Search
Close this search box.

TEHNIČKA ŠKOLA POŽEGA Učenici i profesori u sklopu Erasmus+ KA2 projekta boravili u Turskoj

U razdoblju od 5. do 11. siječnja 2022. srednja škola „ Suleyman Demirel Anadolu Lisesi“ iz Istanbula u Turskoj bila je domaćin treće mobilnosti u okviru Erasmus+ KA2 projekta školskog partnerstva ” With the Skills of the Future for a Successful Job and Life”. Uz školu domaćina, sudjelovali su učenici i nastavnici Tehničke škole, Požega iz Hrvatske, te Kanepi Gümnaasium iz Estonije (koordinator projekta). Učenici i nastavnici iz partnerskih škola iz Italije i Slovenije, nažalost, nisu došli u Istanbul zbog složene situacije uslijed COVID pandemije.


Iz Tehničke škole u Požegi na mobilnosti je sudjelovalo pet učenika maturanata: Emanuel Grbac, Filip Križanac, Juraj Matić, David Jurković i Mihael Rudar. S njima su bili profesori Hrvoje Mikolčević i Marina Mirković (lokalna koordinatorica projekta).
Na početku susreta učenici su putem pripremljenih prezentacija svake škole partnera u projektu, raspravljali o zanimanjima budućnosti, poslovima koji će biti korisni u budućnosti, ali i onima koji će nestati.


Aktivnosti učenja imale su za cilj ukazati na važnost razvoja vještine komuniciranja u svakodnevnom životu, školi i poslovnoj suradnji. Kroz seminar koji je sadržavao predavanja i radionice, učenici su upoznali razvoj komunikacije kroz povijest, kao i razvoj pisma i uređaja za komunikaciju. Saznali su što je komunikacija, a što nije, kako ona započinje i završava. U predavanja su bile uključene emocije i psihološka stanja čovjeka. Predavačice su pokrenule raspravu o komunikaciji koju koriste žene te o komunikaciji koju koriste muškarci. Također se razmatralo i sporazumijevanje životinja u prirodi.


Učenici su sudjelovali u debatama s temama: da li je tehnologija dobra za čovjeka, što je čovjeku važnije – ljubav ili novac, trebaju li učenici pohađati fakultete.  Razvoj sposobnosti raspravljanja te iznošenja stavova i mišljenja učenicima će biti korisno stečeno znanje u životu. Posebno će im pomoći predavanje kako pravilno odraditi intervju za posao i kako napisati savršen životopis. Učenici su naučili kako pokazati sebe u najboljem svjetlu i pravilno komunicirati.
Krenuti u Istanbul svakako je poseban doživljaj o kojem većina ljudi mašta, a posebno je izazovan ovaj posjet bio učenicima. Kako je Istanbul više milijunski grad rasprostranjen i na europskom i azijskom dijelu kopna, sudionici mobilnosti u razgledavanju su upoznali najvažnije atrakcije i kulturne znamenitosti.


Škola i hotel u kojem su sudionici bili smješteni nalaze se u četvrti Kartal koja se nalazi na azijskoj strani grada, na obali Mramornog mora. Iako je udaljen od centra grada, Kartal je jako naseljen.
Na azijskoj strani, na brdu iznad grada, nalazi se vidikovac. Cijeli park isprepleten je stolovima, stolicama i klupicama na koje dolaze stanovnici grada Istanbula kako bi se opustili, porazgovarali ili uživali u predivnim pogledima. Iz bilo koje pozicije na grad se pruža veličanstven pogled, a mjesta za fotografiranje kao stvorena su za turiste koji zauvijek žele ponijeti za uspomenu sjećanja na povijesni i moderni grad Istanbul koji je savršen u toj jedinstvenoj kombinaciji.
Muzej stakla i kristala Beykoz nalazi se u prekrasnom šumovitom području na azijskoj strani Istanbula u blizini mosta Fatih Sultan Mehmet. Muzej je nazvan po carskoj tvornici stakla i kristala Beykoz, osnovanoj u istoj četvrti tijekom osmanskog razdoblja. Prepun je primjeraka čudesnih staklenih predmeta a među njima je  kraljevska kočija sultana Mahmuda II ukrašena zrcalnim staklom.


