Search
Close this search box.

TEHNIČKA ŠKOLA POŽEGA Grupna mobilnost učenika u Rumunjskoj

U posjetu Rumunjskoj u Erasmus + KA122 grupnoj mobilnosti projekta “Osnaženi za put do bezbrižne i ekološki održive škole” sudjelovalo je 8 učenika i 2 nastavnice Tehničke škole u Požegi. Sudjelovali su učenici: Jakov Peica, Filip Mihaljević, David Peula, Hana Kerker, Domagoj Strnak, Filip Čuljak, Lara Kordaso i Karlo Makarević. Nastavnice u pratnji bile su profesorice Karolina Kraljević Malvić i Marina Mirković (koordinatorica projekta). Mobilnost je održana od 11. do 15. prosinca 2023. godine.
Škola domaćin bila je škola Liceul Teoretic „Coriolan Brediceanu” iz Lugoja. Ova škola bila je partner u trogodišnjem Erasmus+ KA2 projektu školskog partnerstva „Together in Environmental Solutions Learning Activities” (TESLA) kojem je Tehnička škola u Požegi bila koordinator a trajao je od 2019. do 2022. godine.
Liceul Teoretic „Coriolan Brediceanu”, sa 186 godina postojanja, gimnazija je koja priprema oko 500 učenika, dobi 15 – 19 godina, uglavnom za visoko obrazovanje u Rumunjskoj ili inozemstvu. Učenici u školi biraju jedan od dva različita smjera: realistički ili humanistički. Po dva razredna odjela uče informatiku, jedan s intenzivnim učenjem programiranja i jedan s intenzivnim učenjem engleskog jezika, a druga dva razredna odjela uče prirodoslovlje. Na svakoj razini postoji još jedan razred koji slijedi humanistički profil, s dvojezičnim rumunjsko-engleskim kurikulumom.
U jednom razredu po razini učenike se poučava na njemačkom jeziku.
Na kraju srednje škole većina učenika priprema se za završni ispit i dobiva jedan ili više certifikata za svoje digitalne ili komunikacijske vještine.
Škola ima oko 60 nastavnika i osoblja. Uključeni su u europske projekte od 1992. godine i imaju dugoročna partnerstva sa školama iz Njemačke, Italije i Francuske. Tijekom prošlog desetljeća proveli su šest Comenius i Erasmus+ projekata te više od četrdeset eTwinninga projekata. Dobitnici su oznake eTwinning škola tijekom posljednjih pet godina.
Misija škole je obrazovati učenike u duhu građanstva, poštujući jednake mogućnosti u pripremi da budu građani ujedinjene Europe, usavršiti svoje potencijale znanja i individualne vještine kako bi se prilagodili dinamičnom svijetu 21. stoljeća. Većina učenika nakon srednje škole odlučuje se za nastavak školovanja u području matematike, informatike, prirodnih znanosti, ili tehničku odnosno ekonomsku karijeru. Moraju povezati prošlost sa sadašnjošću kako bi izgradili održivu budućnost. Umjetnost također igra važnu ulogu u životu njihovih učenika. Čine to iz zabave, za školske projekte i izložbe te za sudjelovanje na regionalnim ili nacionalnim natjecanjima kao što su MECArt, Symbols in the Universe of Knowledge ili Travel in time.
Postoji vrlo dobar trend volontiranja među učenicima, koji se uključuju u mnoge aktivnosti poput čišćenja okoliša, suradnje s nevladinim organizacijama za pomoć ljudima u nevolji, promicanje zdravog načina života, prikupljanje sredstava za donacije.
Prvog dana susreta u školi, nakon upoznavanja, formirane su 4 međunarodne grupe učenika koji su tijekom tjedna surađivali u radu na zadacima i aktivnostima.
Prije mobilnosti pokrenut je novi eTwinning projekt „Carefree and environmentally sustainable school” u kojem učenici rade na raznim zadacima.
