Search
Close this search box.

U GRADSKOJ KNJIŽNICI POŽEGA Predstavljena monografija Kaptol 1221.-2021. – dokument vremena i prilog kulturnoj infrastrukturi Kaptola

U organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Požegi i Općine Kaptol, u Gradskoj knjižnici Požega predstavljena je monografija Kaptol 1221.-2021, a koju su predstavili Općinski načelnik Općine Kaptol Mile Pavičić, njezini autori Ivica Ciganović, Kristina Rupert, Josip Soudek i Anita Katić te Krunoslav Matešić, glavni urednik monografije.
Monografija Kaptol 1221.-2021. obuhvaća širok spektar tema o Kaptolu od prapovijesnih vremena sve do danas. Knjiga je napisana na 572 stranice, sadrži 612 kartica teksta te 486 slika i crteža.


Općinski načelnik Mile Pavičić zahvalivši svima koji su sudjelovali u izradi monografije, naglasio je kako su na fotografijama koje su prikazane pokušali barem približno dočarati slavonska polja, voćnjake i vinograde, potoke, šume i planine, ljude, običaje i radove, kako su se mijenjali tijekom vremena. „Ovo kapitalno djelo za nas je vrijednije od bilo kakve investicije, a izbor prof. dr. Krunoslava Matešića za glavnog urednika monografije bio je veliki pomak za njeno pripremanje i objavljivanje.“ – rekao je načelnik Pavičić.
Statistički podaci, povijesni zapisi, neobjavljeni rukopisi, vlastita istraživanja, neke su od tema kojima su autori pokušali prikazati bogatu povijest Općine Kaptol, a istaknuto je i kako je Kaptol imao izuzetno bogatu i sadržajnu kulturnu dinamiku te kako je predstavljena monografija dokument vremena i prilog kulturnoj infrastrukturi Kaptola.
Svečanom predstavljanju, uz brojne goste, prisustvovali su zamjenik županice Ferdinand Troha kao i županica Antonija Jozić koja je pozdravljajući sve prisutne istaknula kako je u monografiji zapisana bogata povijest malog mjesta te kako trebamo biti ponosni na ljude koji su to ostvarili.
Svojim glazbenim izvedbama večer su uveličali članovi kaptolačkog Tamburaškog orkestra

Tekst: pszupanija.hr
Foto: A.J.

Vezano
Vezano