Elegantna palača Beylerbeyi, nalazi se u četvrti Beylerbeyi na azijskoj obali Bospora. Naručio ju je sredinom 19. stoljeća sultan Abdülaziz. Bila je ljetna rezidencija sultana i istaknuto mjesto za zabavu važnih inozemnih posjetitelja. Izrađena je u francuskom neobaroknom stilu s tradicionalnim osmanskim planom kuća. Izvana je od kamena i mramora, a iznutra sa zidovima od opeke i drvenim podovima. Ukrašavaju je veliki tepisi, boemski kristalni lusteri, francuski satovi i kineske, japanske, francuske i turske porculanske vaze. Vrtovi su puni različitih vrsta drveća, s prekrasnim pogledom na Bospor, i dva mala paviljona na moru uz pristanište koje su sultani koristili kako bi uživali u prolasku brodova.


Područje Sultanahmeta, središte starog Istanbula na europskoj strani, zahvaljujući svojoj velikoj prošlosti kao glavnom vladajućem središtu i Osmanskog i Bizantskog carstva, sadrži turističke atrakcije od kojih su sve bezvremenske građevine i znamenitosti. Iz zgrada unutar ovog okruga carevi i sultani donosili su odluke koje su oblikovale događaje diljem svijeta i određivale tijek povijesti.
Palača Topkapi Saraj bila je sve do sredine 19. stoljeća glavna rezidencija osmanskih sultana a u današnje vrijeme otvorena je kao muzej i velika je turistička atrakcija Istanbula. Palača je podijeljena u nekoliko logičnih cjelina, dvorišta. U unutrašnjost ovog monumentalnog zdanja vode vrata od kojih su najpoznatija Carska vrata koja ulaze u prvo dvorište. Osim dvorišta unutar palače nalazio se i nezaobilazni Harem u kojem je bila smještena sultanova obitelj.
Plava džamija iz 17. stoljeća, poznata po svojih šest minareta, ikona je koja odražava briljantnost osmanske arhitekture i prikazuje današnji život muslimana u najvećem gradu Turske.
Smještena točno nasuprot, Aja Sofija je nekoć bila velika zgrada s kupolom i funkcionirala kao crkva i džamija prije nego što je postala muzej tijekom 1930-ih, a sada je Velika sveta džamija. Iako je sama zgrada arhitektonsko čudo, upravo su islamska kaligrafija i kršćanski mozaici unutar istih zidova njezini dragulji.


Veliki Bazar jedinstven po svom izgledu, gradnji i veličini, kao natkrivena tržnica, okružena zidom s pripadajućim uličicama, skriva preko 4000 raznovrsnih dućana.
Galata most spada među poznatije građevine Istanbula te je opjevan u mnogim pjesmama i književnim djelima. Most spaja stari povijesni dio grada u kojem su smještene carske palače te ostale značajne zgrade vjerskih i svjetovnih institucija s gradskim četvrtima.
Galata toranj, izgrađen sredinom 14. stoljeća, u to vrijeme bio je najviša građevina u Istanbulu. Ovo senzacionalno lijepo zdanje jedno je od najupečatljivijih građevina u Istanbulu. Toranj je visok oko 60 metara, ima devet katova, a s njega je predivan pogled na Zlatni rog, rukavac koji razdvaja stari dio Istanbula od njegovog modernog dijela.
Obilazak turističkim brodom uzduž kanala dočarat će vam fenomenalan dio grada Istanbula i tog dijela obale na kojem se mogu vidjeti stara povijesna zdanja koja očaravaju svojim zrcaljenjem u moru. Najprepoznatljiviji i najljepši ukrasi grada Istanbula su tri velika bosporska mosta preko kojih je neprekidan promet s europske na azijsku stranu.


Hrvatski tim u razgledavanju grada koristio je i Marmaray, podvodni transkontinentalni tunel namijenjen željezničkom prometu. Dug je 13,6 km te ispod Bosporskog tjesnaca spaja Europu i Aziju.

Atraktivan novi aerodrom u Istanbulu među najvećim je zračnim lukama u svijetu. Kontrolni toranj je inspiriran tulipanom koji je već stoljećima simbolom Istanbula i važan je referent tursko-islamske povijesti.
Projekt SKILLS sufinanciran je sredstvima programa Europske unije Erasmus+. Sljedeća mobilnost održati će se krajem ožujka 2022. godine u Catanzaru u Italiji.

Izvor: Tehnička škola Požega

Vezano
Vezano