Search
Close this search box.

U DVORANI SV.TEREZIJE AVILSKE Održana završna konferencija projekta „Ready- STEM-Grow” u katoličkim školama Požeške biskupije

U Dvorani sv. Terezije Avilske u Požegi jučer je održana završna Konferencija projekta „Ready-STEM-Grow“, koji se financirao iz mehanizma Europskog gospodarskog prostora te sredstvima Islanda, Kneževine Lihtenštajn i Kraljevine Norveške. Nositelj projekta je Požeška biskupija a partneri su katoličke osnovne škole u Požegi, Virovitici i Novskoj te razvojna agencija NORA iz Novske. Cilj ovog projekta,  gotovo milijun eura vrijednog projekta, koji se provodio od kolovoza 2022.  bio je doprinijeti jačanju STEM vještina učitelja i učenika spomenutih škola kao i šire javnosti.
U nazočnosti učenika i djelatnika katoličkih škola Požeške biskupije na čelu s ravnateljima Franom Barišićem, Ivanom Mikolićem i Krunoslavom Jurakovićem, na Konferenciji su sudjelovali Ivica Žuljević, predstojnik Nacionalnog ureda za katoličke škole pri HBK, ravnateljice požeških osnovnih škola, predstavnici društvenog, kulturnog i javnog života na području Požeške biskupije među kojima su bili Marija Kušmiš, gradonačelnica grada Novske te predstavnici Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branka Lovrić i Jakov Tomljanović.
Svečani ton Konferenciji svojim je nastupom dao učenički zbor Katoličke osnovne škole u Požegi pod ravnanjem Ljube Šolić, a programom je moderirala Žana Kajinić. Nakon pozdravnih riječi dobrodošlice učenici Lana Ciganović i Bartol Jakobović predstavili su tijek projekta iz perspektive učenika. Potom je Mara Stipić Bagarić, voditeljica Projekta i djelatnica razvojne agencije NORA-e u Novskoj, putem prezentacije upoznala prisutne sa svime što je realizirano u projektu. Istaknula je kako su poboljšane vještine i znanja učenika iz STEM područja, zatim je održano više od 200 radionica „izvan učionice“ za učenike u kojima je bilo uključeno više od 600 sudionika. Organizirano je šest razmjena učenika te sveukupno šest terenskih nastava iz STEM i IKT područja. Osim toga sve tri osnovne škole opremile su specijalizirane kabinete za nastavu u STEM područjima, kazala je voditeljica Stipić Bagarić izrazivši zadovoljstvo suradnjom s Požeškom biskupijom, Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije te djelatnicima katoličkih škola.
Zatim su kratkim video isječcima prikazane aktivnosti provedene u Požegi, Virovitici i Novskoj. Nazočnima se potom u ime nositelja Projekta Požeške biskupije obratio predstojnik Žuljević prisjetivši se potpisivanja ugovora za odobrenje Projekta iz kolovoza 2022. godine i tijeka njegove realizacije. Zahvalio je svima na požrtvovnom zalaganju u provođenju projekta, a napose voditeljici Mari Stipić Bagarić. Riječi zahvale uputio je i biskupu msgr. Antunu Škvorčeviću koji je od početka podržao inicijativu Projekta i pratio njegovu provedbu. Zaključio je kazavši kako će Požeška biskupija i nadalje nastaviti njegovati suradnju s različitim ustanovama na korist i obogaćenje mladih i društva. 
Tekst: Požeška biskupija
Foto: V.Milković

Vezano
Vezano