Search
Close this search box.

TVRTKA HEMCO D.O.O. U BIVŠEM POGONU „ORLJAVE” ZAPOČELA S RADOM Danas je prvih 40 radnica došlo na posao, uskoro će još 20-ak

Bez velikog slavlja i pompe, samo s balonima na ulaznim vratima u boji karakterističnoj za tvrtku, danas je u Požegi s radom počeo izdvojeni pogon đakovačkog Hemca d.o.o. Nalazi se u bivšoj hali „Orljave” d.o.o. u stečaju, a koju je zakupio Hemco. Nešto prije 7 sati radnice su, kako je koja dolazila, zaduživale nove kute, naravno, u bojama nove tvrtke, a potom im se obratio direktor Slobodan Mihalj, koji je jutros u Požegu došao s najbližim suradnicima.
– Zahvaljujem vam se što ste se odazvali na naš poziv za posao, nadam se da će naša suradnja biti dobra, uspješna i da će dugo trajati – rekao je kratko S.Mihalj, uz dodatak kako će im šefica u Požegi biti Milica Ivanović. – Nju slušajte i sve što vam bude trebalo, nju pitajte. A za početak, što da vam još kažem, idemo raditi – pozvao je radnice direktor Mihalj a one su jedva dočekale da zauzmu ‘dobro znane pozicije.’


Ljiljana Vesterman i Renata Mikolić u „Orljavi” su provele više od četvrt stoljeća. – Zadovoljna sam, naravno, bitno je da se radi. Žene smo u nekim godinama kad jednostavno ne znaš gdje si, što si..ne znam ništa drugo raditi osim onog što sam godinama radila u Orljavi, tu sam ostavila mladost, zdravlje…- kazala je Lj.Vesterman. – M,a najvažnije nam je da radimo opet, da možemo zaraditi mirovinu. Koliko god to bilo, ipak je neka sigurnost – dodala je R.Mikolić.
– Važno je da se opet radi  – istakle su i Jozefina Ester i Nada Petrović, također dugogodišnje bivše „Orljavine” radnice.
Ljiljana Mautner u „Orljavi” je provela čak 36 godina, bez posla je od kolovoza prošle godine. – Firma nam se raspala ali, evo idem sad ispočetka. Svi mi ovdje volimo raditi, nadam se da će sad biti u redu – rekla je Ljiljana dok se pripremala za rad na svojoj staroj mašini.


Tvrtka Hemco d.o.o. prostor je zakupila na godinu dana. Bio je zapušten a krov prošlog ljeta oštećen u nevremenu, pa su i jutros na njemu bili majstori kako bi ga ‘zakrpali’. Prostor je oličen, uređeni su i sanitarni čvorovi.
– Otvorili smo danas ovdje pogon za prvih 40 radnika. Plan je da idemo dalje i širimo se ali, sve će ovisiti o raznim okolnostima. Trenutno će se na ovoj liniji od 40 radnika proizvoditi košulje, a u narednih desetak dana ćemo otvoriti još jednu liniju s 20 radnika koji će šiti majice, znači, plan je da ovdje radi 60 do 70 radnika – rekao je S.Mihalj.
A što nakon isteka najma? Što ako „Orljava” u stečajnom postupku bude išla na prodaju? – Mi smo u početku odmah razmišljali o kupnji ali, ovaj je prostor u dosta lošem stanju i nefunkcionalan je za ovu proizvodnju, trebalo bi puno uložiti da se to uredi i prilagodi. Možda bi nam bilo jednostavnije izgraditi novu halu?! Ovisi naravno, i kakva će biti cijena u natječaju za prodaju…vidjet ćemo, teško je sada reći, ali, naš je plan da dalje ulažemo u proizvodnju u požeškom kraju, prvenstveno iz razloga što ovdje ima dosta radnica koje znaju raditi – zaključio je S.Mihalj.


Inače, osim novih kuta, radnice je danas dočekala i nova oglasna ploča na kojoj su, među ostalim, ispisani i dijelovi pravilnika o radu i odluka o stimulaciji djelatnika koji vrijede za sve zaposlenike Hemca. Tako će, primjerice, svaki radnik u prosincu dobiti božićnicu od 1500 kuna, svakom tko u određenom mjesecu ne bude na bolovanju u II mirovinski stup će mu se uplaćivati po 200 kuna, tko bude odlazio na redovite liječničke preglede i donese nalaz (recimo mamografije, ultrazvuka abdomena…) dobit će 300 kuna…
U prvom mjesecu, dok se proizvodnja bude uhodavala, radnici će primati minimalac. Potom će neto plaća iznositi 4600 kuna, s tim da će se raditi na normu pa i ovaj iznos može biti različit za neke radnike.

Tekst i foto: V.Milković

Vezano
Vezano