close this search box.

SVEČANA SJEDNICA ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE Premijer Plenković – „Ovo je županija koja ima rastući potencijal i smatram da je Vlada RH prepoznala te mogućnosti i ovdašnje prioritete”

U povodu Dana Požeško-slavonske županije održana je svečana sjednica Županijske skupštine kojoj je prisustvovao i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković. Među brojnim gostima danas su u Gradskom kazalištu Požega, među ostalim, bili i ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović, saborska zastupnica i izaslanica predsjednika Sabora RH Anamarija Blažević, saborski zastupnici Martina Vlašić Iljkić, Krunoslav Katičić i Marin Piletić, državna tajnica Središnjeg ureda za demografiju i mlade Željka Josić, predsjednik Hrvatske zajednice županija i brodsko-posavski župan Danijel Marušić, županica Karlovačke županije Martina Fundek Hajdin, župan Bvukovarsko-srijemski Damir Dekanić, župan Bjelovarsko-bilogorske županije Marko Marušić, župan Sisačko-moslavačke županije Ivan Celjak i predsjednik Udruge gradova Željko Turk. Svečanoj sjednici prisustvovao je i gradonačelnik Požege dr.sc.Željko Glavić, načelnici i gradonačelnici gradova i općina naše županije i brojni drugi.

Sudionike Svečane sjednice prvi je pozdravio predsjednik Županijske skupštine Vinko Kasana a potom, u ime gosti, župan Danijel Marušić. Uslijedio je potom prigodni govor županice Antonije Jozić i obraćanje premijera Plenkovića čije cjelovite izjave možete poslušati na facebook stranici Požeškog vodiča.

Ovom prigodom kažimo samo kako je premijer Plenković podsjetio da je Vlada prošlog ljeta spremno priskočila u pomoć žiteljima Požeško-slavonske županije nakon dva nevremena koja su prouzročila velike materijalne štete te je iz proračuna izdvojila 70 milijuna kuna za njihovu sanaciju. Istaknuo je potom kako je u Požeško-slavonskoj županiji prijestolnica vina, Kutjevo, drugi po veličini park prirode, Papuk a ona je i dom lipicanaca, jedne od najstarijih i najpoznatijih pasmina konja u Europi.


– Želim pohvaliti napore koje ulažete u razvoj ovog kraja koji za Slavoniju, za cijelu Hrvatsku predstavlja veliko prirodno, tradicijsko i kulturno bogatstvo. Ovo je županija koja ima rastući potencijal i smatram da je Vlada RH prepoznala te mogućnosti i ovdašnje prioritete. Požeško-slavonska županija je jedna od pet županija u okviru Vladina Projekta Slavonija, Baranja i Srijem, a na zadnjem sastanku Savjeta koji je održan u Pleternici, istaknut je napredak u realizaciji brojnih projekata. Naša politika prema Slavoniji od 2016. bila je : pomoći Slavoniji snažno, odmah nadoknaditi sve ono što je bilo propušteno u ranijim razdobljima i učiniti iskorak koji ima razvojni i gospodarski, demografski i infrastrukturni karakter. I to ćemo činiti i dalje – istakao je A.Plenković.


Već prema tradiciji, na svečanoj sjednici Županijske skupštine dodijeljene su i županijske nagrade a ove godine su ih dobili:

Godišnja nagrada dodjeljuje se Stjepanu Pavličeku, dugogodišnjem vatrogascu iz Grada Kutjeva, koji je ostavio značajan trag u Vatrogasnoj zajednici Požeško-slavonske županije. U vatrogastvu je preko 70 godina i za svoj rad dobio je brojna odlikovanja i priznanja. Hrvatska vatrogasna zajednica prepoznala je njegov rad i odlikovala ga nagradom za životno djelo. Stjepan Pavliček je vatrogasac, a ova nagrada dolazi u prave ruke, ruke čovjeka koji je cijeli život pružao sebe i dijelio dobro. Stvarno ne treba više. Neka svatko da koliko može i ovaj svijet biti će bolji.


Godišnja nagrada dodjeljuje se Tjedniku Kronika Požeško-slavonska. Tjednik Kronika Požeško-slavonska izlazi od 2002. godine te ove godine obilježava 20 godina postojanja. U našoj županiji tiskana riječ je oduvijek bila važna. Još je veliki župan Miroslav Kraljević 1863. godine u svojoj tiskari tiskao časopis Slavonac. Tiskana riječ ima svoju povijest, a koliko vidimo ima i budućnost unatoč suvremenim modernim formama digitalnog i elektronskog doba. Iza Kronike Požeško-slavonske županije ostalo je 1000 brojeva. Ovaj tjednik prati, podržava i unapređuje kulturu, sport, javni život i brojne aktivnosti udruga i humanitarnih organizacija. Čita se Kronika Požeško-slavonska ne samo u našoj županiji nego i diljem svijeta gdje je baš ovaj tjednik veza sa starim zavičajem. Nagradu je preuzeo glavni urednik Vladimir Protić.


