Search
Close this search box.

U KAPTOLU OTVORENI 6. HALŠTATSKI DANI Trodnevnu manifestaciju obilježava tema „Tekstil u željeznom dobu” – sutra je na programu i modna revija prapovijesne odjeće!

Zamjenik županice Ferdinand Troha sinoć je u Kaptolu otvorio 6. Halštatske dane. Riječ je o trodnevnoj manifestaciji u sklopu obilježavanja Europskih dana arheologije kojom ujedno započinje i obilježavanje Dana Općine Kaptol.
– Zadovoljstvo mi je što ste danas u Kaptolu na još jednim Halštatskim danima, koje ovdje tradicionalno organiziramo, uvijek na neku drugu temu vezanu uz starije željezno doba, vezano za naš ponos, za naša nalazišta koja se nalaze ovdje u Kaptolu. Prije svega želim se zahvaliti profesoru Potrebici i ekipi iz Arheološkog muzeja i s fakulteta iz Zagreba koji koji uporno ovdje kod nas rade i svake godine nam donosu neku novu spoznaju vezano uz željezno doba – rekao je načelnik Općine Kaptol Mile Pavičić.

Halštatski dani u Kaptolu organiziraju se u suradnji s Arheološkim muzejom u Zagrebu, Centrom za prapovijesna istraživanja i Odjekom za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Skup koji ima osnovni zadatak popularizirati arheologiju kao znanost i Kaptol kao važan arheološki lokalitet, ove godine obrađuje temu „Tekstil u željeznom dobu”.
– Halštatski dani u Kaptolu nas već šestu godinu podsjećaju što je nekada bilo a isto tako i obvezuju da u nekim vremenima koja dolaze to još više i bolje približimo široj javnosti. Jasno da znanstvena zajednica ima svoj fokus, općina i županija ima svoj. Mi u tome vidimo priliku da na našu turističku kartu stavimo Kaptol i kulturu koja je ovdje svojevremeno bila. Halštatski dani nam na jedan plastičan način pobliže pojašnjavaju što se to tu događalo, kakav je život tadašnjeg čovjeka bio – rekao je dožupan Troha pozdravljajući prisutne na otvaranju 6.Halštatskih dana.

Tijekom jučerašnjeg dana, osim otvaranja ,manifestacije, održana je i međunarodna konferencija „Iron Age Textiles: Stories from European Crossroads” a u prostoru Općinske vijećnice otvorene su dvije izložbe. Za sudionike Konferencije danas je predviđena radionica, dok je za građanstvo, osobito one sklone arheologiji najzanimljiviji sutrašnji dan. Oni će od 17 sati moći posjetiti arheološki lokalitet u Kaptolu, uz stručno vodstvo, a na Trgu Vilima Korajca održat će se više radionica i to za različite uzraste. Bit će tu arheoloških iskopavanja, lončarenja, tkanja a za 19 sati je najavljena Modna revija prapovijesne odjeće. Nakon toga moći ćete više saznati i o halštatskoj hrani.

Tekst i foto: V.Milković

Vezano
Vezano