Search
Close this search box.

U GRADSKOJ KNJIŽNICI POŽEGA Predstavljena knjiga „Etnografija Hrvata katolika u Humini od početka 17. do kraja 20 stoljeća” Stojana Raguža Gunjinovća

Gradska knjižnica Požega i Ogranak Matice hrvatske u Požegi predstavili knjigu Etnografija Hrvata katolika u Humini od početka 17. do kraja 20 stoljeća Stojana Raguža Gunjinovća.


Zanimljiva knjiga Etnografija Hrvata katolika u Humini od početka 17. do kraja 20 stoljeća Stojana Raguža Gunjinovća predstavljena je požeškoj i široj javnosti u petak 19. 5. 2023. godine.

Auto knjige Stojan Raguž rodio se 28. veljače 1936. godine u Kruševu kod Stoca. Osnovno je školovanje završio u rodnom Kruševu. U Sarajevu na Ilidži završava Šumarsku tehničku školu. Još od 1981. počinje razmišljati o izradi obiteljskoga stabla svojih Raguža kako bi odao počast svojim predcima. To je u svojim knjigama i učinio što potvrđuje i predstavljena knjiga. Knjiga Etnografija Hrvata katolika u Humini od početka 17. do kraja 20 stoljeća tematski je sveobuhvatna. Opisuje život ljudi, njihovu tradiciju, običaje, svakodnevicu, posebne događaje vezane uz pojedinca i cijelu zajednicu. U njoj se isprepliću i etnografski i sociološki i ekonomski elementi. Izvrstan je spomenik jednoga zaboravljenoga vremena i prilika svima, i starijima i mlađima, da se upoznaju s tradicijom, običajima i životom opisanoga kraja.


Predstavljanje je započelo pozdravnim govorima. Nazočne je u ime Požeško-slavonske županije pozdravio zamjenik županice Ferdinand Troha, a u ime Ogranka matice hrvatske u Požegi Anita Katić, predsjednica Ogranka, koja je i moderirala samo predstavljanje.


Prvi je o knjizi govorio dr. sc. Jakša Raguž, povjesničar s Hrvatskoga instituta za povijest u Zagrebu, koji je nazočne upoznao sa strukturom knjige rekavši ponešto o svakom od njezina tri sastavna dijela. Posebno se osvrnuo na prikaz gospodarstva i gospodarenja na primjeru obrade vune i izrade tkanina istaknuvši kako je autor u knjizi pomno opisivao svaku sitnicu, svaki predmet, svaku radnju, ne uzimavši zdravo za gotovo kako će budući čitatelji znati o čemu govori, nego ih je u svojem tekstu odmah sa svime precizno upoznao.


Sljedeći je o knjizi govorio mr. sc. Mario Ragužu, književnik i urednik religioznoga programa HRT-a. Istaknuo je etnološku vrijednost knjige te se osvrnuo na poseban stil pisanja autora koji je oblikovao tekst koji nije ni znanstvena rasprava ni pučko kazivanje, a pomalo je i jedno i drugo.


Knjigu predstavio i mr. sc. Josip Krpeljević, župnik insolidum u župi sv. Terezije Avilske u Požegi koji se posebno osvrnuo na kulturološku i duhovnu vrijednost knjige i čestitao autoru na njegovu predanu i ustrajnu radu.


Tijekom promocije posjetitelji su mogli uživati i u dvije prekrasne glazbene izvedbe učenika Glazbene škole Požega. Morena Dragun, učenica prvoga razreda, izvela je na gitari skladbu Lea Brouwera Un dia de noviembre. Njezin je mentor Antun Markulić. Gabriel Mažuran učenik četvrtoga razreda izveo je djelo F. Mompoua Danza y Cancion op 6. Njegova je mentorica Emilija Navratil.


Predstavljanje je završilo ugodnim razgovorom svih sudionika.

Izvor: Matica hrvatska Požega

Vezano
Vezano