Search
Close this search box.

TRI PITANJA TRI ODGOVORA Alen Kovačević, ravnatelj Glazbene škole Požega – „Uskoro će, prvi put otkako je samostalne hrvatske države, u Požegi nastupiti Simfonijski orkestar”

Nizom koncerata nedavno su obilježeni 52.Dani Glazbene škole Požega. Neposredan je to povod za kratak razgovor s njenim ravnateljem prof.Alenom Kovačevićem. Dodajmo i za one koji možda nisu pročitali – nedugo nakon proslave ‘rođendana’ ova je škola primila certifikat kojim se potvrđuje da je postala jedna od 13 novih europskih talent točaka u Hrvatskoj.

* Proslava 52.obljetnice osnivanja prigoda je i za rezime: predstavite trenutnu ‘krvnu sliku’ Škole za one koji o njoj malo znaju ili, možda, ništa.
– Trenutno imamo oko 550 učenika koji pohađaju našu školu, ovdje u Požegi i u područnim odjeljenjima u Pleternici i Kutjevu, imamo zaposlena 72 nastavnika, ukupno 82 zaposlenika škole. Otprilike dvije trećine nastavnika su naši bivši učenici. Ima onih, poput mene, koji su tu završili osnovnu školu a onda su drugdje otišli u srednju, a ima kasnije onih koji su iz naše srednje upisivali muzičke studije i potom se vraćali ovdje, zasnovali obitelji i ostali. Većina su mlađi ljudi, među nastavnicima glazbenih instrumenata ima ih otprilike 55. Općenito gledavši, mi svake godine rastemo po pitanju uvođenja novih programa, zapošljavanja novih nastavnika i samim tim imamo stalno veći broj učenika.
Povodom obilježavanja 52.Dana glazbene škole Požega organizirali smo 7 koncerata, po jedan za odjeljenja u Pleternici i Kutjevu, jedan za profesore škole i 4 za učenike matične škole. Evo, nakon dvije godine, zbog poznatih razloga, ponovo su nam se predstavili svi zborovi i orkestri. U našoj školi uče se svirati svirati klavir, gitara, harmonika, tambure, a pod tim se smatraju bisernica i brač, zatim klarinet, saksofon, rog ili horna, truba, tromblon, tuba, violina, viola, imamo solo pjevanje a novo je kontrabas. Prošle godine smo nabavili novi, vrijedan klavir a dobrano smo u projektu nabavke još jednog klavira, ne ovako velikog kao ovaj, jednog polukoncertnog klavira, isto jako vrijednog instrumenta, kojeg planiramo smjestiti u plavu dvoranu naše škole. Mi u školi imamo tri dvorane: zelenu, plavu i veliku koncertnu. Nabavkom ovog klavira ćemo stvarno moći još ozbiljnije projekte privući u našu školu a tu prvenstveno mislim na organizaciju velikih klavirskih seminara i međunarodnih natjecanja. Treba reći kako su nam oko nabave klavira, onaj prošle godine je koštao 1 260 000 kuna, a ni ovaj novi neće biti puno jeftiniji, pomogli Grad Požega i Požeško-slavonska županija kojima se, evo, i ovom prilikom zahvaljujem.

* Zbog epidemije koronavirusa protekle dvije godine bile su izazovne za sve jer se nije moglo normalno raditi. Kako ste se vi u školi snalazili?
– Nije se radilo samo u onom prvom lock downu. Cijele prošle godine smo uspjeli organizirati nastavu u školi barem za instrumente , osim ako je netko bio u samoizolaciji, dok je nastava teorijskih predmeta i skupna nastava povremeno išla na daljinu, onako kako je naše ministarstvo to bilo predvidjelo. Unatoč svemu, mogu reći da su svi planirani koncerti održani i velika većina natjecanja koja su bila planirana za naše učenike tj. planirani odlasci na natjecanja su također bili realizirani. Kad nismo smjeli imati publiku u dvorani, organizirali smo online koncerte a evo, to se sada mijenja i nakon dvije godine dvorana je opet bila gotovo puna u ovim Danima škole.
Na županijskom natjecanju prisustvovao je veliki broj naših učenika, devet solista i naš mješoviti zbor su osvojili prvu nagradu tako da imamo veliki broj natjecatelja koji će nas predstavljati na prestižnom državnom natjecanju U tijeku su i brojna druga natjecanja na kojima naši učenici prisustvuju.

* Kakvi su vam planovi: do kraja godine i recimo, do 60. rođendana?
– Do kraja ove godine od većih projekata planiramo svakako izrealizirati koncert ispred Katedrale. To je već dobrim dijelom i dogovoreno, nadamo se samo da će nas vremenski uvjeti poslužiti. To bi bilo krajem svibnja. Uz naše brojne koncerte na kojima se predstavljaju povodom kraja godine naši zborovi i solisti, imat ćemo i naše maturalne koncerte, a svakako ćemo imati 4-5 koncerata renomiranih umjetnika. Između ostalog, uskoro će u našoj dvorani nastupiti Simfonijski orkestar. To je prvi put, otkako je hrvatske države , da će u Požegi nastupiti Simfonijski orkestar a izvodit će Koncert za klavir i orkestar koji se nikada u povijesti nije u našem gradu izvodio. To je upravo ono što sam govorio da će nam taj veliki, skupi klavir otvoriti nova vrata. Isto tako, taj klavir nam je otvorio mnoga vrata po pitanju snimanja albuma klasične glazbe.
Što se tiče dugoročnih planova do naše 60.obljetnice, nadam se da ćemo do tada imati kompletiran gudački odjel. Planiramo još uvesti fagot i obou kao nove programe u našu školu što sada nemamo. Do 60-te obljetnice, nadam se, da ćemo imati uspostavljeno područno odjeljenje u Velikoj i da naša Glazbena škola neće biti samo glazbena već Umjetnička škola, dakle, da ćemo imati plesni odjel i možda nešto vezano uz slikarstvo.

Tekst i foto: V.Milković

Vezano
Vezano