Search
Close this search box.

TOPLINSKI VAL U HRVATSKOJ Najviše temperature izmjerene na makarskom području i Slavoniji – u našoj županiji prednjači Pakrac!

Najduži dan u godini donio je sa sobom i vrhunac prvog ovogodišnjeg toplotnog vala u Hrvatskoj. Kako su meteorolozi najavljivali, temperatura zraka u mnogim krajevima je prešla 35 stupnjeva a najtoplije je u Dalmaciji i Slavoniji. U našoj županiji je rekorder Pakrac.

Na službenim mjernim mjestima Državnog hidrometeorološkog zavoda Hrvatske u 16 sati su izmjerene slijedeće temperature. Što je i logično, najugodnije je stanovnicima Like i Gorskog kotara gdje su temperature rijetko prelazile 30 stupnjeva – najviša je izmjerena u Mrkoplju i iznosila je 31,7 stupnjeva. Zagrepčani su se grijali na temperaturi od 33 do 35 stupnjeva, ovisno o dijelu grada gdje se nalazi mjerna stanica. Dugo Selo, Popovača i ‘naš’ Pakrac imali su 36 stupnjeva.

Na sjevernom dijelu Jadrana, najtoplije je bilo u Rijeci i Puli i to malo iznad 33 stupnja, čuveni Knin je imao 36 stupnjeva a danas su ga premašili Oklaj s 37,6 stupnjeva, koliko je bilo i u Omišu, u Hrvacama, Trilju i Brelima je izmjereno 37,8 stupnjeva a najtoplije je bilo u Milošićima – + 38,9 stupnjeva.

Slavonija je tek nešto malo ‘hladnija’ od Dalmacije pa je tako naviša temperatura izmjerena u Đakovu – 37,7 stupnjeva a iznad 37 stupnjeva se mjerilo i u Valpovu, Tenji te Babinoj Gredi. U Požeštini je Jakšić imao 36 stupnjava, dok se u Požegi i Kutjevu mjerilo 35,8 stupnjeva. Trnovac je imao 35,5 stupnjeva a u Novom Zvečevu je izmjereno 31,6 stupnjeva.
U širem okruženju najtoplije je bilo u glavnom gradu Crne Gore, Podgorici – 39,1 stupanj.

Pripremila: V.Milković

Foto: pixnio

Vezano
Vezano