Search
Close this search box.

U KAPELI SV.IVANA PAVLA II. Slavlje 25. obljetnice ređenja požeških svećenika

U kapeli sv. Ivana Pavla II. u kripti Katedrale požeški biskup emeritus Antun Škvorčević predvodio je 26. lipnja 2024. euharistijsko slavlje 25. obljetnice ređenja petorice svećenika Požeške biskupije: Zdravka Arića, Gorana Mitrovića, Pavla Primorca, Ivice Šoha i Ivice Žuljevića. U slavlju su sudjelovala dvojica jubilaraca: Ivica Žuljević, prepošt Stolnoga Kaptola sv. Petra i Goran Mitrović, župnik Župe sv. Marka Evanđelista iz Našica. Pridružili su im se djelatnici iz požeških katoličkih škola na čelu s ravnateljima Ivicom Bedeničićem i Franom Barišićem. U pozdravu biskup Antun je rekao da je od spomenute petorice mladih svećenika Gospodin već dvojicu pozvao u vječnost – Zdravka Arića (2005.) i Pavla Primorca (2017.). Istaknuo je kako ovim misnim slavljem želimo Isusu Kristu povjeriti sve ono što su raspršeni vremenski odsječci života spomenutih svećenika da ih on sabere u žrtvu svoje  ljubavi, pa da sve što oni jesu i što nastoje živjeti kao svoje poslanje u Crkvi postane jedna jedinstvena povijest u dimenzijama vječnosti. „Dok za njih zahvaljujemo Bogu“, nastavio je biskup, „želimo zahvaliti i svećenicima jubilarcima što su nastojali živjeti vjernost Isusu Kristu, sjedinjeni s njegovom poslušnošću Ocu sve do smrti.“ Zamolio je Boga da svećenicima slavljenicima udijeli nebeska dobra, a dvojici njihovih preminulih kolega vječni mir.

U homiliji biskup je kazao: „Osobito mi je drago što ste vi, ravnatelji, učitelji i drugi djelatnici škola ovdje prisutni zbog onoga što smo čuli u navještenim svetim čitanjima.“ Naime, izvještaj iz Druge Knjige o kraljevima prikazuje uzbuđenje koje je u Židovima izazvao pronalazak knjige u hramu, što asocira na školu gdje knjiga ima važnu ulogu. Biskup je zapitao: „Ima li neka knjiga koja bi danas izazvala toliko uzbuđenje kao ova iz davnoga doba?“ te nastavio da se radi o knjizi saveza, pretočena u propise svakodnevnog života. Nakon teškog iskustva sužanjstva židovskog naroda zbog gubitka svoje povezanosti s Bogom, zbog nevjernosti savezu s njime narod je izgubio identitet, izgubio sebe. Pronalaskom knjige saveza narod započinje ponovno živjeti u skladu s Božjim naumom. „Danas na 25. obljetnicu ređenja naših svećenika to nas podsjeća kako su i oni na svoj način otkrili knjigu saveza i kako je to bio uzbudljiv događaj. Knjiga koju je trebalo čitati jest njihov život, u kojem su se pojavili bez vlastitog opredjeljenja te je trebalo otkrivati tko stoji iza njihova rođenja, tko je nešto naumio s njima. U vlastitoj pojavi na ovome svijetu trebalo je pročitati Božje pismo i otkriti njegov naum koji ih zove da mu služe u svećeničkom pozivu“, kazao je biskup. Istaknuo je kako bi želio danas zahvaliti im što nisu ostali nepismeni pred tim Božjim pismom ispisanim njihovom pojavom na ovome svijetu i njegovim pozivom da mu služe u svećeničkom poslanju. U svojoj slobodi  odlučili su izabrati svećenički put. „Dragi svećenici! od srca vam čestitam na toj i takvoj pismenosti. Niste se prevarili! Kad god netko krene Božjim putem, nailazi na poteškoće, susreće patnje i trpljenja, ali vjernošću njegovu pozivu pobjeđuje ranjenosti svoga postojanja, pa i same neuspjehe. U današnjem evanđelju Isus upozorava da postoje i lažni proroci. Oni ne čitaju Božje pismo, ne naviještaju Božju istinu i ne žive je, nego mu podmeću neke svoje teorije, zastupaju svoje ideologije. Radostan sam što nakon 25 godina svećeništva zajedno s vama slavljenicima možemo utvrditi kako niste dopustili  da budete prevareni i zavedeni od lažnih proroka, nego ste u svjetlu Duha Svetoga predali sebe Bogu, te vjerni njegovu pozivu ‘donosite plodove u ustrajnosti’. Isus je rekao svojim učenicima: ‘Kad sve učinite, recite, sluge smo beskorisne“. Ne zaboravite njegovo upozorenje: ‘Bez mene ne možete učiniti ništa’. Kad Bog zove na svoj put, u svećeništvo ili neko drugo životno zvanje, on treba ostati prvi, svojevrsni autor djelovanja, čiji plodovi očituju da netko nije lažni prorok koji je izabrao nešto svoje, nego ono što je Božje, što se prepoznaje očima vjere. One se bistre molitvom, trajnom povezanošću i suradnjom s Bogom.

Dragi svećenici jubilarci, zahvaljujem vam što ste usred ideologija suvremenih lažnih proroka nastojali biti sjedinjeni s Isusom Kristom i po njemu istinski Božji proroci, donositelji Božjih plodova. Hvala što ste u tom smislu neprestano promišljali o sebi i niste zalutali niti ste druge poveli krivim putem. Neka Bog pomogne da sve ono što ćete dalje nastojati u svom životu bude u raspoloženju poniznosti koja Boga stavlja na prvo mjesto te on može ostvarivati svoje djelo po vama i u vama.“
Nakon popričesne molitve svećenici jubilarci zajedno s biskupom Antunom izmolili su molitvu predanja Blaženoj Djevici Mariji, svećeničkoj Majci. Zatim je Ivica Žuljević zahvalio biskupu za predvođenje misnog slavlja, upućenim riječima i čestitkama te primanju u zbor svećenika Požeške biskupije prije 25 godina po svetom činu ređenja i preporučio svećenike u njegove molitve da mogu i nadalje izvršiti poslanje koje im je Krist povjerio u svojoj Crkvi.

Biskup Antun i svećenici jubilarci nakon slavlja u crkvi pohodili su grob vlč. Pavla Primorca na groblju sv. Ilije u Požegi te grob vlč. Zdravka Arića u Crnogovcima, filijali župe sv. Antuna Padovanskog u Starom Petrovom Selu i pomolili se za njihove duše i u znak vjere u vječni život upalili svijeće.
 
Izvor: Požeška biskupija

Vezano
Vezano