Search
Close this search box.

U GLAZBENOJ ŠKOLI POŽEGA Puštena u rad koso podizna platforma – prisustvovao i ministar Tomo Medved

U Glazbenoj školi Požega u rad je puštena koso podizna platforma čime je značajno poboljšana pristupačnost škole učenicima s invaliditetom, ali i omogućen pristup koncertima mladih glazbenika za sve žitelje Požeško-slavonske županije. 
Svečanom puštanju u rad prisustvovali su potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, savjetnik Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Mario Burek, saborska zastupnica i gradonačelnica Grada Pakraca Anamarija Blažević, županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić, gradonačelnik Grada Požege Željko Glavić, ravnatelj Glazbene škole Požega Alen Kovačević, predsjednica Udruge osoba s invaliditetom Grada Požege i Požeško-slavonske županije Jelosavka Jakovljević, čelnici jedinica lokalne samouprave, Jozo Katić iz Ureda ministarstva hrvatskih branitelja Požega te predstavnici braniteljskih i civilnih udruga.

 

Dobrodošlicu prisutnima poželio je ravnatelj Glazbene škole Požega Alen Kovačević naglasivši važnost trenutka za sve učenike i žitelje županije.
– Ova koso podizna platforma nam je uistinu bila prijeko potrebna. Mogu reći da Glazbena škola Požega itekako skrbi o kulturnom životu naše sredine organizirajući stotinjak koncerata godišnje. Drago mi je da će od danas i osobe s invaliditetom imati adekvatan pristup svim našim prostorijama i nesmetano moći doći na naše koncerte. Nakon što svladaju ovo stubište uz pomoć koso podizne platforme, s prve razine liftom mogu doći do drugih razina škole i pristupiti svim sadržajima i prostorijama škole – rekao je Kovačević.
Vrijednost projekta koso podizne platforme iznosi 15.200,00 eura i sufinanciran je od strane Ministarstva hrvatskih branitelja u vrijednosti od 10.600,00 eura dok je ostatak sredstava osigurano iz proračuna Grada Požege. 
– Grad Požega kao i većina gradova u Hrvatskoj u mnogim zgradama od šireg društvenog značaja nema primjerene uvjete za invalidne osobe. Mi se kontinuirano trudimo osigurati te uvjete i zahvaljujem se potpredsjedniku Vlade i ministru hrvatskih branitelja što su nam svojim sudjelovanjem omogućili da realiziramo ovaj projekt. Ovo je na jedan način poticaj svima drugima koji imaju zgrade koje nisu pristupačne osobama s invaliditetom da slijede ovaj primjer i učine nešto za taj dio populacije koji zaslužuju isti tretman kao i svi mi ostali – rekao je  Željko Glavić, gradonačelnik Grada Požege.

 

U ime osnivača Glazbene škole Požega, Požeško-slavonske županije, obratila se županica Antonija Jozić istaknuvši kako je Glazbena škola i do sada bila bilo grada u kulturnom smislu, a od danas će biti kulturno bilo za sve građane.
– Čast mi je pozdraviti vas u najboljoj glazbenoj školi u Republici Hrvatskoj, školi koja obrazuje naše mlade glazbene nade koji kroz svoj cjelogodišnji program u ovu zgradu dovode tisuće građana i time je ova zgrada bilo grada. Od današnjeg dana ona će biti bilo grada i za sve one osobe koje zbog prepreka koje smo ovdje imali nisu mogle pristupiti koncertima, a možda i obrazovanju u ovoj ustanovi. Od srca veliko hvala u njihovo ime i u ime svih građana i građanki Požeško-slavonske županije na iskoraku koje ste kao ministarstvo učili da se realizira ova podizna platforma – rekla je Jozić.
Županica je također istaknula kako Ministarstvo hrvatskih branitelja ne skrbi samo o hrvatskim braniteljima i njihovom životu u neovisnoj i suverenoj Republici Hrvatskoj koju su stvarali, već i o svim ostalim sastavnicama društva što je dokazala i realizacija projekta koso podizne platforme u Glazbenoj školi Požega.

 

U ime predsjednika Vlade Republike Hrvatske i u svoje osobno ime svečanosti puštanja u rad koso podizne platforme prisustvovao je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.
– Ovaj projekt u svojoj financijskoj veličini i nije toliko velik, ali po svome značaju je itekako važan. Ministarstvo hrvatskih branitelja dugi niz godina prepoznaje potrebu svladavanja prepreka u svijetu dostupnosti svih usluga za osobe s invaliditetom. Kao što je županica kazala uz hrvatske ratne vojne invalide i stradalnike Domovinskog rata, u širem kontekstu promatramo potrebu pomoći ljudima koji nemaju mogućnost nazočiti svim sadržajima koji su bitni za svakodnevni život. Kroz više od 300 projekata podupiremo upravo te programe i inicijative koje dolaze od općina, gradova i županija na način da damo svoj doprinos, kao što je danas primjer u ovoj kvalitetnoj Glazbenoj školi u Požegi. Ovaj projekt bio je kandidiran u 2022. godini i prepoznat je kao jedan od važnih projekata i kao takav ostvario potporu. Zahvaljujem se ovim putem i Gradu Požegi što je osigurao preostala sredstva kako bismo ga u potpunosti realizirali – rekao je Medved. 

Izvor: pszupanija.hr

Vezano
Vezano
Događaji
Zadnje objave
Fotogalerija
Sportski susret učenika katoličkih srednjih škola RH
Povodom Dana županije uz spomenik hrvatskim braniteljima položeni vijenci
Besplatna kontrola tlaka i šećera u krvi
 Svetkovina Uskrsnuća Gospodnjega u požeškoj Katedrali
Blagoslov hrane u Pleternici