Godišnja nagrada dodjeljuje se tvrtki „Vinota d.o.o.“ Tvrtka Vinota osnovana je 2016.godine. Viziju razvoja osmislili su postupno. Prva faza projekta je Aquapark Shhhuma sa otvorenim bazenima. U drugoj fazi je hotel s četiri zvjezdice te u trećoj fazi izgradnja zatvorenog kompleksa bazena. Projekt je vrijedan preko 21 milijun eura. Trebaju nam ovakvi uspješni projekti. Imali smo najbolje organiziran advent u Nininoj čarobnoj Shhhumi. Cijela Slavonija je s nostalgijom prošlo ljeto došla na veličke bazene. Veselimo se uspjehu Vinote d.o.o. jer znamo što znači kontinentalni turizam u Požeško-slavonskoj županiji i cijeloj Slavoniji. Vjerujemo kako će se ovaj projekt harmonično uklopiti u ljepote Parka prirode Papuk te cijele Požeško-slavonske županije. Nagradu je preuzela Matea Šutalo.


Godišnja nagrada dodjeljuje se „Centru umjetne inteligencije Lipik“. Centar je osnovan 2021.godine i prvi je u Hrvatskoj i Europi spoznao potrebu i važnost umjetne inteligencije. Ovaj lipički san, za cilj ima veliki Campus za umjetnu inteligenciju. Prvi program edukacije je iza njih, a interes za drugi je ogroman. Iz prve generacije je čak 18 polaznika pokrenulo vlastiti posao ili su angažirani tvrtkama koje se bave programiranjem odnosno umjetnom inteligencijom. Kako je lijepo čuti da Lipik, šarmer s pokrićem, sa svojim parkovima, lječilištima i toplicama, koristi mogućnost modernog doba. To nije više san, to je lipička stvarnost. Nagradu je preuzeo voditelj Centra Dean Iličić.


Godišnja nagrada dodjeljuje se Veleučilištu u Požegi. Naše Veleučilište baštini sve vrijednosti prijašnjih vremena, a tako je snažno okrenuto budućnosti. U svom iskonu naći će požeške jezikoslovce, pjesnike, umjetnike i znanstvenike iz slavne Akademije Possegane, Gimanzije, pete u Hrvatskoj, Kraljevske zemaljske Ratarnice. Izazove današnjeg vremena Veleučilište u Požegi prihvaća spremno. Osnovano je 1998. godine i u 24 godine rada iznjedrilo je visokokvalitetne stručnjake iz područja vinogradarstva, vinarstva, voćarstva, prehrambene tehnologije, računovodstva, trgovine i javne uprave. Naše Veleučilište priznato je i poznato diljem Lijepe Naše, a u proteklim godinama uspostavilo je značajnu znanstvenu suradnju sa srodnim akademskim zajednicama u svijetu. Prepoznat je i trenutak današnjeg doba pa naše Veleučilište evoluira u Fakultet turizma i ruralnog razvoja. Požega postaje fakultetski grad. Nagradu je preuzeo dekan dr.sc.Borislav Miličević.

Povelju zahvalnosti Požeško-slavonske županije dobiva Vlada Republike Hrvatske. U teškim vremenima ljudi pokazuju najviše humanosti. Prošle godine naše žitelje zadesile su dvije teške prirodne nepogode. U lipnju, kada se Zlatna dolina pokazuje u svoj svojoj raskoši, pogodile su nas prvo bujične poplave, a potom i tuča kakve se ne sjećaju ni najstariji žitelji naše županije. Štete su bile ogromne. Vlada Republike Hrvatske reagirala je brzo i na najbolji mogući način. U tom teškom trenutku Vlada Republike Hrvatske prepoznala je potrebe naroda i znatni sredstvima od gotovo 70 milijuna kuna pomogla u obnovi te omogućila potporu građanima i poljoprivredi. Nagradu je preuzeo ministar Josip Aladrović.

U ime nagrađenih se zahvalio Dean Iličić.

U glazbenom dijelu sjednice nastupili su učenici Glazbene škole Požega.

Kažimo još da se Andrej Plenković, prije svečane sjednice, sastao sa članovima Hrvatske demokratske zajednice a potom odvojeno i sa županicom Antonijom Jozić i gradonačelnikom Požege dr.sc.Željkom Glavićem.

Tekst i foto: V.Milković

 

 

Vezano
Vezano
Događaji
Zadnje objave
Fotogalerija
Sportski susret učenika katoličkih srednjih škola RH
Povodom Dana županije uz spomenik hrvatskim braniteljima položeni vijenci
Besplatna kontrola tlaka i šećera u krvi
 Svetkovina Uskrsnuća Gospodnjega u požeškoj Katedrali
Blagoslov hrane u Pleternici