Search
Close this search box.

TEMATSKA SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA POŽEGE Rekonstrukcija Trga Sv Trojstva ide propisanim redoslijedom

Na zahtjev devet vijećnika Gradskog vijeća, šestero iz SDP (Mitar Obradović, Dinko Zima, Martina Vlašić Iljkić, Ivana Bouček, Tomislav Hajpek, dvoje iz Mosta Antonio Šarić i Josip Matković) i jedan iz DP (Miroslav Penava), predsjednik Matej Begić sazvao je tematsku sjednicu s jednom točkom dnevnog reda – Rekonstrukcija Trga Svetog Trojstva – zašto je predloženi (nama nepoznat??) model optimalno rješenje? Na ovu temu postavili su 15 konkretnih pitanja i tražili da se na njih odgovori. „Građani (i gradski vijećnici) moraju znati što se planira, koji su ciljevi, način rješavanja tih ciljeva i financijska konstrukcija cijelog projekta prije nego li se krene s realizacijom navedenog projekta.“ – stoji u njihovom zahtjevu, uz stav da je postupak netransparentan, a informiranje građana i vijećnika Gradskog vijeća vrlo površno.

 „Trudit ću se sažeto reći ono bitno o ovom projektu. Vrijednost projekta i značaj su takvi da uopće nema mjesta ovakvim pitanjima, po kojima bi se dalo zaključiti da se radilo neozbiljno. Ni u jednoj fazi pripreme i provođenja ovog projekta nikakve neozbiljnosti nije bilo, to se odnosi i na prethodni mandat, jer se radilo na vrlo profesionalnoj razini.“, rekao je u uvodu gradonačelnik Željko Glavić i u nastavku vrlo detaljno opisao što je do sada učinjeno i što predstoji.

„NE STOJI TVRDNJA DA NIJE BILO RASPRAVE“

Prije pet godina počele su aktivnosti na pripremi dokumentacije za projekt.  Predmet natječaja koji je raspisalo Udruženje hrvatskih arhitekata 21. srpnja 2020. godine bila je izrada idejnog urbanističko – arhitektonskog rješenja za rekonstrukciju Trga Svetog Trojstva u Požegi. Cilj je bio dobivanje najkvalitetnijeg funkcionalnog, racionalnog, provedivog i održivog urbanističko-arhitektonskog rješenja kojim će se sagledati cjelovita rekonstrukcija prostora Trga i okolnog prostora, uskladiti današnje potrebe građana s povijesnom urbanističko arhitektonskom strukturom trga i krajolikom te omogućiti funkcionalan, kvalitetan i sadržajno kreativan boravak građana i gostiju u javnom gradskom prostoru. Natječajni zadatak podijeljen je u Dio za realizaciju i Anketni dio koji obuhvaća kontaktne zone važne za kasnije integralno rješenje. Na natječaj je prijavljen 21 rad. Prvonagrađeni je bio rad autorica Ivane Tutek, Bernarde Lukač i Andree Čeko. Nakon toga Grad Požega je dao svoje očitovanje, primjedbi na postupak provedbe natječaja nije bilo, iako je bilo nekoliko mišljenja o tome kako su neka rješenja mogla biti drugačija. Posebno je bilo naglašeno kako je Grad Požega pokazao brigu za svoj središnji barokni trg. Provedena je javna rasprava, sva rješenja su objavljena na mrežnim stranicama, jer je to bilo u vrijeme epidemije. Javna rasprava je provedena u listopadu 2022.godine, kada su u Gradskoj knjižnici bila izložena sva rješenja. Bilo je primjedbi npr. na zelenilo, pa je  kasnije to uvaženo koliko su autori procijenili da se može. „Ne stoji tvrdnja da nije bilo rasprave“, ustvrdio je gradonačelnik Glavić.
 
IZ ITU MEHANIZMA 18 MILIJUNA EURA

Kako je u nastavku obrazložio gradonačelnik, u sklopu sredstava ITU mehanizma od 18 milijuna eura,  što ne određuje Grad Požega, Grad Požega je dobio okvir od 70 posto koji pripada Požegi, a ostalo je za ostale jedinice lokalne samouprave u sastavu urbanog područja, Veliku, Kaptol, Brestovac, Jakšić i Pleternicu. Nakon idejnog rešenja treba izraditi idejni projekt, temeljem kojeg se dobivaju urbanistički uvjeti vezani u komunalnu infrastrukturu, zaštitu kulturne baštine i drugo. U jednom dijelu izmijenjen je GUP, što je trajalo nekoliko mjeseci, uskladilo se sve da se može pristupiti izradi idejnog projekta. Za kuću Kraljević, o čemu je bilo pitanja, nije predviđeno rušenje.Za prometno rješenje izrađena je posebna studija, o čemu je bilo nekoliko različitih varijanti. Na pitanje o tome koliko to stoji, podsjetio je na prve procjene, koje više nisu održive, a zadnja procjena iz 2023. godine za spajanje Sokolove ulice i Ulice matice Hrvatske bila je 316.000 eura, zatim plohe trga su je bila dva milijuna eura u projektnom natječaju iz 2020. godine, i 6,190.000 eura za garažu i objekta iznad garaže, na mjestu sadašnje tržnice. To je ukupno 9 -10 milijuna eura, ali ne znači da će i konačno tako biti, jer su to bile procjene od prije nekoliko godina.

REDOSLIJED INVESTICIJA JE PROPISAN

Vijećnici oporbe zanimali su se za neke detaljne npr. o prometu na Trgu, te zamjerili su što ranije nisu bile objavljene sve varijante. Slično je bilo i o izgradnji nove tržnice, koja bi trebala biti u Cvjetnoj ulici, a na mjestu sadašnje bila bi podzemna garaža u dva nivoa. Gradonačelnik je pozvao sve na strpljenje  i poštivanje redoslijeda, od idejnog projekta do glavnog projekta s uvjetima koji su propisani, kada će se moći davati primjedbe i prijedlozi, i to je ono što se od građana očekuje. Projekt će biti završen konačno i predvidivo do kraja 2027. godine. „Plan je da u trećem kvartalu prijavljujemo atletski stadion i Sokolovu, to nam je plan završiti realno dogodine u ovo doba ili ranije, a što se tiče tržnice u Cvjetnoj krajem ove godine. Potom slijedi rušenje objekata u anketnoj zoni i početak radova na novoj garaži. Ploha Trga dolazi na kraju.“, najavio je gradonačelnik Glavić i zaključio: “Ovu tematsku sjednicu sam shvatio kao još jedan pokušaj da se provedba opstruira i uspori, kao bi se moglo reći –  evo nisu bili sposobni. Nećemo sjesti na tu koru od banane, radimo u skladu s vremenom i u skladu s projiciranim datumima trajanja projekta, i tako ćemo raditi do kraja. Žao mi je što se pozivanje na građane zloupotrebljava, građani žele da se uredi Trg, te se konačno riješi centar Požege.“

Izvor: pozega.hr

Vezano
Vezano