Search
Close this search box.

TRI PITANJA TRI ODGOVORA Renato Brankovan, predsjednik KUD-a Orljava – Naši tamburaši prošli su na audiciji za „Šokačku rapsodiju” a nakon 30 godina nastupit ćemo i na Međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu!

Dva uspješna nastupa članova KUD-aOrljava” ovih dana najavila su još jednu plodonosnu ‘radnu godinu’ za pleterničke folkloraše. No, predsjednik Društva Renato Brankovan ističe kako za njih ‘radna godina’ nije počela sad nego oni doslovno rade cijele godine. Stanku imaju samo u vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana pa su tako već 5.siječnja nastupili kao gosti na Božićnom koncertu Folklornog ansambla Požega u crkvi. Sv Leopolda Mandića. Nakon toga su odmah započeli i s pripremama za Županijski kulturni mozaik i druge nastupe kroz godinu.

* Članovi KUD-a „Orljava” proteklih su godina predstavljali našu županiju na raznim državnim smotrama a ovih dana je stigla vijest i kako će vaši tamburaši biti među 100 tamburaša „Šokačke rapsodije”. O čemu se točno radi?
– Kada govorimo o sekcijama u Društvu obično se hvalimo s plesnim i pjevačkim sekcijama, ali svakako ne bez razloga. Rezultati na raznim smotrama i natjecanjima to i dokazuju, te smo zadnjih par godina redoviti sudionici kako na državnim smotrama iz izvornog folklora, tako i na državnim smotrama i natjecanjima iz koreografiranog folklora. Istaknut ću samo da smo 2021. godine bili predstavnici Požeško-slavonske županije na državnoj smotri izvornog folklora u Vinkovcima, i te iste godine predstavnici PSŽ na 29.susretima folklornih ansambala u kategoriji izvornog folklora, 2022. i 2023. godine izabrani smo za predstavnike Požeško-slavonske županije u kategoriji koreografinaog folklora za državne susrete. Muška pjevačka skupina je isto tako zadnje dvije godine predstavnik županije kako na državnim susretima u organizaciji Hrvatskog sabora kulture, tako i u Ivanić-gradu na susretima Muških pjevačkih skupina RH.
Uza sve ove nagrade i priznanja, nekako se tamburaška sekcija možda malo manje eksponira, ali moram ovdje jednostavno naglasiti da smo ponosni na našu tamburašku sekciju i da nam je čast što su pristali da uz sve svoje obaveze sviraju još i u KUD-u Orljava. Da ne bi bilo zabune, mi koji smo dio cijele te ekipe znamo koliko te cure i ti dečki vrijede i koliko su dobri, a ovih dana je došla i potvrda. Naime od devet članova tamburaške sekcije pet njih se prijavilo za audiciju za „Šokačku rapsodiju 100 tamburaša“ i svih pet je prošlo audiciju, a to su Lucija Haliž, Luka Capan, Luka Samardžić, David Ralašić i Patrik Karačić. Što se tiče same audicije, one su održane u Đakovu i Zagrebu, prijaviti se mogao svatko, morao je doći s unaprijed određenim pripremljenim skladbama i zadovoljiti kriterije, kao što su tehnika, kvaliteta zvuka, točnost i sl. Ponosni smo na njih, ali i na cijelu našu tamburašku sekciju, jer sve su to vrhunski tamburaši. Moram napomenuti i da njih četvero pohađaju i Srednjiu glazbenu školu u Požegi, a Luka Capan, Maja Kovačević i Lucija Haliž su pohađali još i područni odjel Pleternica, tako da velike zasluge idu naravno i Glazbenoj školi za ovaj njihov uspjeh.

 

