Najčitanije

 • Fotogalerije

  TOMICA PERKOVIĆ Hrvatski branitelj krenuo pješice 780 kilometara dugim putem sv.Jakova

  Camino de Santiago – put sv.Jakova! Ovim putem, koji završava u Santiago de Compostela (Španjolska), svake godine prolaze brojni hodočasnici pješaci a prije dva dana ‘pribrojio’ im se i hrvatski branitelj iz Pleternice Tomica Perković. Zajedno s prijateljem iz Novalje Deanom Antonovićem pješice će, od francuskog Saint Joan pied de port do Santiaga prijeći 780 kilometara!
  – Nisam bas za odgovaranje na pitanje: zasto? Zapravo, i došli smo ovdje po neke odgovore a tek smo počeli. Dakle ,Camino mi je osoban poprilično. Evo možda nešto na tragu Vašeg pitanja, a zasigurno je utjecalo na odluku – Camino je predmet našeg izučavanja 3 godine i pripreme godinu dana. Camino je i izazov u bilo kojem pogledu sto nas je, naravno, privuklo. Camino je poprilično organiziran jer ovakav put zahtjeva dosta organizacije lokalnih vlasti i crkve. Camino ima izuzetnu povijesnu dimenziju dakle, počevsi od legende o sv.Jakovu na ovamo. Camino je zaštićena baština EU i rijetko poznato da je Camino glavna ulica Europe – rekao nam je T.Perković.
  Inače, svaki hodočasnik na početku puta mora se prijaviti u hodočasničkom uredu u kojemu se dobije hodočasnička putovnica, dokument u koji se ‘skupljaju’ pečati iz crkvi što se nalaze na putu kojim prolazite. To je na kraju puta dokaz da ste doista prošli zadanom rutom. Uz putovnicu dobije se i školjka koja je obilježje sv.Jakova.

  Put Svetog Jakova (francuski put) (španjolski: Camino de Santiago Francés ili samo Camino Francés ) ruta je Puta svetog Jakova, duga oko 800 km, koju prelaze hodočasnici iz pravca Francuske na putu koji vodi u Santiago de Compostelu, grad u kojem se nalaze moći svetog apostola Jakova. Pored Camino Francésa postoje i druge rute prema Santiago de Composteli i to: Engleski, Portugalski, Katalonski, Sjeverni, Baskijski kao i još neki pravci. Ipak Camino Francés je najfrekventniji od svih.
  Vijeće Europe mu je 1987. god. dodijelilo titulu “Glavne ulice Europe”. UNESCO je 1993. god. proglasio španjolski i francuski dio puta za Santiago UNESCO-vom svjetskom kulturnom baštinom.
  Tekst: V.Milković
  Foto: T.Perković

  Mudra izreka

 • „Beskoristan život je isto što i rana smrt” ( Johann Wolfgang Goethe )

 • Najnovije