Search
Close this search box.

U GRADSKOJ KNJIŽNICI POŽEGA Održan Okrugli stol na temu „Jačanje sustava podrške žrtvama i svjedocima“

U sklopu obilježavanja kampanje „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“, a kako bi na lokalnoj razini unaprijedili mrežu podrške i širenje informacija o ovoj važnoj temi te zajednički podržali borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, Županijski tim za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji PSŽ, organizirao je Okrugli stol na temu „Jačanje sustava podrške žrtvama i svjedocima“.


Voditeljica županijskog tima, dipl. soc. radnica Mirjana Jugović, istaknula je kako je globalna kampanja “16 dana” započela 25. studenoga kada se obilježava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, a uoči 03. prosinca, Međunarodnog dana osoba s invaliditetom i 10. prosinca kada se obilježava Međunarodni dan ljudskih prava, čime se završava obilježavanje.


„Želeći objediniti sve ove važne teme, danas smo odlučili ovaj skup posvetiti ulozi i značaju podrške žrtvama i svjedocima, odnosno informiranju o vrstama usluga koje pruža Udruga za podršku žrtvama i svjedocima i Nacionalni pozivni centar za žrtve i svjedoke kaznenih djela i prekršaja, ali ovaj put s posebnim osvrtom na pružanje pomoći i zaštite osobama s invaliditetom kojima se zakonom jamči dužnost pružanja posebne zaštite.“ – rekla je voditeljica Jugović.


Županica Antonija Jozić u svom obraćanju naglasila je važnost razgovora o ovakvim temama i upoznavanja javnosti o navedenoj problematici te kako se s ovakvih mjesta i predavanja želi poslati snažna poruka da je nasilje neprihvatljiv oblik ponašanja, bilo da se radi o ženama, osobama s invaliditetom, djeci ili osobama starije životne dobi.


„Nažalost, svjedočimo raznim oblicima nasilja u našem društvu, a županijski tim za sprječavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji izrazio je želju da organiziramo Okrugli stol te smo u tome naravno dali veliku podršku. Zahvaljujem se svima onima koji na bilo koji način sudjeluju, za sav vaš trud i angažman, od Ministarstva uprave, Ministarstva unutarnjih poslova, Centara za socijalnu skrb, Udruga civilnog društva, svima onima koji govore i rade na ovoj temi. Vjerujem da teško proživljavate sve te sudbine, a s druge strane, vjerujem da nudite riječi podrške i da pomažete uz sve ono stručno i pravno. Živimo za vrijeme kada će sigurne kuće i protokoli o postupanju biti nepoznanica, sigurna sam da mi to nećemo doživjeti, no želimo se usuditi sanjati da će to doživjeti naša djeca.” – rekla je županica Jozić.


Predavanja su održale Ena Juričić – „Udruga za podršku žrtvama i svjedocima – programi, oblici pomoći i razvoj novih usluga“, Maja Štahan – „Nacionalni pozivni centar za žrtve kaznenih djela i prekršaja – djelokrug rada, korisnici i unaprjeđenje sustava podrške“ te Ivana Tušek – „Ostvarivanje prava na besplatnu pravnu pomoć”, a Okruglom stolu prisustvovali su i pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Požege Maja Petrović te Vjekoslav Potočanac, ravnatelj Centra za socijalnu skrb Požega.

Izvor: pszupanija.hr

Vezano
Vezano
TijelovoPL
Tijelovo u Svetištu Gospe od Suza

Blagdan Tijelova proslavljen je danas i u Svetištu Gospe od Suza u Pleternici. Misno slavlje je predvodio rektor Svetišta preč.Antun…

0DanDržavnosti
Dan državnosti u Požegi

Povodom Dana državnosti uz spomenik na Trgu 123.brigade danas su položeni vijenci i zapaljeni lampioni. Učinili su to predstavnici udruga…