*Članice KUD-a „Orljava” redovito se pojavljuju i na raznim natjecanjima za najljepšu curu, najgizdaviju Šokicu…gdje promoviraju nošnje i tradiciju našeg kraja. Tako će biti i ove godine, zar ne?
– Kada je riječ o narodnim nošnjama, raznim manifestacijama i natjecanjima za najljepšu nošnju ili curu, KUD Orljava je već duži niz godina sudionik istih, prvenstveno na području Požeško-slavonske županije, ali i šire i nastojimo promovirati našu paursku nošnju kad god nam se ukaže prilika za to. Nagrade i priznanja je lijepo primati, ali nisu najbitnija u cijeloj ovoj priči, bitno je doći i prikazati svoje ruvo, svoju nošnju i običaje. Jedno od zadnjih natjecanja na kojem smo bili je 57. Šokačko sijelo u Županji na manifestaciji pod imenom Šokački cvit koje je jedno od najstarijih natjecanja tog tipa, počelo je još davne 1969. godine. Samo natjecanje je ograničeno na 12 djevojaka koje ne smiju biti starije od 25 godina. Na natjecanju je sudjelovala Ivana Stipić, dugogodišnja članica KUD-a Orljava, koja se predstavila u svečanoj paurskoj nošnji novijeg tipa s početka 20.stoljeća i iako je nagrada ovaj puta izostala, moram istaći da smo preponosni na nju i na to kako je predstavila i sebe i nošnju i kraj iz kojeg dolazi.
Ovo je prigoda da se pohvalimo i najavimo da će naša članica Nikolina Samardžić sudjelovati na sličnoj manifestaciji u Starim Mikanovcima na 57. reviji Mladost i ljepota Slavonije u kategoriji snaša, a koje je pokrenuto davne 1968. godine. Ako se smijemo pohvaliti nekim dosadašnjim nagradama i sudjelovanja naših članica , to su svakako festival u Požegi Aurea fest i Zlatne žice Slavonije, 2016. nagrada za najljepšu nošnju, 2021. prva pratilja, 2023. nagrada za najgizdaviju šokicu i nagrada za 2. pratilju, 2022. osvojeno mjesto prve pratilje na Voloderskim jesenima. Redoviti smo sudionici Etno susreta Požeštine gdje smo osvajali nagrade za najljepšu curu 2019. 2021. i 2022. godine. Na festivalu kulenova seka koji se održava u Velikoj smo također osvajali nagrade za najljepšu curu i to 2017.,2020., 2022., 2023.

 

*Proteklih godina dosta ste nastupali, čak i u inozemstvu. Da li će tako biti i ove godine?
– Planovi za ovu tekuću godinu su isti ili barem slični kao i zadnjih možda 3-4 godine, a to je za mene na prvom mjestu članstvo u društvu, znači zadržavanje postojećeg članstva u svim sekcijama i naravno animacija i dovođenje nekih novih članova i uključivanje u društvo. Ono što je nama najbitniji i centralni događaj tokom godine je naša smotra folklora LIDAS koji se ove godine održava 16.lipnja. Naravno tu je Županijski kulturni mozaik na kojem se određuju predstavnici županije za pojedine kategorije na državnim smotrama, Vinkovačkim jesenima i Đakovačkim vezovima.
Moramo se pohvaliti i s time da smo ove godine pozvani na Međunarodnu smotru folklora u Zagrebu koja će se održati u srpnju, te se zahvaljujemo organizatoru na pozivu i ukazanom povjerenju da se KUD Orljava predstavi na jednoj od najvećih smotri folklora u RH. Bit će to naš nastup na Međunarodnoj smotri folklora nakon skoro 30 godina. U prvoj polovici kolovoza putujemo u Grčku na međunarodni folklorni festival, a moram ovdje istaći da smo 2022. godine sudjelovali na folklornom festivalu u Ohridu, Sjeverna Makedonija, 2023. smo sudjelovali na festivalu u Baru Crna Gora. U planu je odraditi i godišnji koncert, a o terminu ćemo se još dogovoriti tokom godine. Naravno da se svi ostali nastupi u folkloru dogovaraju još tokom godine, ali sam siguran da ih neće nedostajati.
Možda je zgodno napomenuti da sam prije par dana brojao nastupe i obaveze što su ih članovi KUD-a Orljava odrađivali tokom prošle godine u svim sekcijama i broj se zaustavio na rekao bih nevjerojatnom broju od 71, plus 50-tak proba u velikoj grupi i 40-tak proba u dječjoj grupi. I ovaj razgovor je prilika da se zahvalim prvenstveno cijeloj mojoj ekipi KUD-a Orljava na svemu što rade za ovaj KUD, hvala roditeljima, hvala svim sponzorima i donatorima, hvala Požeško-slavonskoj županiji, naravno hvala gradu Pleternici i gradonačelnici Mariji Šarić bez čije pomoći ne bi niti bilo ovakvih rezultata u KUD-u Orljava.

 

Za kraj, dodajmo i ovo: KUD „Orljava” trenutnoi 100-tinjak članica i članova u svim sekcijama i to 50 članova u odrasloj plesnoj skupini, u dječjoj skupini imamo 40-tak djece, tamburaška sekcija broji 9 članova i u sekciji snašine rukotvorine imamo 5 žena koje se bave izradom raznoraznih ručnih radova. KUD još djeluje u muškoj pjevačkoj i mješovitoj sekciji, a to su članovi koji se angažiraju iz odrasle plesne i tamburaške sekcije. U KUD-u je angažirano troje voditelja, a to su voditeljica odrasle sekcije, koja ujedno vodi i pjevačke sekcije je Vesna Valentić-Berač, voditeljica dječje sekcije je Željka Grgurević i voditelj tamburaške sekcije, koji je ujedno zadužen i za glazbene obrade, aranžmane, notne zapise i sve sve ostalo što se tiče glazbe je Antonio Berač.

Pripremila: V.Milković
Foto: V.Milković/ KUD „Orljava”

Vezano
Vezano