Search
Close this search box.

TEHNIČKA ŠKOLA POŽEGA Završila je prva mobilnost ovogodišnjeg KA121 Erasmus+ projekta

U razdoblju od 06.02. do 19.02.2022., 19 učenika/ca Tehničke škole (6 tehničara za mehatroniku, 6 strojarskih računalnih tehničara, 5 automehaničara i 2 elektrotehničara) i 3 nastavnika sudjelovalo je u projektu mobilnosti Tehničke škole, Požega. Učenici su obavili stručnu praksu u poduzećima i obrtničkim radionicama u Bragi (Portugal). Odmah na početku ovog izvješća želio bih istaknuti dvije vrlo bitne činjenice. Ovo je naime, prva mobilnost na kojoj su sudjelovali učenici smanjenih mogućnosti naše škole te nastavnici u praćenju rada (Job shadowing). Svi učenici i nastavnici odlično su se snašli u novom radnom okruženju te u potpunosti izvršili sve pred njih postavljene zadaće.


Nakon smještaja u hotel, imali smo organizirani razgled središta Brage i njezinih kulturoloških znamenitosti kako bi učenici što prije upoznali glavne dijelove grada domaćina. Odmah sljedeći dan nastavnici su zajedno s učenicima krenuli u poduzeća kako bi upoznali proizvodne i tehničke mogućnosti istih.
Učenici su, od strane našeg domaćina, svaki dan imali organizirani prijevoz do njihovih poduzeća i nakon završene prakse nazad u hotel. U izvršavanju svakodnevnih zadaća, učenicima su u poduzeću pomagali njihovi mentori, a obavljajući radne zadaće u poduzeću zapravo su primjenjivali dosada naučena teorijsko-stručna znanja u školi.
Domaćini su za vikend oragnizirali kulturološke aktivnosti. U subotu, 12.02.2022., išli smo na izlet u portugalsku prijestolnicu, Lisabon. Lisabon je najveći grad u Portugalu s nešto malo više od pola milijuna stanovnika, dok šire urbano područje broji oko 2.4 milijuna stanovnika. U Lisabonu smo posjetili gradsku četvrt Belem, područje uz rijeku Tejo. U Belemu se ističe toranj Belém iz 16. stoljeća te Spomenik otkrićima u obliku jedra. Nakon toga posjetili smo i samo središte grada kojim dominira Yellow Square te četvrt Baixa ili Baixa Pombalina. Na povratku iz Lisabona posjetili smo i Fatimu.


U nedjelju, 13.02. vidjeli smo Porto, grad smješten na rijeci Douro. U Portu smo posjetili: Se Cathedral(romanička crkva smještena u povijesnom centru Porta), Avenida dos Aliados(središte grada). Svoj posjet Portu završili smo jednosatnom vožnjom brodom po rijeci Douro.
Drugi tjedan boravka u Bragi učenici su nastavili radne aktivnosti u poduzećima prema već ustaljenom rasporedu do petka, kako bi ispunili sve ciljeve planirane ovom mobilnošću.
Petak, 18.02.2022. bio je zadnji radni dan učenika u poduzeću. Naš domaćin Bragamob nam je te večeri priredio malu svečanost na kojoj su učenici dobili potvrde o obavljenoj praksi i zaslužena priznanja. Ovo je bila mobilnost učenika i nastavnika Tehničke škole sa najviše sudionika, 23 ukupno. Vrlo smo zadovoljni rezultatima koje je polučila uz naglasak da je za provedbu i organizaciju iste trebalo puno više, kako fizičke tako i mentalne snage, zbog još uvijek prisutne epidemije COVID-19.

Izvor: Denis Smojvir, univ.spec.mech.
Koordinator projekta

Vezano
Vezano