Search
Close this search box.

TRAGOM JANKOVIĆA 2023. Oživljen duh prošlih vremena

.Povijesna priča plemićke obitelji Janković oživljena je jučerašnjom kulturnom manifestacijom „Tragom Jankovića“ koja je ove godine obilježena u šestom izdanju, za čiju organizaciju su zadužene pakračke kulturne institucije Muzej, Knjižnica, Osnovna glazbena škola, pod pokroviteljstvom Grada Pakraca, a u suradnji s Društvom Mađara, Pivovarom Slavonica i brojnim drugim pojedincima.
Kišno prijepodne predviđeno za „mlađariju“ je samo u određenoj mjeri poremetilo program pa je otkazana radionica vrtlarenja, no, pripovjedni nastup naziva „Pričom te zovem“, Margarete Peršić, oduševio je najmlađe, ali i one starije. Bajka o hrabrom junaku koji je oslobodio lijepu kneginjicu i cijeli grad, o borbi sa zmajem, oživjela je u jednosatnoj radionici, zbog kiše prebačenoj u prostor glazbene škole, a u kojoj je aktivno sudjelovala cijela publika.

Entuzijazam nije opao ni kada je uslijedilo upoznavanje grofovskih golubova u predvorju glazbene škole, za koju su bili zaduženi uzgajivači golubova listonoša “Krila Slavonije”. Publika je mogla saznati razne informacije o tome kako se uzgajaju golubovi, a najviše ih je zanimalo kako se oni mogu istrenirati da se vrate u svoj dom. Golubar Goran Grafina, sa zadovoljstvom je odgovarao na sva pitanja pa je tako napomenuo da je za rad s golubovima potrebna predanost te da se oni od najranije dobi treniraju te da intuitivno dolaze u dom u kojem su odrasli, koliko god kilometara prešli. Oni najhrabriji imali su priliku pustiti golubove koji su se vratili iz krletki nazad u svoj dom u Prekopakri.

U isto vrijeme, započelo je „Vlastelinsko poslijepodne“ višesatnim kostimiranjem i friziranjem za koje su bile zadužene buduće frizerke srednje škole „August Šenoa“ iz Garešnice. Nakon friziranja, uslijedila je okrijepa i pivski banket za koje je i ove godine bio zadužen Marko Barčan sa svojom „Slavonicom“ te je u ponudi bilo pravo pakračko pivo.

„Ples i pjesma za pučanstvo“ održana je u vijećnici kurije Janković gdje su u jednosatnom programu nastupili KUD „Seljačka Sloga“ iz Prekopakre, „Češka beseda“ iz Prekopakre te KUD Šandor Petefi iz Laslova. Ispred organizatora sve okupljene pozdravio je Mario Barać, voditelj programa, kao i Alfreda Petani Grafina, grofica na jedan dan. „Drago mi je da imamo i ove godine  manifestaciju koja je svake godine sve zanimljivija, blistavija, s više sadržaja“, prilikom obraćanja publici rekla je Anamarija Blažević, gradonačelnica Pakraca. Program je obogaćen „kmetskom bunom“ za koju je bio zadužen Josip Fa, predsjednik pakračkog Društva Mađara.

Program je nastavljen prezentacijom povijesnog mačevanja koju je održala Škola povijesnog europskog mačevanja Ars Gladiatoria iz Zagreba, na kojoj su posjetitelji mogli naučiti o vrstama mačeva, tehnikama mačevanja, ali se i okušati u borbi „jedan na jedan“, što su posebno iskoristila oduševljena djeca.

Dragovoljci koji su se odazvali na poziv organizatora da se kostimiraju u odjeću iz vremena obitelji Janković, svoj su izgled  i raskoš haljina i kostima pokazali građanima prilikom kraće šetnje gradskom šetnicom i trgom, pod vodstvom Maria Baraća koji je tom prilikom ispričao povijesne zanimljivosti vezane za posjećene građevine i obitelj Janković.

Uslijedila je uvijek zanimljiva „grofičina tombola“, smišljena prema podatku da je grofica Alojzija Janković voljela organizirati zabavu s tombolom gdje su nagrade bili poljoprivredni proizvodi s vlastelinstva. U duhu toga, od lokalnih OPG-ova, obrtnika i kulturnih ustanova prikupljeno je 60-ak nagrada koje su, sustavom srećaka, podijeljene najsretnijima. Tako su zadovoljni posjetitelji, od kojih je bilo i onih iz novog prijateljskog grada, mađarskog Czeprega, kući odlazili s vrećom krumpira, tikvama, medom, ali i kantom boje za zidove ili rolama toaletnog papira, ali ponajviše obogaćeni dobrim raspoloženjem za što je smislom za humor bio zaslužan voditelj Barać.

Manifestacija je završila „Baroknom zabavom“ na kojoj su nastupili učenici naše glazbene škole Srećko Popović, Luka Brus, Tara Potnar i Benjamin Božić uz profesoricu Teu Silađi, kao i dobro poznati Potkalnički plemenitaši iz Gornje Rijeke pokraj Križevaca.

Organizatorice, Alfreda Petani Grafina, Monika Lucić Fider i Jelena Hihlik sa suradnicima, i ove su godine doista dale truda i maštovitosti u osmišljavanju i realizaciji programa, a ustrajale su u zadržavanju planiranog datuma unatoč najavljenoj cjelodnevnoj kiši, što je svakako za pohvalu, jer je bilo za očekivati da će interes sugrađana biti daleko manji nego prijašnjih, sunčanijih, godina. No, kako god, oni koji su došli, lijepo su se proveli, a to je samo znak da se ovakva manifestacija treba održati i dogodine, jer će svoju publiku zasigurno imati.

 

Izvor: Pakrački list

Vezano
Vezano
TijelovoPL
Tijelovo u Svetištu Gospe od Suza

Blagdan Tijelova proslavljen je danas i u Svetištu Gospe od Suza u Pleternici. Misno slavlje je predvodio rektor Svetišta preč.Antun…

0DanDržavnosti
Dan državnosti u Požegi

Povodom Dana državnosti uz spomenik na Trgu 123.brigade danas su položeni vijenci i zapaljeni lampioni. Učinili su to predstavnici udruga…