Search
Close this search box.

“TAMBURA ZA DUŠU” Trodnevna manifestacija u Kaptolu posvećena je tamburi i tradiciji

Tko voli tamburu i drži do tradicije, nikako ne smije propustiti trodnevnu manifestaciju „Tambura za dušu” koja će se od 4. do 6.svibnja održati u Kaptolu. Prva večer nosi naziv „Tambura bez granica2 a nastupit će tamburaški orkestri, druga večer je rezervirana za 48.Festival tamburaške pjesme „Zlatni glas Zlatne doline” dok će se trećeg dana održati smotra folklora „Šokačko se kolo vije”. O svemu tome danas su na konferenciji za novinare govorili članovi Organizacijskog odbora: načelnik općine Kaptol i predsjednik Festivalskog odbora Mile Pavičić, koordinator festivalskog programa “Zlatni glas Zlatne doline” Jelenko Topić, voditelj kaptolačkog Tamburaškog orkestra ‘zadužen’ za prvu večer Tihomir Šmitpeter, predsjednik KUD-a “Ivo Čakalić” Slavko Čakalić, direktor TZ Zlatni Papuk Tomislav Galić i njegova zamjenica Kristina Rupert.


„Tambura za dušu” će se održati u sportskoj dvorani OŠ Vilima korajca a svaka večer bit će ‘priča za sebe’. – Nadam se da će ova manifestacija postati tradicionalna. Uz večer tamburaških orkestara, tu je naš, 48. Zlatni glas Zlatne doline,. Festival svake godine dižemo na višu razinu, sve kvalitetnijim programom i izvođačima – rekao je načelnik Pavičić.
Prvi dan programa započet će u 20 sati a „Tambura bez granica”, uz domaći Kaptolački tamburaški orkestar, predstavit će i Kutjevački tamburaški orkestar te temburaški orkestar iz Subotice. – Održat ćemo i poseban koncert, bit će to najljepše pjesme Šokačke rapsodije 2023. u izvođenju požeškog dijela tamburaša – najavio je T.Šmitpeter.


Festival „Zlatni glas Zlatne doline” održat će se 48. put a ove godine donosi neke novine, najavio je Jelenko Topić. Tri najbolje pjesme nagradit će žiri a tri publika s tim da će prve dvije pjesme po ocjeni stručnog žirija ići na ovogodišnje „Zlatne žice Slavonije”. To je jedna od novina obzirom da je do sada na požeški festival išla samo pobjednička pjesma. Na festivalu će biti izvedene 24 pjesme, početak je u 20,30 sati a festival će izravno prenositi tri TV kuće a više njih će objaviti snimku. Gost večeri bit će Viktorija Kulišić i Žeteoci.


Smotra folklora „Šokačko se kolo vije” je ‘čedo’ KUD-a Ivo Čakalić. Početak je predviđen za 19 sati, posjetitelji će ponovo moći vidjeti narodne običaje koje je zapisao čuveni Ivo Čakalić iz Doljanovaca, a koje posebno njeguje kulturno-umjetničko društvo koje nosi njegovo ime.Prema riječima predsjednika KUD-a Slavka Čakalića, uz domaćine 11.smotre, nastupit će još četiri kulturno-umjetnička društva i jedna pjevačka skupina.
Ovakva događanja, kazao je direktor TZ „Zlatni Papuk” Tomislav Galić, značajna su za lokalnu zajednicu, osobito njen turizam jer privlače posjetitelje sa šireg područja. – Kulturna baština je nešto što treba njegovati i što može u turističkom smislu donijeti dodatnu vrijednost – istakao je T.Galić. Dodao je kako im je namjera imati što više ovakvih manifestacija.
Pokrovitelj „Tambure za dušu” je Požeško-slavonska županija.

Tekst i foto: V.Milković

Vezano
Vezano