Search
Close this search box.

TEHNIČKA ŠKOLA U POŽEGI U Austriji sudjelovali na trećoj mobilnosti u okviru Erasmus+ KA2 projekta

U razdoblju od 27. veljače do 5. ožujka škola BHAK/BHAS International Business School Linz u Austriji bila je domaćin treće mobilnosti u okviru Erasmus+ KA2 projekta školskog partnerstva„Together in Environmental Solutions Learning Activities“ (TESLA). Uz školu domaćina, sudjelovali su učenici i nastavnici Tehničke škole Požega (koordinator) iz Hrvatske, Gimnazija „ Coriolan Brediceanu“ iz Lugoja (Rumunjska) i Kanepi Gümnaasium(Estonija). Aktivnosti učenja imale su za cilj osvijestiti mlađe naraštaje o potrebi korištenja obnovljivih izvora energije i njihovoj odgovornoj uporabi. Iz Tehničke škole u Požegi na mobilnosti je sudjelovalo šestero učenika: Emanuel Grbac, Luka Gomerčić, Nikolina Bagarić, Filip Križanac, Adam Marjanović i Vedran Kolman. S njima su bili profesori Kristina Šćiran, Marijan Živković i Marina Mirković (koordinatorica projekta).

Prvog dana nakon svečanog otvaranja i izvedbe "Ode radosti" na njemačkoj i engleskoj verziji, formirane su međunarodne grupe učenika. Prezentirali su svoje radove izrađene prema programu BBC-a na temu "People fixing the world". Slijedio je vođeni obilazak kulturno -povijesnih znamenitost Linza. Za vrijeme obilaska međunarodne grupe prikupljale su informacije o znamenitostima koje su im dodijeljene kako bi pripremili pripadne članke. Među njima su bile katedrala (u blizini škole), guvernerova palača, dvorac, Martinskirche -najstarija crkva u Linzu, park uz Dunav i koncertna dvorana, glavni trg s kužnim stupom i rimskim natpisnim kamenom, stara Gradska vijećnica, Schillerplatz sa spomenikom Friedrichu von Schilleru, Glazbeno kazalište te zid mira i ljudskih prava na Friedensplatzu, koji je podignut u povodu 500. obljetnice Linza kao provincijskog grada.

Drugog dana održane su dvije radionice. Na prvoj radionici učenici su upoznali kako se sadi pamuk te prerađuje i postaje tkanina. Govorili su o problemima koji su vezani za cijeli taj proces (npr. rad male djece na poljima pamuka, neadekvatna oprema u tvornicama, uporaba štetnih pesticida). Dobili su priliku da sami izrade konopac od pamuka. U drugoj radionici raspravljalo se o potrošnji vode potrebne za preradu hrane u tvornicama. Tijekom  igre učenici su određivali koliko je vode potrebno da bi se dobio određeni prerađeni proizvod. Raspravljali su što se sve uzgaja u siromašnim zemljama i kakav je odnos prema radnicima. U objema radionicama, uz razne edukativne igre, razmatran je utjecaj na okolinu.

Treći dan sudionici su posjetili tvrtku Voestalpine u Linzu koja provodi intenzivna istraživanja u proizvodnji visokokvalitetnog čelika korištenjem proizvodnih procesa s niskim i nultim emisijama kao što je ugljično-neutralna tehnologija temeljena na vodiku. Grupa Voestalpine je globalni pionir u zaštiti okoliša te su domaćini omogućili i zanimljivo predavanje o planu za budućnost, proizvodnji štetnih plinova i promjenama koje se nastoje postići do 2050. godine. Tvrtka ima muzej kroz koji su sudionici u vođenom obilasku upoznati o njenoj proizvodnji. Zbog velike površine koju tvrtka obuhvaća, slijedio je i obilazak autobusom. Poslijepodne je provedeno u šetnji do Pöstlingberga, popularnom turističkom odredištu s razglednom platformom nad gradom, na 539 metara visokom brdu na lijevoj obali Dunava. Slijedio je posjet Grottenbahnu, svijetu patuljaka i bajki uz vožnju zmajem. Prikaz glavnog trga u Linzu u malom formatu na prijelazu stoljeća vraća posjetitelje u stara vremena. U sporednim ulicama nižu se prizori iz poznatih bajki. U večernjim satima učenici su sudjelovali u kuglanju.

Četvrti dan sudionici su posjetili Tabakfabrik, nekadašnju tvornicu duhana, danas uspješno kreativno žarište. Nudi radni prostor za više od 1700 ljudi u 250 različitih tvrtki, organizacija te jedinstvene prostore za događanja. Tabakfabrik Linz treba se razviti u svjetionik kreativne ekonomije Gornje Austrije. Poslijepodne je proteklo u obilasku najstarijeg grada u Austriji- Ennsa. U ovom srednjovjekovnom gradu mogu se vidjeti mnogi dijelovi gradskih zidina. Gradski toranj je polazište za mnoga otkrića i legende o Ennsu.

Zadnji dan mobilnosti u Austriji posjećen je Ars Electronica centar koji se, u suradnji s umjetnicima, znanstvenicima, tehnolozima, dizajnerima, programerima, poduzetnicima i aktivistima iz cijelog svijeta bavi središnjim pitanjima naše budućnosti. Fokus je na novim tehnologijama i kako one mijenjaju način na koji živimo i radimo zajedno. Centar je postao kreativni ekosustav koji uživa svjetski ugled. U školi je organizirana svečana podjela certifikata. Zahvaljujemo školi domaćinu na gostoprimstvu i odličnoj organizaciji susreta u Linzu. Svim partnerima zahvaljujemo na suradnji. Projekt TESLA sufinanciran je sredstvima programa Europske unije Erasmus+. Sljedeća mobilnost održat će se početkom svibnja 2022. godine u Estoniji.

Tekst: Marina Mirković, koordinatorica projekta TESLA

Foto: Tehnička škola Požega

 

Vezano
Vezano