Sudionici su upoznali prostor i učionice škole, kao i Lugoj u vođenom razgledavanju u organizaciji učenika škole domaćina.
Drugi dan mobilnosti u Rumunjskoj učenici su sudjelovali na nastavi s rumunjskim kolegama. Predavanje “Wellbeing at school” održala je gospođa Beatrice Frantescu, školski psiholog. Predavanje nastave engleskog jezika održala je profesorica Violeta Ghenescu, a predavanje iz nastave biologije o genetici održala je profesorica Daniela Popovici.
Predavanje/radionicu “Clean water for everybody” održala je profesorica Lucia Boldea. Radionicu iz matematike održala je profesorica Adriana Mariș.
Nakon sudjelovanja na National NextLab-u, učenik Andrei Muntean iz 10. razreda osvojio je 3. nagradu sa svojim robotom GREENY, kojeg je predstavio i našem timu.
Trećeg dana mobilnosti u Rumunjskoj sudionici su posjetili rumunjsku povijesnu pokrajinu Transilvaniju.
Rumunjski dvorac Korvin poznat je i kao dvorac Hunyadi ili Hunedoara, po transilvanijskom gradu u kojem se nalazi. Ovaj dvorac pun legendi, čudo je gotičko-renesansne arhitekture, jedan od najvećih dvoraca Europe.
Grad Deva je sjedište županije Hunedoara i jedan od najstarijih gradova u Rumunjskoj, kao i važno kulturno, gospodarsko i sveučilišno središte zemlje. Muzej dačke i rimske civilizacije Deva nalazi se u zgradi Magna Curia ili dvorcu Bethlen. Ova zgrada, u kojoj se nalaze tisuće jedinstvenih predmeta, najstariji je povijesni spomenik u Devi, stara preko 500 godina.
U blizini žičare na parkiralištu citadele nalazi se aleja posvećena rumunjskim gimnastičarima. Postoji 15 brončanih bista ovih gimnastičara. Neke od ovih gimnastičarki, kao što su Nadia Comăneci i Ecaterina Szabo, poznate su i slavne u cijelom svijetu. Aleja je posvećena njima jer su svi trenirali u istom sportskom klubu u Devi.
Četvrti dan mobilnosti u Rumunjskoj sudionici su posjetili Temišvar – jedan od tri grada europske prijestolnice kulture 2023. sa sloganom “Shine your light – Light up your city!”
Udruga Europske prijestolnice kulture Temišvara poručuje: “Možemo zajedno osvijetliti grad s našom žarkom znatiželjom, ljubavlju prema umjetnosti i poštovanjem različitosti, našom odlučnošću da učinimo korak naprijed i zauzmemo stav za naše zajedničke europske vrijednosti.”
Glavni grad Banata je ranije bio dio Habsburške monarhije, a danas je drugi po veličini grad u Rumunjskoj. U Temišvaru stotinama godina žive razni narodi i vjere jedni pored drugih i – jedni s drugima.
U centru su tri povezana trga: Trg opere ili Trg pobjede, Katedralni trg ili Trg ujedinjenja i Trg slobode.
Božićni sajam u srcu Temišvara, gradskih trgova i ulica, prava je prilika da se doživi božićna čarolija. Svake godine, ovaj događaj pretvara grad u bajkovitu destinaciju koja odiše prazničnim duhom i toplinom.
Interaktivni fizikalni laboratorij Experimentarium TM, razvijen kroz zajednički projekt Politehničkog sveučilišta u Temišvaru i Sveučilišta u zapadnom Temišvaru, nudi preko 350 eksperimenata, a neke o njih su izveli i naši učenici.
Experimentarium TM ima za cilj učiniti znanost vidljivijom, opipljivijom i pristupačnijom, metodama učenja sintetiziranim pod motom “osobno iskustvo”. Predloženi alati i eksperimenti omogućuju sudionicima da postanu aktivni istraživači, jačajući povjerenje u vlastitu sposobnost razumijevanja kako svemir funkcionira. Rad u centru promiče kulturu eksperimentiranja i suradnje, potiče znatiželju i nove ideje, povećava razumijevanje. Eksperimentiranjem sudionici otkrivaju i postaju svjesni fizikalnih fenomena i zakona.
