Search
Close this search box.

TURISTIČKA ZAJEDNICA POŽEGA Najavljen „Festival kulena&vina“

Direktorica Turističkog ureda TZ Požega Mirna Šimunović Svoboda danas je na konferenciji za medije najavila skori Festival Kulena & Vina.
Požeški „Festival kulena&vina“ kroz svoju eno-gastro ponudu i sadržaje obogaćuje turističku ponudu grada Požege i okolice te time utječe na podizanje konkurentnosti destinacije. Predstavlja događanje u okviru kojega će se i ove godine održati tradicionalna „Požeška Kulenijada“, sadržajno obogaćena vinskom pričom, kako bi se prezentirala eno-gastronomska ponuda slavonskog kraja te manifestacija Ivanjski krijes kojom Požežani godinama obilježavaju početak ljeta.

Najstarija Kulenijada u Hrvatkoj, 43. po redu, ove će se godine održati u suradnji s Fakultetom turizma i ruralnog razvoja Požega i to tijekom dva dana – u petak 16. lipnja i subotu 17. lipnja. Donošenje uzoraka je 16. lipnja od 13 sati u Krčmi Zlatni lug u Donjim Emovcima, a zaprimljene uzorke ocijenit će stručna komisija. Od 15 sati počinju edukacije namijenjena kulenarima, ali i vinarima budući da nam je i ove godine cilj sjediniti ova dva važna elementa enološke i gastroponude naše regije. U nastavku će uslijediti dodjela zlatnih, srebrnih i brončanih plaketa za kvalitetu kulena, a potom je za kulenare predviđena svečana večera i druženje uz TS Safir. Pozivamo i sve naše sugrađane, sve ljubitelje kulena i vina, da nam se pridruže već taj petak na Zlatnom lugu jer će nakon proglašenja pobjednika biti moguće degustirati sve pristigle proizvode.

U subotu, 17. lipnja nastavak slijedi nam nastavak Kulenijade u šetališnoj zoni gdje nam program počinje već od 9 sati Sajmom antikviteta i rukotvorina u organizaciji Udruge Požeški čuvari baštine i tjednika Kronika požeško – slavonska koji će zasigurno okupiti veliki broj izlagača. Od 11 sati će javnosti biti predstavljeni nagrađeni kuleni, na štandovima će biti moguće degustirati kulen i vino, a za dobro atmosferu pobrinut će se TS De Gotho.

Kulen je iznimno važan proizvod, za čiju izradu se primjenjuje izvorna tradicionalna receptura, a na ovaj način će se promovirati domaća proizvodnja i tradicijski običaji. Uz visoku gastronomsku vrijednost, od kulena je u Požegi stvoren gastronomski brend grada, a cilj manifestacije je, između ostaloga, promocija i predstavljanje kulena kao izvornog i autohtonog slavonskog proizvoda, te poticanje proizvodnje tog tradicionalnog gastro specijaliteta koji je sve više prepoznat i cijeni se izvan Lijepe naše.

Kada je riječ o Ivanjskom krijesu, običaj paljenja ivanjskog krijesa na ljetni solsticij se odvija od 1739. godine na ovim prostorima. Svake godine do kasnih večernjih sati pruža se zanimljiv program svim građanima i gostima. Program će se ove godine održati u srijedu, 21. lipnja od 18 sati kada će nastupiti Požeške mažoretkinje, Plesni studio Marine Mihelčić, UO Plesna radionica Ilijane Lončar i Scenski studio Artina, a potom će u 19,30 uslijediti nastup Ivane Banfić, Minee i Elle, dok je simbolični obred paljenja krijesa predviđen za 21,30. I ove godine ivanjski krijes zapalit ćemo uz pomoć Odreda izviđača Požega te Povijesne postrojbe Gradska straža Požega i njihovim gostujućim postrojbama koje će uveličati ovaj čin, a potom će nam uslijediti nastup grupe Leteći odred, jedan od najboljih autentičnih pop-rock sastava devedesetih godina u Hrvatskoj uz hitove.

Pripremila: V.Milković

Vezano
Vezano