Search
Close this search box.

U LIPIKU Savjetovanje uzgajivača konja u Republici Hrvatskoj

Na lokaciji Državne ergele Lipik, a u organizaciji Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH, Centar za stočarstvo) te Udruge uzgajivača konja hrvatski toplokrvnjak (UUHT), održano je svečano otvorenje VIII. savjetovanja uzgajivača konja u Republici Hrvatskoj.
Otvorenju su prisustvovali znanstvenici i stručnjaci Agronomskog i Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek, predstavnici Ministarstva poljoprivrede i HAPIH-a, Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, zamjenik županice Požeško-slavonske županije Ferdinand Troha, zamjenik ravnateljice HAPIH-a prof. dr. sc. Krunoslav Karalić, te ravnatelj Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane pri Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Barać koji je ujedno i otvorio današnje savjetovanje.


VIII. savjetovanje uzgajivača konja u Republici Hrvatskoj središnje je mjesto okupljanja uzgajivača i drugih zainteresiranih strana na kojemu se razmjenjuju iskustva i stječu nova znanja čija primjena pridonosi kvalitetnijoj i ekonomičnijoj proizvodnji, a cilj ovogodišnjeg savjetovanja je edukacija i informiranje kako uzgajivača konja tako i stručnjaka iz najvažnijih područja konjogojstva. Kroz cjelodnevno predavanje prisutnim uzgajivačima bit će istaknuta najbitnija područja konjogojske proizvodnje.


Ispred Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, sve prisutne pozdravio je zamjenik ravnateljice HAPIH-a, prof. dr. sc. Krunoslav Karalić. „HAPIH je javna ustanova specijalizirana u području poljoprivrede, hrane i ruralnog razvoja. Kada govorimo o djelatnosti HAPIH-a u sektoru stočarstva, posebno u sektoru konjogojstva, to se svakako odnosi na djelatnosti označavanja i evidencije grla i provedbe svih onih aktivnosti u sklopu uzgojnih programa. Ono što mi je zadovoljstvo za istaknuti kada govorimo o populaciji kopitara, je to da bilježimo stalni trend povećanja. Od 2020. godine imamo ponovno povećanje za 12,5 posto tako da je u središnjem registru kopitara na kraju 2021. godine registrirano 34276 kopitara, od toga konji čine 85 posto, 15 posto su magarci, a kad promatramo populaciju konja u skladu s našom tradicijom 63 posto populacije su hladnokrvnjaci s tendencijom povećanja, ali isto tako bilježimo i određeni rast udjela toplokrvnih konja u proteklih 10-tak godina.“ – istaknuo je Karalić.


Zamjenik županice Ferdinand Troha u svome obraćanju istaknuo je kako vjeruje da će današnje savjetovanje dati sve one potrebne informacije i iznjedriti zaključke koje će konjogojcima pomoći kako bi ova grana stočarstva još više napredovala. „Kad Slavoncu govorite o konju to je sa patosom, osjećajima te uvijek sa pitanjem identiteta. Za nas u Slavoniji konji su pitanje našeg identiteta. Mi se njima ponosimo i drago mi je da je ovo savjetovanje u našoj županiji koja ima bogatu tradiciju konjogojstva. Imamo Lipik sa svojim Lipicancima, svoju Poljoprivredno prehrambenu školu koja je pobjeđivala u Dressdenu, povijest u Kutjevu kada je u pitanju kutjevačka pastuharna i konjički sport, konjička natjecanja u Gradu Pleternici, ali i brojne konjogojce te jednostavne, dobre, plemenite ljude, naše Slavonce, koji se sa svojim životinjama poistovjećuju te ih stavljaju na vrh svoje radosti.“ – rekao je Troha.


Zdravko Barać, ravnatelj Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane pri Ministarstvu poljoprivrede istaknuo je kako je komunikacija sa konjogojskim organizacijama bolja nego ikada. „Redovito se susrećemo u Ministarstvu. Prije svega čestitamo Hrvatskoj agenciji za poljoprivredu i hranu na ustrajnosti, uvijek sa pratećim organizacijama samih uzgajivača. Činjenica je da u ovom broju osmu godinu za redom okupljamo ovoliki broj predstavnika konjogojskog sektora što nam govori da su i ovaj put i teme i vrijeme dobro pogođeni. Ministarstvo poljoprivrede podupire ovakva događanja iz razloga što su ona mjesto transfera znanja i prenošenja iskustava.“ – rekao je Barać.


Izvor: pszupanija.hr/ Laganini FM Požega

Vezano
Vezano