Search
Close this search box.

U KAPTOLU Radni sastanak županice i načelnika te ocjenjivanje vina

Jučer je u Kaptolu bilo ‘živo’: županica je posjetila općinskog načelnika a održano je i ocjenjivanje vina. Objavljeno je to na službenoj internetskoj stranici Općine Kaptol.

– Požeško-slavonska županica, gđa. Antonija Jozić, boravila je 27.04.2022. u Općini Kaptol, gdje je održala radni sastanak sa općinskim načelnikom, gosp. Milom Pavičićem, na temu provedbe projekata Općine Kaptol. Po završetku sastanka gospođa županica Jozić otvorila je 15. Županijsko ocjenjivanje vina. Ukupno je pristigao 171 uzorak za ocjenjivanje (125 bijelih vina i 46 obojenih). Vina su ocjenjivale 4 stručne komisije. Proglašenje pobjednika i predstavljanje rezultata održati će se u Kaptolu u sklopu manifestacije “SLANVIN” 21.05.2022 – stoji u objavi.

Udruga vinogradara, vinara i voćara „Vino-kap“ Kaptol, organizirala je 15. po redu Županijsko ocjenjivanje vina, dok se istovremeno održava i 6. Međužupanijsko ocjenjivanje vina “Vino-kap” na koje su svoje uzorke mogli predati vinari i izvan Požeško-slavonske županije, a na kojemu redovito svake godine sudjeluju vinari i susjednih županija, uglavnom iz Slavonije, ali i iz ostalih kontinentalnih krajeva Hrvatske, također i primorskih županija, te s otoka Krka, a ove godine sudjelovalo je 20-tak vinara Zadarske županije.

Dana 27. travnja, u Sportskoj dvorani Osnovne škole “Vilima Korajca” Kaptol, županica Antonija Jozić zajedno s načelnikom Općine Kaptol Miletom Pavičićem, nakon odrađenog radnog sastanka, obišla je županijsko natjecanje na kojemu su se ocjenjivale sve vrste vina – bijela, obojena, pjenušava vina proizvođača s područja Požeško-slavonske županije

Nakon pauze radi pandemije, ove godine održava se i 8. Međunarodno ocjenjivanje vina “Vino-kap 2022.” na koje su pristigli brojni vinari iz Mađarske i Slovenije kojima kaptolački vinari već nekoliko godina također dolaze na njihova natjecanja u Mađarsku.

Ove godine, održat će se i 6. po redu posebno ocjenjivanje kvalitete vina Pinot sivi, a na ovom natjecanju natječu se samo vrlo kvalitetna vina sorte Pinot sivi, koje se također radi situacije s pandemijom nije održalo prošle godine.

Komisija za ocjenjivanje vina daje svoje mišljenje na temelju nekoliko parametara koji se ocjenjuju, a temeljem zaključne ocijene, Udruga “Vino-kap” Kaptol dodjeljuje zasluženo priznanje potpisano od strane predsjednika stručnog povjerenstva ocjenjivanja vina dr. sc. Josipa Mesića s požeškog Veleučilišta.

Ove godine na tradicionalno kaptolačko ocjenjivanje vina pristigao je 171 uzorak što ovo ocjenjivanje vraća na vinsku scenu kao jedno od temeljnih ocjenjivanja, a uz predsjednika stručnog povjerenstva i predsjednika organizacijskog odbora, 4 ocjenjivačke komisije donosile su odluke o najboljim vinima.

„Ovo naše ocjenjivanje, iako ga još uvijek radimo amaterski, ali sa certificiranim ocjenjivačima, ima sve veću važnost i značaj na vinskoj sceni. Uključili smo i nešto mlađih ocjenjivača koji trebaju dobiti potrebno iskustvo za buduća ocjenjivanja vina zajedno s Veleučilištem u Požegi i njihovim studentima.“ – rekao je Ferdinand Novak, predsjednik Udruge vinogradara, vinara i voćara “Vino-kap” iz Kaptola.

Sva vina koja su natjecatelji donijeli na ocjenjivanje morala su imati potvrdu o analizi koje je proveo laboratorij Veleučilišta u Požegi.

Tekst: pszupanija.hr

Foto: Općina Kaptol

Vezano
Vezano