Zadnji dan grupne mobilnosti učenika u Rumunjskoj u Erasmus+ KA122 projektu u području odgoja i općeg obrazovanja: „Osnaženi za put do bezbrižne i ekološki održive škole“, sudionici su posjetili Muzej povijesti, etnografije i likovne umjetnosti u Lugoju. Važan je kulturni objekt mjesta, a godišnje ga posjeti stotine turista zainteresiranih za povijest Lugoja. Počevši od 1968. godine gradska uprava otvorila je muzejske zbirke za posjet. Ovdje se svi zainteresirani mogu informirati o etnografiji, arheologiji, likovnoj umjetnosti i mnogo toga iz povijesti. Muzej je smješten u impozantnoj zgradi s kraja 19. stoljeća, koja je 1951. godine ušla u državnu baštinu.
Učenici su u školi domaćinu nastavili s eTwinning radionicom radom na projektu. Radionicu je vodila profesorica Adriana Mariș, rumunjska eTwinning abmasadorica.
Četiri međunarodne grupe pripremile su i prezentirale zanimljive radove prema temama:
1. RO vs HR sustav obrazovanja
2. Temišvar – europska kulturna prijestolnica
3. Transilvanija – prošlost i sadašnjost
4. Moja škola iz snova
Slijedila je evaluacija mobilnosti i podjela certifikata. Našim učenicima kao i većini rumunjskih učenika ovo je bio prvi Erasmus projekt i oduševljeni su susretom, upoznavanjem i aktivnostima koje su odlično odradili.
Poslije podne održan je humanitarni božićni koncert – godišnja umjetnička manifestacija kojom kroz glazbu te izradu i prodaju ukrasa specifičnih za blagdan, učenici i profesori daju svoj mali doprinos prikupljanju sredstava u humanitarne svrhe.
Ove je godine, više nego prethodnih godina, okupio impozantan broj učenika koji su sudjelovali, bilo kao volonteri, u izradi ukrasnih predmeta, u postavljanju scenskog dekora ili u samoj organizaciji proslave i prodaje na štandovima. Sve je održano u kazalištu „Traian Grozavescu“ u Lugoju, u blizini škole domaćina.
Na ovaj način škola je dala svoj mali građanski doprinos, a prije svega izrazila zahvalnost za dobre učenike koje imaju priliku odgajati i školovati.
Svečanosti su se pridružili i naši učenici koji su donijeli božićne ukrase koje su izradili u našoj školi uz pomoć profesorice Antonie Petrović Klaić i knjižničarke Meri Bajić.
Učenik Jakov Peica sudjelovao je na koncertu svirajući na bisernici dvije kompozicije: “Tiha noć” i “Radujte se narodi”.
Zahvaljujemo ravnatelju prof. dr. Ioanu Aurelian Sima i cijeloj školi domaćinu Liceul Teoretic „Coriolan Brediceanu”, posebno učenicima i profesorima koji su bili izravno uključeni u aktivnosti ove grupne mobilnosti učenika. Škola koju smo posjetili izvrstan je primjer dobre prakse i uspjeli smo otkriti i naučiti puno toga za naš daljnji rad i učenje. Hvala prijateljima u Rumunjskoj na domaćinstvu, dobrodošlici i pomoći u organizaciji putovanja i smještaja u Rumunjskoj.
Odlična suradnja profesorica Adriane Mariș i Lucie Boldea s našim nastavnicama u pratnji (profesorice Karolina Kraljević Malvić i Marina Mirković), kao rumunjskih i hrvatskih učenika temelj su dogovora o uzvratnom posjetu rumunjskih učenika i nastavnika našoj školi u Požegi u okviru njihove Erasmus akreditacije.

Izvor: Marina Mirković

Vezano
Vezano