Search
Close this search box.

U BISKUPSKOM DOMU Biskup Martinović primio kandidate za Bogoslovno sjemenište

U Biskupskom domu u Požegi, 28. lipnja 2024. biskup Ivo Martinović primio je petoricu mladića koji su minulog 3. lipnja primljeni kao svećenički kandidati Požeške biskupije za Bogoslovno sjemenište: Petra Deskara iz Župe sv. Ivana Krstitelja u Špišić Bukovici, Martina Hrmu iz Župe sv. Josipa u Lipovljanima, Mateja Marjanovića iz Župe Marije Kraljice i sv. Jurja Mučenika u Davoru, Mateja Raljevića iz Župe sv. Terezije u Požegi i Valentina Raptavia iz Župe Presvetog Trojstva u Turnašici. Na susretu je sudjelovao i delegat za bogoslove Tomislav Dokoza.

Biskup je pozdravio kandidate, izrazivši radost što su se odlučili za Božji poziv. Posvjedočio im je kako je svećenički poziv dar Božji, lijep i uzvišen, ali ima i poteškoća. Ohrabrio ih je da se sad ne opterećuju s time, nego da u vremenu bogoslovne formacije i evanđeoskog razlučivanja nastoje rasti u duhovnosti kako bi se mogli nositi s poteškoćama i krizama koje će im dolaziti s različitih stran. Naglasio je da svaki svećenik u svojoj formaciji i svećeničkom životu i radu nailazio i nailazi na razne kušnje, jer u nama uvijek ostaje naša narav i ljudskost. Upozorio ih je da ne zaborave kako Gospodin obilno daje svoju milost, napose kroz sakramente i molitvu te nas tako obogaćuje, jača i pomaže da rastemo na putu na koji nas poziva.
Biskup je još dodao kako svatko od njih petorice ima svoje navike koje su različite u odnosu na drugoga i s kojima dolaze iz svojih obitelji. Uz te razlike trebaju se truditi i kroz formaciju biti svjesni da su od sada zajednica bogoslova Požeške biskupije. Potaknuo ih je da nastoje graditi svoje zajedništvo u molitvi, svetoj misi, ali i u svim drugim susretima kako bi jedni druge poštivali, podržavali, obogaćivali, pomagali te bili sposobni prihvatiti i kad se ne budu slagali u mišljenima ili stavovima. Poželio im je da rastu u Duhu Božjem, a to će ostvarivati, ako sami budu htjeli i ako budu otvoreni za Boga.


Nakon zajedničkog susreta uslijedio je osobni razgovor biskupa sa svakim kandidatom, u kojem ih je između ostaloga nastojao ohrabriti na početku njihova duhovnog poziva i puta prema svećeništvu.


Izvor: Požeška biskupija

Vezano
Vezano